Obiective și atracții turistice de vizitat la Călimănești-Căciulata

Table of Contents

Amplasată la câțiva km de orașul Râmnicu Vâlcea spre Nord, stațiunea balneară reprezintă un element foarte important din punct de vedere al turismului pentru județul Vâlcea, având de asemenea o mulțime de obiective și atracții turistice de vizitat prin jurul ei. Având în vedere faptul că climatul este unul favorabil, aceasta poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Se află la poalele Carpaților Meridionali, lângă râul Olt într-o zonă dezvoltată de pe teritoriul țării noastre. Stațiunea este renumită pentru calitățile terapeutice ale apelor folosite pentru tratarea diverselor afecțiuni, dar și pentru frumusețea ei.

Mănăstirea Stănișoara

Mănăstirea Stănișoara

O mănăstire de religie creștin-ortodoxă, aflată lângă localitatea Călimănești, județul Vâlcea, pe versantul muntelui Cozia și pe malul râului Olt, Stănișoara a primit acest nume din pricina stânelor de oi ce se aflau împrejur. Accesul la aceasta este destul de greu, aflându-se într-o zonă de pădure și ajungându-se acolo pe acolo pe potecile din pădure. Cea mai mare biserică este închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și reprezintă o construcție imensă din piatră cu o turlă mare. În interiorul acesteia puteți regăsi icoane aduse de la Muntele Athos la începutul secolului XX, dar și pictura făcută în anul 1938, pe pereții interiori, de către zugravul Dumitru Belizarie.

Castrul roman Arutela

Castrul roman Arutela

Tot în apropierea localității Călimănești, în drumul spre localitatea vecină Păușa se află monumentul istoric, Castrul roman Arutela. Acesta a intrat pe lista monumentelor istorice de pe teritoriul țării noastre în anul 2004. A fost construit în perioada romanilor, anii 137 d.Hr. Se află lângă Mănăstirea Cozia, pe malul din partea stângă a râului Olt. Aici a existat și o așezare a dacilor care și-a prelungit viața în perioada romanilor, aceștia punând stăpânire pe castru și folosindu-l în interese proprii. Aceasta este construită din lespezi de piatră, având o formă de dreptunghi cu o latură de până la 60 m. Pe cele 2 laturi mai lungi sunt prevăzute turnurile semicirculare la colțuri și turnurile pătrate din zona porții. Pe celelalte 2 laturi ale castrului se află porțile de serviciu. A făcut parte dintr-o linie de apărare din acea perioadă alături de alte construcții fortificate împotriva romanilor, de aceea are o importanță istorică mare.

Schitul Ostrov

Schitul Ostrov

Construcția acestuia are loc în prima jumătate a secolului al XVI-lea, o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab și a soției sale. Numele acestuia provine de la așezământul clădirii, aceasta fiind amplasată pe un ostrov(insulă) de pe râul Olt, aflată în mijlocul stațiunii Călimănești. Este cunoscut ca fiind prima așezare monarhală pentru călugărițe de pe teritoriul țării noastre. Acest lucru îl veți găsi afișat la intrare. Soția domnitorului s-a călugărit aici, dar și mama lui Mihai Viteazu. În interiorul acesteia puteți regăsi icoane de o valoare foarte mare, precum: icoana Sfântului Nicolae, icoana Coborârea de pe Cruce sau icoana Sfântul Sava care în ziua de astăzi se află în posesia Muzeului de Artă din România.

Poiana lui Căliman

Poiana lui Căliman

La granița dintre cele două orașe Călimanești și Căciulata s-a înființat un parc pe fonduri europene care atunci când precipitațiile sunt mai bogate în zonă se află sub ape. Banii au fost investiți pentru a transforma acest loc, aflat în trecut în paragină, într-o atracție turistică. Parcul are rolul de a reaminti cum a apărut stațiunea și care sunt poveștile din spatele acesteia. Ideea construcției parcului a plecat de la legenda apariției orașului stațiune care spune că un conducător de obște, pe nume Căliman, care avea animalele la păscut în această poiană observă că acestea nu mai au probleme cu boala picioarelor, descoperind astfel pentru prima dată calitățile terapeutice din stațiune.

Mănăstirea Frăsinei

Mănăstirea Frăsinei

În anul 2015 apare pentru prima dată pe lista monumentelor istorice de pe teritoriul țării noastre. Aceasta este recunoscută ca fiind singura mănăstire din țară în care accesul femeilor este interzis. Construcția este ridicată în anul 1700, iar această idee a fost implementată de cel care a construit-o. Este localizată în comuna Mureasca de Sus din județul Vâlcea, aflată la o distanță de circa 25 km de Râmnicu Vâlcea. De-a lungul anilor au apărut diverse legende aici care vorbesc despre oameni aflați în suferință și bolnavi incurabili care și-au revenit. De asemenea, călugărul Calnic, care a vizitat Muntele Athos a aruncat un blestem asupra bisericii prin care spune că femeile nu pot intra pentru a nu crea ispită călugărilor de aici, iar cine va încălca acest blestem va avea de suferit.

Mănăstirea Turnu

Mănăstirea Turnu

Fiind o localitate dezvoltată din punct de vedere al turismului, această atracție turistică este tot de natură religioasă, fiind un principal punct de relaxare pentru cei pasionați de credință. Mănăstirea Turnu se află în localitatea Călimănești, pe malul stâng al Oltului, la câțiva km de Mănăstirea Cozia. Aceasta a purtat numele de “Schitul după turn”, “Schitul Turnu”, iar în final “Mănăstirea Turnu”, cel pe care îl are și în ziua de astăzi. Aceasta apare pe lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2015. Istoria lăcașului are loc pe la începutul secolului al XV-lea când mai mulți călugări din Cozia se retrag aici datorită vieții sărace pe care o duceau în acea perioadă.

Postari Asemanatoare