Afecțiuni tratate la Ocna Sibiului

Cuprins

Despre stațiunea balneară Ocna Sibiului

Stațiunea balneară Ocna Sibiului este aflată în orașul care îi poartă și numele, în apropierea Sibiului, la aproximativ 12 km de acesta, renumită pentru afecțiuni tratate ale bolilor aparatului locomotor sau ale sistemului nervos periferic. Aceasta este așezată în centrul țării și are legături de transport foarte bune, având acces la drumul național, calea ferată și fiind aproape de aeroportul internațional din Sibiu.

Peisajul este uimitor datorită faptului că stațiunea este înconjurată de dealuri și coline, de unde rezultă că este protejată de vânturi și curenții de aer rece care vin dinspre munte, dând astfel o continuă stare de relaxare. Climatul este favorabil, variațiile temperaturii între anotimpuri sunt foarte mici, trecerea fiind blândă de la un anotimp la altul, având un rol foarte important în tratare, dar și în prevenire a bolilor.

Scurt istoric

Încă din cele mai vechi timpuri condițiile de trai în zona stațiunii au fost favorabile având în vedere faptul că existau zăcămintele de sare care erau necesare pentru exploatarea sării, sarea fiind indispensabilă oamenilor. De asemenea, așezarea se află într-un loc plăcut, în natură, cu împrejurimi foarte frumoase.

Prima atestare documentară a localității ce-i poartă numele stațiunii are loc în anul 1263, sub denumirea de “Terra Wiz”(Ocna Sibiului). Urme ale vieții înfloritoare din localitate le întâlnim încă din perioada romană, fiind descoperite fragmente ceramice din epoca acestora în zona respectivă.

Oficial prima dată când băile de la stațiune au fost folosite a fost în anul 1598 de către ambasadorul domnitorului Mihai Viteazu care avea ca și destinație Constantinopolul, dar acestea erau înființate deja, de unde putem deduce că datează de mai mult timp. La începutul secolului al XIX-lea stațiunea este cercetată de mai mulți oameni de știință, primele analize fiind luate în anul 1820, de către medicul Pataky Samuel, iar în anul 1900 este descoperit și fenomenul de heliotermie de către L. Kaleczinski. După această perioadă stațiunea este în plină dezvoltare până în prezent, ajungând să emane interes pentru turiștii din toate colțurile României.

Afecțiuni tratate la stațiunea Ocna Sibiului     

Principalii factori naturali terapeutici întâlniți în tratamentele din stațiunea balneară Ocna Sibiului sunt apele concentrate cu clor și sodiu, bioclimatul sedativ și nămolul sapropelic.

Așezarea este renumită pentru bogăția  ei în elemente hidrologice reprezentate de numărul mare de lacuri cu o suprafață enormă, printre care se enumeră Lacul Brâncoveanu(cel mai cunoscut pentru gradul de salinitate ridicat din stațiune), Lacul Avram Iancu(cel mai adânc lac de ocnă din România, dar clasat și pe podiumul celor mai adânci lacuri de ocnă din lume), Lacul  Negru, Lacul Rândunica, Lacul Auster, dar și complexul balnear Lacurile Horiea, Cloșca și Crișan. Apele sunt bogate în Na și Cl, întâlnite în concentrații diferite, de la un lac la altul, iar pe lângă acestea, în compoziția lor chimică întâlnim anioni de S și I, cationii K, Fier, Aluminiu, Magneziu și Calciu. Adâncimea lacurilor este foarte mare, aceasta variază între 20 și 140 de m. Cea mai importantă caracteristică a apelor sărate este reprezentată de un fenomen care constă în acumularea de energie calorică emisă de soare în apele laculilor în orizonturile adânci ale acestora cu salinitate foarte crescută, numit heliotermie. Acest fenomen apare în timpul verii, în perioada de tranziție. Tratamentul se face sub forma unor băi în aer liber(pe timpul verii) în combinație cu băile de soare și a oncțiunilor cu nămol, dar ți sub forma unor băi calde în cadă sau bazin în interiorrul bazei de tratament în afara sezonului de vară.

Indicații terapeutice și afecțiunile tratate la Ocna Sibiului

Tratamentul oferit la stațiunea balneară Ocna Sibiului este de o calitate superioară, fiind curativ, de recuperare și profilactic. Factorii precizați în articol, naturali, sunt asociați în terapie cu procedurile de masaj, gimnastică medicală și electroterapie pentru a fi cât mai eficiente în tratarea afecțiunilor, precum:

Concluzii despre afecțiuni tratate la Ocna Sibiului

Cunoscută și sub numele de “marea Sibiului”, stațiunea balneară este vizitată an de an de turiști pentru a se trata cu apele sărate concentrate cu proprietăți benefice organismului uman și cu nămolul sapropelic, dar în același timp să  se bucure și de peisaj și de posibilitățile de agrement oferite. Fiind cunoscute în România ca fiind cele mai concentrate ape sărate bogate în clor și sodiu, acestea au un rol important în refacerea atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic ale organismului uman. Împrejurimile sunt frumoase, cadrul natural este deosebit, iar oamenii sunt primitori. De asemenea, Sibiul este renumit pentru bucatele tradiționale specifice din această zonă și pentru băuturile spirtoase făcute în gospodăriile oamenilor.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul