Tratament balnear pentru diabet

Cuprins

Teritoriul țării noastre este recunoscut ca fiind bogat în resurse naturale, iar aici se află cele mai multe centre de tratament balnear pentru diverse boli precum artrită, diabet sau altele. Atât oamenii de la noi din țară cât și străinii obișnuiesc să viziteze aceste stațiuni balneare pentru relaxare, odihnă și tratament. Diabetul este una dintre cele mai des întâlnite boli care poate apărea la orice vârstă și care poate fi tratată. Cei care suferă de diabet sunt afectați mai grav de Coronavirus în caz de infectare.

Ce e diabetul ?

Diabetul are ca principală caracteristică procesul de tulburare a producerii de insulină sau scăderea rezistenței celulelor la insulină. Importanța insulinei în organismul uman este de a menține la parametri normali nivelul de glicemie din sânge, iar aceasta reprezintă un hormon ce provine din celulele beta ale pancreasului. De asemenea, insulina are rol în metabolizarea glucozei prin intrarea acesteia în celule pentru a produce energie. Glucoza este trimisă spre mușchi și ficat de către insulină unde este stocată pe o perioadă mai lungă de timp sub forma unui depozit. Așadar, insulina are un rol foarte important în organismul nostru de aceea trebuie să ținem cont de ce mâncăm astfel încât să evităm diabetul.

Tipuri de diabet

Există mai multe tipuri de diabet pe care le putem întâlni. Fiecare în parte are caracteristicile lui, de exemplu:

  • Diabet zaharat de tip 1 – în cazul acestui tip de boală nivelul de glucoză este la niște standarde foarte ridicate având în vedere faptul că celulele beta din pancreas nu mai reușesc să producă insulină. În general, majoritatea alimentelor pe care le consumăm conțin glucide, prin urmare după fiecare masă nivelul de glicemie crește în organism, fiind controlat de insulină. În cazul acestui tip de diabet, glicemia crește într-o măsură foarte mare din cauza lipsei de insulină;
  • Diabet zaharat de tip 2 – de această dată există 2 posibilități în cazul acestui tip de boală: ori insulina nu este produsă îndeajuns de către celulele beta ale pancreasului, ori celulele din organism nu mai reușesc să primească insulină. Diabetul zaharat de tip 2 este mai puțin grav decât cel de tip 1, fiind mai ușor de controlat;
  • Diabet gestațional – se manifestă printr-o creștere considerabilă a nivelului de glicemie din organism pe perioada de sarcină. Acesta nu este la fel de grav, manifestându-se temporar, însă în cazul în care nu este tratat la timp poate progresa într-o formă mai complicată a acestei boli.
  • Prediabet – este cea mai ușoară formă a diabetului ce este reprezentată de scăderea toleranței la glucoza din organism. Cei care suferă de acest tip de boală, în cazul în care nu se tratează corespunzător, există riscul de a evolua la diabetul zaharat de tip 2.
tratament balnear pentru diabet

Tratamentul balnear pentru diabet

Atunci când vine vorba despre tratarea formelor de diabet, în funcție de tipul de boală pe care îl are pacientul acesta se poate realiza: prin injectare de insulină de mai multe ori pe zi(în cazul celor care suferă de diabetul de tip 1), doza fiind stabilită de către medic; prin medicație orală sau injectare în cazul diabetului de tip 2. De asemenea, este nevoie de activitate fizică și de o dietă echilibrată la sfatul medicului nutriționist astfel încât să evitați complicația bolii. Cele mai periculoasele sunt produsele bogate în glicemie(dulciurile, zahărul).

O altă metodă benefică celor care suferă de diabet este tratamentul balnear. Apele termale și proprietățile terapeutice ale acestora ajută la combaterea bolii, la dispariția simptomelor, dar și la refacerea psihicului care are un rol foarte important pentru organism și care ajută cel mai mult la refacerea acestuia.

Statiuni balneare pentru diabet

Atunci când discutăm despre stațiunile balneare, luăm în considerare un sejur dedicat relaxării, odihnei și tratamentului afecțiunilor și bolilor de diferite tipuri, printre care: artrita, diabet, prostată s.a. Stațiunile balneare care oferă tratament pentru pacienții bolnavi de diabet sunt:

Vatra Dornei – stațiunea care are ca principal obiectiv valorificarea resurselor naturale climaterice și pentru cură. Izvoarele termale de aici sunt benefice organism, iar bioclimatul de aici ajută la tratarea celor care suferă de diabet;

Slănic Moldova – o altă stațiune balneară recunoscută pentru asigurarea tratamentului în cazul tulburărilor și afecțiunilor, precum diabetul, melitusul sau obezitatea. Fiind înconjurată de păduri, putem spune că prezența naturii este un alt factor terapeutic benefic organismului uman;

Pucioasa – stațiunea recunoscută pentru calitățile terapeutice ale apelor minerale bogate în sulf. Tratamentul cu sulf este cel mai recomandat pentru cei care sunt bolnavi de diabet, ajutând la diminuarea glicemiei din sânge.

Covasna –  în cea mai mare parte stațiunea este recunoscută pentru tratarea bolilor cardiovasculare, însă și ce care suferă de diabet pot veni la stațiune având în vedere factorii terapeutici pe care aceasta îi oferă. Mai multe activități fizice vă stau la dispoziție, precum gimnastica medicală sau alte execiții fizice regulate.

Alte stațiuni recunoscute pentru tratament balnear pentru diabet pe care le puteți vizita sunt: Călimănești-Căciulata, Sângeorz-Băi, Eforie Nord, Băile Olănești sau Băile 1 Mai.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul