Tratament Balnear la Sărata Monteoru

Cuprins

Despre stațiunea Sărata Monteoru

Staţiunea Sărata Monteoru este situată într-o zonă depresionară din Subcarpaţii de Curbură, pe versantul de NV al Dealului Mare, la 20 km de oraşul Buzău. Tot în această staţiune se află şi Tabăra Monteoru, pe raza comunei Merei. O mare parte din oameni vin pentru tratament, alţii pentru a se relaxa pe durata verii la ştrand sau în orice anotimp pentru aerul curat şi frumuseţile naturale ale împrejurimilor.

Zona este caracterizată de un climat continental ce reprezintă el însuşi un factor de cură. Pe lângă clima favorabilă, există aici izvoare puternic mineralizate, însă cu un conţinut mare de brom, petrol, iod sau sare, ceea ce face apa nepotabilă, însă utilă în tratamente medicinale. O altă resursă o reprezintă petrolul existent în subsol, la adâncimi mici. Complexitatea peisajului, cadrul natural, varietatea formelor de relief, la care se adaugă elemente de ordin istoric, etnografic şi folcloric, oferă turiştilor un loc deosebit, atât pentru relaxare şi tratament, dar şi pentru drumeţii şi doza zilnică de adrenalină.

Izvoarele termale şi clima în stațiunea Sărata Monteoru

Sărata Monteoru are o poziţie geografică favorabilă, protejată de culmile de deal, are un climat temperat-continental, cu veri calde și ierni blânde. Temperatura medie anuală este de 10° C. Plasarea staţiunii într-o zonă colinară îi conferă o vegetaţie bogată şi adăpost de vânturi. Climatul de la Sărata Monteoru are şi efecte sedative, în special pentru persoanele obosite, supuse la stres.

Apele sărate şi nămolul sapropelic au proprietăţi de excepţie, rezultatele remarcabile fiind obţinute în special la tratarea afecţiunilor aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, post-traumatice), afecţiunilor ginecologice, gastrointestinale şi hepato-biliare. Extrase în prezent de la mare adâncime, cu ajutorul sondelor, apele sărate sunt folosite pentru băi în bazele de tratament. De-a lungul timpului, s-a dezvoltat aici şi medicina  alternativă, ce foloseşte cu succes această apă în vindecarea altor boli. Analizele comparative cu alte izvoare balneare cunoscute au demonstrat că aceste izvoare sunt cu mult superioare celor de la Hall (Austria de Sus), Kreuznach (Germania), Lamotte (Departamentul Isere) şi Saliesb (Departamentul Jura). Reţeaua hidrografică a staţiunii este reprezentată de Pârâul Sărata cu afluenţii şi apele ce izvorăsc de pe Culmea Nămolului, Dealul Vladimir, Păcura Mare şi Păcura Mică.

Sursele de apă minerală curativă sunt reprezentate de 3 foraje hidrogeologice, un puț minier și 19 izvoare ce produc o apă de tip zăcământ. Cele mai multe izvoare se află pe versantul stâng al pârâului Săraţii. Aici sunt localizate cele 2 izvoare cu un grad ridicat de minerale, care au fost sursa băilor înainte de al Doilea Război Mondial, 2 izvoare cu rol de alimentare al ștrandul, dar și „Izvorul de stomac”. Aceste izvoare au un debit redus, iar exploatarea acestora necesita puţuri şi foraje costisitoare. Pe lângă apele minerale, mai există aici și posibilități de peloidoterapie datorită prezenței nămolurilor de izvor sulfuroase. În staţiune, turiştii pot merge „La Nămoluri”, locaţia unde oamenii vin pentru tratament, se ung cu nămol şi se tratează.

Indicaţiile terapeutice

Izvoarele minerale cloruro-sodice, calcice, magneziene, sulfuroase, iodurate şi carbonate, în combinaţie cu nămolul sapropelic reprezintă principalul factor terapeutic şi sunt folosite cu succes atât pentru cura externă, cât şi în cura internă. Staţiunea beneficiază de un centru de tratament, modernizată după ultimele standarde, dotat cu aparatură medicală performantă, de ultimă generaţie.

În această staţiune, pot fi tratate următoare afecţiuni:

  • afecţiuni inflamatorii de reumatism: poliartită reumatoidă, spondilită anchilopoetică;
  • afecţiuni degenerative de reumatism: artoze, spondiloze, coxartroze, gonartroze, radiculopatii, tulburări de statică ale coloanei vertebrale şi membrelor inferioare;
  • afecţiuni ale ţesuturilor moi: periartită scapulo-humerală şi coxofemurală, tendinite, bursite, fibromialgie etc.;
  • afecţiuni ginecologice: insuficienţă ovariană, cericită cronică;
  • afecţiuni ortopedico-traumatice-sechele osoase şi articulare după fracturi ale membrelor, sechele post-fracturi vertebrale, leziuni post-traumatice ale tendoanelor, musculare, tulburări circulatorii şi trofice post-traumatice;
  • afecţiuni neurologice periferice: nevralgii, neuropatii cu diverse cauze, pareze şi paralizii de nervi periferice, polinevrite;
  • afecţiuni neurologice centrale: sechele hemiparetice şi hemiplegice post-accident vascular cerebral sau post-traumatisme cerebrale;
  • astenie nervoasă;
  • boli profesionale.

Proceduri:

  • hidroterapie – băi calde sărate;
  • termoterapie
  • electroterapie: curenţi de joasă frecvenţă (curenţi diadinamici, exponenţiali, Trabert, Tens), curenţi de medie frecvenţă interferenţiali), curenţi de înaltă frecvenţă (unde scurte, ultrasunet);
  • galvanoterapie uscată;
  • băi galvanice
  • magnetoterapie;
  • laseroterapie;
  • fototerapie cu lumină polarizată;
  • masaj terapeutic, kinetoterapie şi gimnastică medicală;

Cazare la Sărata Monteoru

În ceea ce priveşte oferta locurilor de cazare, Sărata Monteoru dispune de hotel de 2 şi 3 stele, pensiuni de 4, 3, 2 stele, pensiuni rurale de 4, 3, 2 flori, vile de 3 stele, camping de 2 stele, camere de închiriat de 2 stele, dar şi hoteluri. Preţurile încep de la 70 lei/noapte şi variază în funcţie de utilităţi. Cele mai frecventate unităţi de cazare sunt:

Complexul Caprice-Monteoru este situat pe o colină, are 25 de camere şi cadrul natural liniştitor oferă turiştilor relaxare şi confort. Complexul are şi câteva camere Duble Deluxe, clasificate la 4 stele, restaurant, terasă, sala de şedinţe, piscină, spaţiu verde, loc de joacă pentru copii şi parcare. Preţul pentru o cameră dublă începe de la 110 lei/noapte.

Hotelul Ceres, clasificat la 2 stele, cu o capacitate de 166 de locuri în camere duble. Complexul hotelier Ceres este situat în centrul staţiunii şi oferă condiţii foarte bune pentru tratament, relaxare, evenimente, dispune şi de spaţiu pentru meeting şi proiecte, masă şi cazare.

Hotel Monteoru are camere mari, de tip apartament, cu grup sanitar propriu, TV, geamuri izolate fonic, dotări pentru persoanele cu handicap, parcare cu supraveghere video. Camerele au balcoane tip terasă şi dimensiuni mari. La parter, turiştii pot lua masa la restaurantul Aquarius, cu feluri de mâncare românească şi internaţională, dar şi acces direct în centrul de sănătate AquA relax &spa. În interiorul hotelului există grădini interioare, pline de verdeaţă şi flori multicolore unde turiştii se pot încărca cu energie.

Hotel la Păducel are o capacitate de 26 locuri şi se află la ieşirea din Monteoru, într-un cadru natural, la marginea pădurii. Hotelul a fost modernizat în 2007, îndeplinind standardele europene şi oferind servicii de calitate. Camerele sunt confortabile fiind dotate cu televizor, frigider, grup sanitar propriu, încălzire centrală, iar pentru cei mici, există şi un spaţiu de joacă amenajat.
Vila Europa este situată într-o locație liniștită în Sărata-Monteoru, la 800 de metri de piscinele publice şi de centru. În ceea ce priveşte dotările, vila oferă acces gratuit la o piscină sezonieră și la o cadă cu hidromasaj. Vila are un restaurant disponibil doar pentru oaspeții săi.

Alte unităţi de cazare sezonieră, pe durata sezonului estival sunt CampingAdventura şi Bungalow Paradis.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul