Obiective și atracții turistice în stațiunea Sângeorz-Băi

Table of Contents

Istoria stațiunii Sângeorz-Băi

Deşi staţiunea a fost atestată încă de la începutul secolului al XIII-lea, în 1770, numele staţiunii a apărut oficial pe harta Imperiului Austro-Ungar, ca o locaţie unde izvoarele aveau efecte curative. Câţiva ani mai târziu, în 1839, statisticile arătau că numărul turiştilor din Sângeorz-Băi era de aproximativ de 500 persoane, urmând să se dubleze 40 ani mai târziu. În acea perioadă, administraţia oraşului a împrumutat 4000 florini de la Fondul Grăniceresc din Năsăud pentru a achiziţiona un cazan cu aburi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Hebe a exploatat izvoarele de apă minerală din zonă pentru o perioadă de 30 ani şi a exportat 30.000 litri de apă minerală pe an. În timpul perioadei interbelice, staţiunea începuse să fie din ce în ce mai cunoscută. După 1945, staţiunea a trecut în proprietatea statului şi a fost administrată de Ministerul Sănătăţii. În acea perioadă, staţiunea era vizitată de oameni din păturile de mijloc ale societăţii. În anul 1960, Sângeorz-Băi a devenit oraş şi a urmat o dezvoltare puternică a staţiunii. S-a construit apoi Hotelul Someş, în care puteau fi cazate 600 persoane, iar Hotelul Hebe avea o capacitate de aproximativ 900 persoane.

Obiective și atracții turistice

Deşi este o localitate mică, turiştii pot vizita numeroase obiective turistice din împrejurimi. Turiştii pot merge la cinematograf, există terenuri de tenis sau pot merge în expediţie în Dealul Prihodiste-Marcus, loc faimos pentru mofeta sonoră naturală. Zilele oraşului se sărbătoresc între 15-17 august, iar în luna septembrie se organizează festivalul „Sărbătoarea străbunilor alesul” unde turiştii pot participa la concerte de muzică folclorică sau se pot aproviziona cu produse tradiţionale bio ale zonei. În ceea ce priveşte obiectivele ce pot fi vizitate, turiştii au la dispoziţie următoarele opţiuni

Parcul Naţional Munţii Rodnei – Aflat chiar în apropierea oraşului, Parcul Naţional Munţii Rodnei este un loc cu o floră şi o faună bogată şi este recomandat amatorilor de alpinism sau celor interesaţi de trasee de dificultate medie. În acest areal, pot fi văzute plante şi animale foarte rare, dar şi lacuri glaciare şi izvoare.

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Cascada Cheilor – Valea Cormaia – Situată la doar 4 km de staţiune, cascada este un loc cu o legendă interesantă, iar accesul către ea este unul facil. Se spune că această zonă minunată a  adăpostit tătarii şi caii lor.

Cascada Cheilor – Valea Cormaia

Lacul Lala este cel mai întins lac glaciar din Munţii Rodnei şi este un loc unic din cadrul parcului, cu o privelişte deosebită. Traseul este recomandat celor experimentaţi deoarece nu este foarte uşor de ajuns. În plus, turiştii care vor să se rămână peste noapte aici au oportunitatea de a se caza chiar lângă lac.

Lacul Lala

Vârful Ineu are o altitudine de 2279 m şi este al doilea cel mai înalt vârf din Munţii Rodnei. Traseul poate fi parcurs în aproximativ o zi, iar priveliştea este deosebită.

Vârful Ineu

Stâna din Putredu, Sângeorz-Băi – Aceasta Stâna este un loc foarte ospitalier, ce păstrează cultura acestei zone, obiceiurile şi tradiţiile. Stana oferă şi şansa turiştilor de a se aproviziona cu produse naturale direct de la sursă. De-a lungul vremii, numeroşi turişti au călcat pragul acestui loc pentru a trăi şi ei experienţă unui loc uitat de timp.

Stâna din Putredu, Sângeorz-Băi

Muzeul de artă comparată din Sângeorz-Băi este un obiectiv ce nu trebuie uitat, mai ales pentru iubitorii de artă. Acest spaţiu combină armonios elemente etnografice cu elemente ale artei contemporane. Colecția muzeului cuprinde lucrări de artă contemporană: sculpturi, picturi, fotografii, obiecte din ceramică, porțelan, teracotă. Muzeul include şi o bibliotecă formată din cărţi, articole importante, înregistrări, fotografii, CD-uri.

Muzeul de artă comparată din Sângeorz-Băi

Casa Memorială Liviu Rebreanu se află în apropiere de staţiune, în oraşul Prislop, unde scriitorul şi-a petrecut o bună parte din copilărie. Edificiul a fost reconstruit după planul original şi aici se află masa de scris, cafea şi tutunul scriitorului.

Casa Memorială Liviu Rebreanu
Casa Memorială Liviu Rebreanu

Turiştii care se află în zona mai pot vizita Casa Memoriala George Coşbuc sau Muzeu Grăniceresc Năsăudean

Cazare Sângeorz-Băi

Deşi este o localitate relativ mică, staţiunea dispune de locuri de cazare diverse, după bugetul şi gustul fiecăruia. Cele mai importate locuri de cazare sunt:

Popasul Verde este o casă de vacanţă construită din materiale ecologice, cu diverse decoraţiuni tradiţionale. Edificiul nu are o capacitate foarte mare, şi de aceea este recomandată rezervarea cu mai mult timp înainte pentru a fi siguri că veţi prinde un loc.

Vila Decorale are 25 camere, din care 20 camere cu pat matrimonial şi 5 camere cu două paturi. Camerele sunt dotate cu plasmă şi frigobar. Vila are propriul restaurant de unde turiştii pot comanda bucate tradiţionale zonei.

Hotel Hebe găzduieşte şi cel mai important centrul balnear din zonă, unde se tratează diverse afecțiuni și se realizează cele mai moderne proceduri. Hotelul are 10 nivele, o capacitate de 215 camere duble, lift şi 5 apartamente.

Hotel Someş se află chiar în centrul staţiunii şi are o capacitate de 110 camere duble.

Postari Asemanatoare