Obiective și atracții turistice de vizitat la Vața de Jos

Table of Contents

Amplasată într-o zonă turistică dezvoltată, în zona Munților Apuseni, județul Hunedoara, stațiunea balneară Vața de Jos este recunoscută pentru tratamentele balneare benefice organismului uman în tratarea bolilor sau diverselor afecțiuni. De asemenea, un sejur aici poate fi eficient în ceea ce privește relaxarea organismului și prin obiective și atracții turistice de vizitat pe care le puteți găsi în această zonă. Sute de oameni aleg anual să treacă prin zonă datorită frumuseții oferite de acesteia, dar și calităților terapeutice. Cel mai apropriat oraș cunoscut din zonă este Brad, aflat la mai puțin de 20 km de stațiune.

Biserica de lemn din Căzănești

Biserica de lemn din Căzănești

O construcție realizată în secolul al XVII-lea în comuna Vața de Jos, județul Hunedoare, se află în apropierea stațiunii și reprezintă o atracție turistică cu un istoric amplu și frumos, declarată monument istoric și având o valoare mare, prin stilul ei unic. Clopotnița este deosebită față de la alte biserici, aceasta fiind mai mare la bază și îngustându-se spre vârf, până în dreptul foișorului în console, după care urmează coiful înalt și ascuțit. În secolul al XIX-lea aceasta a fost recondiționată, în prima jumătate a acestuia, devenind una dintre cele mai importante obiective pentru credincioșii care veneau la slujbă constant sau periodic în pelerinaje.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

Cea mai importantă fortificație a Hunedoarei, Castelul Corvinilor, se află pe lista celor mai frumoase atracții turistice de stil gotic de pe teritoriul țării noastre. Se clasează în primele 10 destinații de basm din Europa și este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Cel care a contribuit la ridicarea acestui castel este arhi-cunoscutul Iancu de Hunedoara, unul dintre cei mai mare conducători din istoria acesteia, care a domnit în perioada secolului al XV-lea. În ziua de astăzi castelul, după ce a fost recondiționat, a fost transformat în muzeu. În acea perioadă reprezenta unul dintre cele mai importante puncte strategice ale domnitorului, fiind o fortificație impunătoare, cu turnuri, donjon și bastioane. La bazele acestuia curge pârâul Zlaști.

Cetatea Deva

O altă fortificație recunoscută din zona Transilvaniei, Cetatea Deva, reprezintă una dintre cele mai importante cetăți, din punct de vedere istoric, din zona Transilvaniei. În urma unor cercetări ale arheologilor aceștia au tras concluzia că aici au trăit și oameni din perioada dacică. Construcția are loc în secolul al XIII-lea, fiind un punct strategic de mare importanță pentru apărarea intrării/ieșirii din Transilvania pe valea Mureșului și un mare zid pentru orașul Deva. Istoricul acesteia este foarte complex fiind cucerită și recucerită de mai multe armate străine, ajungând în anul 1849 să sufere o explozie a prafului de pușcă depozitat în interiorul acestuia care duce la distrugerea parțială a cetății și la moartea soldaților aflați cadrul ei. Zona este frumoasă, aici puteți face o poză alături de familie sau prieteni.

Mănăstirea Prislop

Mănăstirea Prislop

Una dintre cele mai importante lăcașe religioase de pe teritoriul județului Hunedoara, Mănăstirea Prislop, ridicată în secolul al XVI-lea, a fost declarată monument istoric. La începutul secolului XX, aceasta intră în renovare totală, trecând prin mai multe etape de refacere de atunci până în prezent. Până în anul 1948, când Biserica Catolică era agreată pe teritoriul țării noastre, aceasta a fost administrată de preoți greco-catolici, urmând ca în acest an să fie arestați, iar mănăstirea să intre sub ocupația Bisericii Ortodoxe. După arestarea mitropolitului Nicolae Bălan, este mutat călugărul Arsenie Boca de la Mănăstirea Sâmbetei. Cu toate că începuturile mănăstirii sunt un mister și în ziua de astăzi, aceasta are un parcurs destul de frumos, în prezent fiind o atracție turistică vizitată anual de sute de turiști.

Cascada Lolaia

Cascada Lolaia

Frumusețea din partea nordică a Munților Retezat, Cascada Lolaia se află la o altitudine de peste 1000 m în Parcul Național Retezat din județul Hunedoara. Colectând apa mai multor pârâuri aflate în zonă s-a format această frumusețe a naturii. Este una dintre cele mai importante atracții ale Parcului Național datorită faptului că accesul până aici este unul foarte ușor. Înălțimea cascadei este de până la 15m, iar sunetul apei lovind pietrele este unul destul de profund pe care îl poți remarca de la o distanță considerabilă. De asemenea, puteți afla citind informațiile afișate pe panourile de la baza cascadei legenda acesteia și detalii legate de formarea acesteia.

Stațiunea balneară Geoagiu-Băi

De asemenea, la câțiva km de stațiune se află o altă stațiune balneară cunoscută la nivel național pentru calitățile terapeutice ale apelor termale, stațiunea balneară Geoagiu-Băi. Aici puteți beneficia atât de cure interne cât și externe pe parcursul sejurului. Este recomandată pentru cei care au probleme cu reumatismul, în cazul afecțiunilor dermatologice, ginecologice sau a bolilor de nutriție. Fiind amplasată în zonă montană, aerul curat de aici este, de asemenea, benefic sistemului respirator, mai ales pentru cei care vin de la oraș sau dintr-o zonă mai poluată. Datorită aspectului și frumuseții acesteia, putem considera stațiunea în sine ca fiind un adevărat muzeu în aer liber.

Postari Asemanatoare

Abonează-te la newsletter!

Beneficiază în mod regulat de informații actuale despre statiuni balneare, tratamente si oferte speciale. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile: