Obiective și atracții turistice de vizitat la Lacul Sărat

Table of Contents

Una dintre cele mai cunoscute atracții turistice de pe teritoriul țării noastre, Lacul Sărat este o localitate stațiune aflată la câțiva km de orașul Brăila, recunoscută pentru afecțiunile terapeutice tratate aici și pentru calitățile nămolului sapropelic. De asemenea, puteți găsi obiective și atracții turistice de vizitat în această zonă. Această stațiune a fost sub stăpânire otomană mai bine de 400 de ani, fiind un loc foarte important pentru turci în această perioadă, având în vedere calitățile terapeutice ale lacului care ajutatu la tratarea bolilor.

Muzeul Brăilei

Muzeul Brăilei

Prima atracție de pe lista noastră este Muzeul Brăilei, aflat în orașul Brăila, unul dintre cele mai importante de pe teritoriul țării noastre. A fost înființat în perioada regelui Carol I, în anul 1881, printr-un decret al acestuia. Acesta a fost afectat grav în urma cutremurului din anul 1990, fiind restaurat în perioada următoare. Elementele expuse în colecțiile istorice din interiorul acestuia sunt de o importanță foarte mare, iar dacă stați și examinați fiecare poveste în parte și le veți pune cap la cap, veți realiza o amintire frumoasă. Această clădire este declarată monument istoric, împărțită pe mai multe secții: arheologie, istorie, artă, etnografie, memoriale și științe ale naturii.

Parcul monument

Parcul monument

Unul dintre cele mai importante atracții din orașul Brăila este Parcul monument, unde te poți plimba și admira monumentul principal din mijlocul acestuia. Monumentul a fost ridicat în locul în care o ghiulea a căzut atunci când țarul rus, Nicolae I, inspecta fortificațiile din zonă, având ca simbol eliberarea fostei raia Brăila. Este amplasat pe un soclu care are patru turnuri în jurul acestuia(capturat pe timpul războiului de la armata turcă) și tot atâția vulturi, dar și o cruce în vârful acesteia înfiptă în semiluna turcească. Personalitățile importante care au trecut prin acest loc au fost Alexandru Ioan Cuza, în anul 1859, iar în anul 1867, Carol I, regele României. Lângă parc puteți mânca și la Restaurantul Parc, un restaurant cu mâncare tradițională specifică zonei, de o calitate foarte bună.

Fânâna cinetică din orașul Brăila

Fântâna cinetică din orașul Brăila

Una dintre cele mai importante atracții turistice din această zonă este Fântâna cinetică, amplasată în mijlocul orașului, care a fost construită de către sculptorul Constantin Lucaci, cunoscut la nivel național și internațional pentru sculpturile în oțel inoxidabil. Primăria a contribuit la realizarea acestui proiect cu fonduri pentru a ajuta orașul să se dezvolte mai mult pe plan turistic, fiind considerată emblema Brăilei în anul 1989. Este o atracție spectaculoasă având în vedere modul în care apa este aruncată sub formă rectangulară, câteodată formându-se și un curcubeu. Pe timpul verii oamenii preferă să vină în această zonă datorită faptului că este foarte cald și vor să se răcorească puțin.

Casa memorială “Panait Istrati”

Casa memorială “Panait Istrati”

Amplasată în Grădina Publică din Brăila, Casa memorială “Panait Istrati” este o clădire construită în memorialul marelui prozator care îi poartă numele, având ca și loc natal orașul Brăila. Clădirea a fost construită în perioada secolului al XIX-lea, aproape de final, în scopuri administrative(Casa Grădinarului). Având în vedere faptul că toate clădirile în care a locuit Panait Istrati au fost distruse, primăria a stabilit ca aceasta să fie clădirea ridicată în memoria acestuia. În interiorul acesteia puteți regăsi cărți cu autograf, părți din mobilier autentice din perioada contemporană acestuia, fotografii-document și multe altele. Majoritatea au fost cumpărate de la ultima soție a lui Panait Istrati, Margareta Istrati. Clădirea este recunoscută ca fiind monument istoric, iar după ce a fost restaurată, a fost numită ca fiind casă memorială în anul 2011.

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

O instituție de o importanță mare, din punct de vedere cultural, Teatrul “Maria Filotti”, cunsocut și sub numele de “Rally”, din orașul Brăila, este o clădire ridicată în anul 1840 în proprietatea unui amator grec, Ianache Rally, care a folosit-o ca și han în interese proprii. În anul 1859 trece printr-un incendiu, fiind arsă aproape în totalitate, iar după ce va fi restaurată va deveni teatru, care va fi inaugurat în anul 1864. În următoarea perioadă vor avea loc mai multe evenimente cu oameni importanți din arta europeană, precum: Bianca Bianchini, Ernesto Rossi și George Enescu, unul dintre cei mai importanți oameni din istoria artei în muzică de pe teritoriul țării noastre. În anul 1954, acesta primește numele de “Teatrul de stat al Brăilei”, urmând ca în anul 1969 să primească numele pe care îl poartă și în ziua de astăzi, al actriței Maria Filotti, care a avut debutul în anul 1905, jucând rolul de Gioconda. Acesta a fost declarat ca fiind monument istoric, fiind inclusă în albumul UNESCO.

Faleza Dunării Brăila

Faleza Dunării Brăila

Una dintre cele mai importante atracții turistice din zona Lacului Sărat este Faleza Dunării de la marginea orașului Brăila. Acesta este un loc în care vă puteți plimba alături de persoana iubită, prieteni sau familie. Pe malul Dunării se află o mulțime de sălcii care oferă un peisaj liniștitor turiștilor. La capătul falezei se află un debacardier, unde sunt amplasate mai multe bărci și iahturi care pot fi închiriate în sezonul estival pentru cei amatori să se plimbe pe Dunăre. Recomand plimbarea cu barca în această zonă deoarece există mai multe atracții pe care le puteți vizita într-un traseu, printre care: Iezerul lui Stan, Iezerul Chiriloaia, Insula Fundu Mare, Insula Harapu, Insula Mică a Brăilei și multe altele pe care le veți descoperi la fața locului.

Postari Asemanatoare