Trasee turistice din Băile Tușnad 2022

Cuprins

Băile Tușnad sau Mica Elveţie așa cum mai este cunoscută, este cea mai mică stațiune balneară din România. Localitatea se află între munții Harghita și Bodoc la o altitudine de 650m. Stațiunea a atras atenția asupra comorilor ce le ascundea în anul 1842, când, cu miraculoasele-i ape minerale a reușit să vindece un fiu de cioban. În anul 1845 stațiunea a început a fi exploatată în vederea utilizării proprietăților curative de care aceasta dispunea și încă dispune, însă, la revoluția de la 1849, stațiunea va fi distrusă, reconstrucția ei începând câțiva ani mai târziu.

În continuarea articolului, voi prezenta un mic ghid despre ce poți face în Băile Tușnad. Voi vorbi atât despre traseele turistice existente, precum și de alte activități pe care le poți face în stațiune.

trasee turistice

Trasee turistice din Băile Tușnad

Probabil una dintre cele mai distractive și solicitante activități din aceasta zonă sunt traseele turistice. Dacă beneficiezi de un asemenea tur, fii sigur că vei vedea o mulțime de locuri frumoase, vei afla despre flora și fauna care trăiesc în împrejurimi, toate acestea în timp ce faci și puțină mișcare prin natură, inspirând aerul curat al Băilor Tușnad.

Exista mai multe tipuri de trasee. Fiecare traseu are o dificultate diferită și obiective turistice diferite. Turiștii sunt liberi să își aleagă traseul potrivit pentru ei. Pentru început, dacă nu ești obișnuit cu drumețiile, ar fi recomandat să nu te arunci direct la unul greu, ci să încerci unul de nivel ușor.

Dacă alegi un traseu ușor, în acest fel te asiguri că te poți bucura de priveliște fără să te suprasoliciţi. Dacă îți e teamă ca nu cumva să ratezi un loc important de vizitat alegând un traseu ușor, este bine de știut că unele trasee de dificultăți diferite au obiective turistice comune (ex. Lacul Sfânta Ana).

Traseul numărul 1:

Acest traseu are ca și obiective turistice principale Băile Tușnad – Turnul Apor – Dealul Ludmilla. Este un traseu marcat cu punct roșu, ce se realizează pe o distanță de 1,5 km în aproximativ 50 de minute – o oră. Este cel mai ușor și cel mai scurt traseu din Băile Tușnad, fiind recomandat pentru toate vârstele.

Traseul turistic pornește pe o cale pavată, ce trece pe lângă policlinica balneară, apoi pe la izvoarele Mikes și Apor și ajunge la marginea pădurii. De aici, începe drumul de pădure pe o potecă bine bătătorită. Acesta face traseu comun cu cel cu cruce roșie, însă după aproximativ 10 minute de mers, se despart, cel cu cruce roșie ducând către Lacul Sfânta Ana, iar traseul nostru duce către versantul muntelui Surduc. 

La 10 minute de mers de la muntele Surduc, vă apărea Turnul Apor. De aici, vei trece pe lângă izvoarele unui mic pârâu și după 15-20 de minute de mers, traseul vă ajunge la punctul belvedere Ludmilla.

Traseul numărul 2:

Un traseu puțin mai solicitant, duce la Lacul Ciucaș – Stânca Șoimilor. Este un traseu cu triunghi roșu, durează aproximativ 2 ore pentru o lungime de 2,5 km. Este recomandat pentru turiștii mai antrenați, care nu au probleme circulatorii sau respiratorii.

Traseul pornește din localitate și ajunge la podul Oltului, după care, urmărind marcajul cu triunghi roșu, acesta urcă spre Stânca Șoimilor. Trece printr-o poiană mică, urmând apoi să ducă la Cariera Carpitus. După ce urci 20-30 de minute, ajungi în spatele unei stânci mai mici, aflată la capătul de sud al Stâncii Șoimilor. 

După încă o perioada de aproximativ 10-15 minute de mers, ajungi pe Stânca Șoimilor, având o cruce în vârf, fiind un memento pentru cei mult prea îndrăzneți! De aici poți admira superba priveliște oferită de defileul Oltului și de masivul Ciomatul.

stanca soimilor trasee turistice
Stânca Șoimilor traseu Băile Tușnad

Traseul numărul 3:

Acest traseu este marcat cu cruce roșie, ducând la Lacul Sfânta Ana. Distanţa parcursă este de 6 km, iar timpul necesar este de aproximativ 6 ore (urcat plus coborât).

Mulți turiști aleg acest traseu dificil și abrupt, nefiind antrenați, riscând amintiri neplăcute, neștiind că există un traseu mai ușor care duce la același obiectiv. Traseul este recomandat doar pentru cei care au condiție fizică foarte bună și care rezistă la drum lung.

Traseul începe aproximativ la fel ca și traseul numărul 1, până în momentul în care acestea două se despart. Crucea roșie urcă 3,2 km până la șaua dintre Ciomatul Mare și Ciomatul Mic. După acestea, vei avea un drum ce traversează o pădure, iar apoi vei ajunge la locul de odihnă dintr-o poiană. După un drum lung care urcă printre stânci (pe alocuri foarte dificil), vei da de ultima porțiune a traseului, care coboară, ducând la cabana Lacul Sfânta Ana și la camping.

Traseul numărul 4:

Acest traseu este un fel de alternativă a traseului cu cruce roșie, care duce la Vf. Cetății, Cabana Sfânta Ana, Muchia Lacului și Bixad. Are linie albastră, distanța parcursă fiind de 14 km într-un timp de 7-8 ore.

Este recomandat celor care au condiție fizică bună și este practicabil tot anul, spre deosebire de cel cu cruce roșie. Urmând acest traseu vă puteți bucura de un drum destul de solicitant prin pădure și printre stânci, iar la un moment dat se vă întâlni cu traseul cu cruce roșie către cabana Lacul Sfânta Ana. De aici, traseul continuă prin pădure pe drumul spre Bixad.

Traseul numărul 5:

Este un traseu ușor, recomandat în orice anotimp pentru toate vârstele. Este marcat cu triunghi galben, are în total 5,5 km și poate fi parcurs în 3 ore. 

Acesta reprezintă tot o alternativă a drumului spre Lacul Sfânta Ana, una ușoară și practicabilă de către oricine. O parte din traseu poate fi făcută și cu mașina, iar apoi poți merge la pas prin pădure și prin câmpie unde sunt șanse foarte mari să întâlnești căprioare sau cerbi. După un drum ce trece prin Tinovul Mohoş și se întâlnește cu cel cu punct roșu, vei ajunge la Cabana Sfânta Ana.

Traseul numărul 6:

Ultimul traseu, cel cu cruce albastra, duce la Motelul Unio și la Cabana Lacul Sfânta Ana. Sunt 3,7 km de parcurs în aproximativ o oră la urcare și una la coborâre. Este un traseu ușor, practicabil tot anul pentru toate categoriile de vârstă.

Acesta pornește de la Motelul Unio, de la granița dintre județele Harghita și Covasna. Drumul urcă prin pădurea rară de fagi, iar după 15 minute ajungem pe creasta ce urcă spre vârf. Odată ajuns sus, trebuie să ai grijă să nu te pierzi de traseu prin drumul forestier care urcă Dealul Taţa.

Mare parte a traseului este prin pădure, apoi coboară spre Lacul Sfânta Ana. În cursul coborârii, pădurea se mai rarefiază. După ce ieșim din pădure, urmăm marcajul cu cruce albastră, trecem prin fața capelei și urcăm spre cabană.

Care sunt avantajele în stațiune și ce activități poți face la Băile Tușnad?

Legat de apele minerale și proprietățile lor, există dovezi scrise încă din secolul al 18-lea cum că ar putea face minuni pentru organismul uman. Exista 44 de izvoare în zonă, în prezent fiind utilizate doar 6 pentru cura externă, acestea putând vindeca boli cardiovasculare, reumatisme, tulburări circulare, în general boli ale aparatului locomotor. Izvoarele pentru cura internă, ajută la vindecarea bolilor digestive, gastrite, boli hepatice și metabolice, precum și neuro-endocrine.

În stațiune exista o întreagă bază de tratament, unde se efectuează băi carbogazoase, hidro și fizioterapie, gimnastică medicală și electroterapie. În medie, capacitatea bazei este de 800 de pacienți pe zi. De asemenea, centrul de tratament dispune și de un bazin în aer liber care este alimentat din apele Izvorului Băilor.

Belvedere de pe Piatra Șoimilor

Dacă ești un fan al priveliştilor care îți taie respirația, atunci locul ăsta e perfect pentru tine. Deasupra stațiunii Băile Tușnad, se înalţă grandios rezervația naturală Piatra Șoimilor pe ale cărei stânci te poți urca pentru a te bucura de o priveliște minunată. Poți ajunge aici cu ajutorul unui traseu turistic care pornește din localitate până sus. Drumul va fi ceva mai greu, însă la final vei realiza că totul a meritat. Pentru a face drumeția mai ușoară, pe parcursul traseului tematic către Piatra Șoimilor vei avea parte de câteva informații despre vegetația și animalele care trăiesc în zonă.

Beneficii aduse de stațiune

Stațiunea Băile Tușnad este perfectă pentru a dobândi o stare de bine atât fizică, cât și psihică. Pe lângă tratamentele de care vei avea parte pentru a-ți îmbunătăți sistemul osteo-articular și mușchii, climatul montan, aerul bogat în substanțe benefice, precum: ozon, aerosoli și ioni negativi, fac acest loc perfect pentru confortul tău psihic. De asemenea, mâncarea tradițională specifică zonei te așteaptă la restaurantele din interiorul stațiunii. După un traseu lung pe munte, cu aer tare, ce altceva poate fi mai potrivit decât un meniu tradițional complet?

Sfaturi privind activitățile pe trasee turistice

Este foarte important ca atunci când te-ai hotărât să încerci un nou traseu turistic, să fii pregătit pentru orice eventualitate. Unul dintre cele mai importante lucruri este să stai pe lângă grup, deoarece pădurea este un loc în care te poți pierde foarte ușor în lipsă de experiență. De asemenea, îți recomandăm să ai la tine o lanternă pe baterii, pentru a putea lumina calea în caz de înnoptare. Totodată, este foarte bine să citești intrucțiunile traseului înainte de a te avânta în acesta, deoarece pot fi anumite condiții pe care trebuie să le știi înainte: grad de dificultate, pericol de animale sălbatice, etc.

Cu cât vei fi mai bine informat, cu atât vei putea fi mai preventiv atunci când mergi pe unul sau mai multe trasee turistice. Această activitate este una dintre cele mai frumoase pe care le poți practica într-o vacanță la munte alături de familie. Pe parcursul unui traseu turistic, ai posibilitatea de a găsi diferite cadre pentru poze de familie de pus în ramă.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul