Obiective și atracții turistice de vizitat la Turda

Table of Contents

Una dintre cele mai importante atracții turistice de pe teritoriul țării noastre, Salina Turda, nu trebuie să lipsească de pe lista obiectivelor turistice pe care le-ai vizitat. Pe lângă faptul că aerul are un efect benefic organismului, există o mulțime de obiective și atracții turistice de vizitat în această zonă. Oamenii, de fiecare dată când trec pe aici, preferă să intre pentru câteva ore în salină pentru a face puțină mișcare și pentru a-și curăța plămânii, după care merg mai departe și vizitează prin zonă. Traseul până jos este destul de lung, însă cel mai important este faptul că în interior veți putea admira frumusețea salinei, care are un aspect deosebit și care este printre cele mai mari de pe teritoriul țării noastre.

Palatul Princiar din Turda

Palatul Princiar din Turda

Palatul Princiar sau Muzeul Turda este o clădire istorică considerată cea mai importantă piesă de valoare a orașului Turda. Acesta a fost construit în locul unui bastion ce aparținea de o cetate din această zonă, de aici și autenticitatea locului. Se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Majoritatea principilor din Transilvania veneau aici datorită faptului ca ei considerau că aceasta este clădirea lor preferată. Așadar tot timpul acest loc a fost apreciat și a avut o importanță deosebită chiar dacă de-a lungul timpului a avut de suferit mai multe recondiționări. Nu trebuie să ratezi această atracție turistică dacă te afli prin zonă, mai ales dacă ești pasionat de domeniul istoric.

Ștrandul Durgău

Ștrandul Durgău

Atunci când ieși din salină și consideri că nu te-ai săturat de distracție, poți încerca o baie în ștrandul Durău care se află în aceeași zonă, la suprafață. În sezonul festival acesta este unul dintre cele mai vizitate locuri, după salină având în vedere calitățile terapeutice ale acestuia în amestec cu aerul din salină. Majoritatea oamenilor vin aici pentru tratament balnear, dar și pentru relaxare în familie, cu prietenii sau cu persoana iubită. Istoria tratamentelor balneare din această zonă își are începuturile în anul 1840, când au fost descoperite pentru prima dată izvoarele cu apa benefică organismului. Încă de atunci au fost folosite apele din zona Lacului Durgău până în prezent.

Cheile Turzii

Cheile Turzii

Una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din zonă, Cheile Turzii se enumeră printre frumoasele fenomene extraordinare ale naturii de pe teritoriul țării noastre. Această roca din care s-au format cheile are o origine de acum circa 150 mil de ani în urmă, reușind să ridice, prin mișcări lente, masivul de calcar la suprafață. Aceasta a fost o carieră de calcar folosită de către romani cât timp am fost sub ocupația acestora. Au fost găsite mai mlte monede, chei, vase de ceramică și alte obiecte din acea perioadă care au demonstrat acest lucru. Cheile se află în imediata apropiere față de stațiunea balneară de la Turda, la mai puțin de 10 km. Acestea pot fi admirate atât de la distanță cât și din apropiere, ambele perspective fiind spectaculoase.

Castrul roman Potaissa

Declarat monument istoric, Castrul de la Potaissa este considerat una dintre cele mai importante piese istorice din zonă care a fost construit de către o legiune romană, cunoscută sub numele de Legiunea a V-a macedonică, după cea de-a doua jumătate a secolului al II-lea d.Hr. Și acesta apare pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, la fel ca și Muzeul Turda. Așadar, cei pasionați de istorie pot beneficia atât de o excursie la atracțiile turistice din domeniul lor cât și de un tratament balnear la lac sau în salină. Acesta are o strânsă legătură și cu Cheile Turzii datorită faptului că s-a folosit piatră din cariera de calcar de aici pentru construcția fortificației.

Mormântul cu trupul lui Mihai Viteazu

Unul dintre cele mai importante monumente de pe teritoriul țării noastre se află la doar 3 km de orașul Turda, aici fiind îngropat trupul domnitorului Mihai Viteazul, care se enumeră prin conducătorii desăvârșiți din istoria României. Inițial în această zonă a fost ridicată o capelă în stil bizantin care a fost distrusă aproape total după ce a fost lovită de un fulger. La câțiva km de acesta se află și Biserica Mihai Vodă care a fost construită în anul 2005 și este copie a bisericii ridicate la București de către domnitor. În anul 1919, acesta a fost vizitat chiar și de Regele Ferdinand I, alături de Regina Maria.

Cascada Ciucaș

Cascada Ciucaș

Poziționată tot în zona Cheilor Turzii, Cascada Ciucaș reprezintă o altă locație aflată pe lista atracțiilor și obiectivelor turistice din județul Cluj. Este situată între comunele Conești și Cheia, la aproximativ 45 km de orașul Cluj-Napoca. Accesul se face cu mașina până la bariera de după Podul Arieș. De acolo mai sunt mai puțin de 200 m de mers pe jos până la destinație, așadar accesul este destul de ușor. Cascada are o înălțime ce ajunge până la 4m, iar la baza acesteia s-a format un lac bun pentru scăldat. Această zonă este protejată, iar de obicei este căutată de oamenii din zonă dornici să meargă să se răcorească pe timp de vară. Însă dacă vă documentați bine puteți merge să o vizitați și să faceți o poză sau chiar și o baie.

Postari Asemanatoare