Obiective și atracții turistice în stațiunea Sângeorgiu de Mureş

Table of Contents

Istoria Sângeorgiu de Mureş

În anul 1332, satul Sângeorgiu de Mureș este atestat documentar prima dată cu numele de Sancta Georgia, când apare în documentul de plată al rentei funciare feudale.

Legenda staţiunii spune că, pe la sfârşitul secolului XIX, un ţăran în căutare de gaz metan ar fi descoperit apele. Despre izvoarele de aici se vorbeşte abia în 1888, într-un document în cadrul căruia apele apar sub denumirea de “Grădini” sau „Fântâni sărate”. Tot atunci, la Sângeorgiu de Mureş s-a amenajat un bazin pentru băi sărate, alimentat cu apa unui izvor de suprafaţă. Potrivit documentelor de la acea vreme, pământul era nepotrivit pentru agricultură, dar avea un potenţial fizioterapeutic puţin bănuit în acel moment. Potrivit unui ziarul maghiar din 1902, familia Csete voia să înfiinţeze o societate pe acţiuni care să gestioneze Băile Sărate. Între 1920-1924, pe baza unui împrumut bancar, se fac investiţii foarte mari, constând în trei ştranduri cu apă sărată, cabine de plajă, bază de tratament cu bazin de apă caldă, vane pentru băi individuale, împachetări cu nămol mineral, saună, restaurant, terasă pentru dans, parc amenajat cu locuri de joacă şi odihnă. Ca urmare a neplăţii împrumutului, Băile Sărate trec în proprietatea Casei Generale de Economii S.A. Sibiu, iar apoi, sunt administrate de mai multe familii, într-o perioadă relativ scurtă de timp. În anul 1938, se construieşte un hotel cu 12 camere, un cabinet medical, iar mai apoi, un spital de fizioterapie cu 24 de paturi. După anul 1989, staţiunea devine obiectul unor dispute, urmând ca apoi, staţiunea să beneficieze din nou de mai multe investiţii.

Vegetaţia, flora şi fauna

Flora acestei zone este eterogenă, pădurea din incinta comunei având exemplare de stejar, cer, carpen, ulm, anin, tei. Pe lângă aceşti arbori, mai pot fi văzuţi şi arbuşti precum aluni, sânger, lemn câinesc, porumbar, păducel, măceş. Sângeorgiu de Mureş găzduieşte şi plante halofile, cărora terenurile sărate le priesc precum iarba sărată, pătlagina, steluţe, pelin, sica, linariţa, troscot.

În plus, comuna se bucură de prezenţa mai multor plante medicinale precum coada calului, menta, muşeţelul, măceş, cicoare, păducel, păpădie, sunătoare, rostopască.
Mai pot fi găsite în această staţiune şi plante melifere, plante tinctoriale şi tanante, plante furajere şi decorative. În ceea ce priveşte fauna, caracteristice zonei sunt mamiferele de dimensiuni mici precum căprioara, mistreţul, lupul, vulpea, pisica sălbatică, râsul, viezurele, iepurele. Dintre păsări, pot fi remarcate găinuşa de alun, ciocănitoarea, cucul, fazanul, prepeliţa, bufniţa, iar din categoria peşti, mreana şi bibanul.

Obiective și atracții turistice

Sângeorgiu de Mureş este o zonă cu o tradiţie şi o istorie interesantă, cu numeroase obiective turistice concentrate într-o zonă restrânsă:

Castelul Máriaffi a fost moșia familiei contelui Petki, un castel proiectat şi construit în stil eclectic. Edificiul avea 70 de hectare de parc și un iaz cu pești, însă odată cu instaurarea comunismului, acestea au fost distruse. După perioada comunistă, moștenitorii au recuperat castelul preluat abuziv în 1948, şi l-au vândut consiliului local. În ultima perioadă, s-au luat măsuri pentru renovarea acestui edificiu.

Castelul Máriaffi

Grădina zoologică din Tîrgu-Mureş a fost înfiinţată în 1960 şi reprezintă un punct de atracţie pentru populaţia locală şi pentru turişti. Iniţial, grădina se întindea pe o suprafaţa de 600-700 m2, dar mai apoi, suprafaţa s-a mărit 20 hectare.
La înfiinţare, gradina găzduia zece animale: 3 lupi, 2 urşi, 2 mistreţi, 2 fazani şi o căprioară, dar numărul acestora a crescut, în prezent existând aproximativ 500 de animale, 80 de specii, atât de fauna locală, cât şi ceea exotică.

Cetatea medievală din centrul municipiului Târgu Mureș are o suprafață de 4,3 ha și este formată dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. Tot aici, turiştii pot vizita Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței.

Cetatea medievală din centrul municipiului Târgu Mureș

Palatul Culturii din Târgu Mureș este o clădire reprezentativă pentru La Belle Époque din Transilvania. Edificiul a fost ridicat între anii 1911-1913, cu ajutorul primarului György Bernády. Palatul se remarcă atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară. Fațada clădirii este realizată prin tehnica mozaicului alegoric şi înfăţişează diferite personalităţi marcante ale oraşului, dar şi comercianți, ostași și dregători. Palatul conţine sălile: Sala Mare, Sala Mică, Sala Oglinzilor, încăperi cu un design şi mobilier elegant ce impresionează prin grandoare.

Palatul Culturii din Târgu Mureș

Palatul Toldalagi este o construcţie în stil baroc din Târgu Mureş ce adăposteşte secţia de Etnografie şi Artă Populară. Clădirea ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea este realizată în stil baroc şi este decorată cu ghirlande ce împodobesc pereții, pilaştrii și decoraţiuni din ghips de la ferestre şi lucerne. În muzeu se găsesc obiecte valoroase pentru istoria şi cultura oraşului: porturi populare de colecţie, perdele, fețe de masă, tricotaje de mobilier, artizanate de lemn, icoane din lemn şi sticlă, obiecte de ceramică, din metal, din os, piese din creaţia contemporană: împletituri din pănuş, papură, obiecte din iască, picturi naive. Muzeul este deschis publicului de marţi până duminică.

Palatul Toldalag

Cazare Sângeorgiu de Mureş

Deşi Sângeorgiu de Mureş este o comună relativ mică, ea găzduieşte un complex imens, cu cele mai noi şi mai moderne facilitaţi. În ceea ce priveşte cazarea, Sângeorgiu de Mureş se poate mandri cu Hotel Apollo din cadrul bazei Apollo WellnessClub are camere de 3 şi 4 stele, amenajate în stil clasic, elegant oferind confortul necesar pentru regăsirea echilibrului şi a liniştii. Tarifele includ şi micul dejun.

Pensiunea Crinul Sângeorgiu de Mureş a fost recent renovată şi este situată într-o locaţie liniştită, aproape de centrul oraşului, dar şi de celelalte puncte de interes turistic. Situată la 3 km de centru, la câţiva zeci de metri ieşire de pe drumul naţional DN 15 în direcţia Reghin, Pensiunea Crinul este foarte uşor de găsit şi are o capacitate de 20 de persoane, în camere dotate cu grup sanitar propriu, minibar, internet wireless, biliard, sala de joacă pentru copii, proprie parcarea video supravegheată. Sala de mese are o capacitate de 30 de persoane.

Gemini Restaurant Motel este situat în comuna Sângeorgiu de Mureş, pe DN 15 Tg. Mureş Reghin. Restaurantul are şi 2 săli pentru evenimente festive cu 300 de locuri, terasă de vară. La restaurant, turiştii pot servi 28 feluri de mâncăruri preparate la preţuri convenabile. Camerele sunt twin şi single, existând şi un spaţiu de recreere.

Mai multe unităţi de cazare se găsesc în Târgu Mureş, la doar câţiva km. de staţiune. Cele mai cunoscute hoteluri şi pensiuni de aici sunt: Hotelul Continental, Vila Csonka, Pensiunea Curtea Bavareză, Grand Hotel, Pensiunea David sau Hotel Arena.

Postari Asemanatoare