Canionul de sare de la Praid

Cuprins

Praid este orașul de reședință al localității cu același nume, iar acesta se află în județul Harghita, Transilvania, România și adăpostește comori naturale nemaiîntâlnite. Este vorba despre Muntele de sare din Praid, un monument natural din sare, care, cu ajutorul ploilor și pârâurilor (pârâul Corund) a devenit un canion – unul dintre cele mai spectaculoase monumente turistice din Transilvania.

Ce poți vedea la canionul de sare de la Praid

Muntele are o rădăcină de aproximativ 3 kilometri sub pământ, studiile arătând că ar fi cel mai adânc din Europa, de asemenea, acesta fiind cel mai mare munte de sare de pe continent. De-a lungul timpului, sarea ce lua contact cu muntele s-a depus progresiv, până când a ajuns la forme care mai de care mai atipice, împodobindu-l cu cele mai frumoase modele naturale. 

Dacă decizi să faci o vizită canionului de sare de la Praid, pe lângă faptul că vei vedea o mulțime de peisaje care te vor marca prin frumusețea lor, vei avea parte și de activități tematice zonei. Printre acestea, cele mai admirate și dorite activități sunt: zborul cu parapanta în Munții Hasmasului, rafting pe apele Târnavei Mare (vâslire pe ape care alternează, uneori fiind mai învolburate, alteori fiind mai domole) pentru cei care preferă puţină adrenalină, sau băile cu nămol pentru cei care preferă ceva mai relaxant. Pe lângă acestea, o multitudine de activități și peisaje așteaptă să fie explorate la Praid!

Izvoarele și crustele de sare

Cristalizarea sării este un fenomen atipic și interesant. Este uimitor cum natura dispune de sisteme de organizare care îți încântă privirea cu frumusețea lor. Este vorba despre crustele de sare de pe canion.

Crustele de sare se formează cu ajutorul izvoarelor sărate care ies din munte. În zilele însorite, apa se evaporă, iar odată cu acest fenomen, sarea care rămâne, se depune pe suprafața cu care ia contact formând aceste cruste. Cu primele raze de soare, se vor depune straturi din ce în ce mai groase de sare, iar în zilele ploioase, apa va “topi” progresiv ce s-a format la suprafață, revenindu-se la culorile închise.

Conopidele și draperiile de sare

Atunci când stâncile iau contact cu precipitațiile (apa de ploaie) acestea formează așa-numitele draperii de sare. Ele sunt o zonă de tranziție dintre lapiezuri și suprafețele concave acoperite cu conopide.

Probabil te întrebi Ce sunt conopidele de sare? Și eu m-am întrebat, deoarece e un concept cu totul nou și ciudat, însă, haide să aflăm împreună. Natura ne uimește din nou și sculptează pe suprafața stâncilor niște modele atipice. Ele se formează din stânci care nu sunt expuse ploii și în timp apare o pătură întinsă de forme de conopidă.

canionul de sare praid

Dolina de sare și apele înghițite

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene de la Praid este așa-numita dolină de sare, cum este numită în literatura de specialitate. Aceasta dolină este practic o cavitate în formă de pâlnie, formată natural, al cărei aspect te lasă fără cuvinte.

Cu ajutorul formei de pâlnie, aceasta “drenează” toată apa ce provine de la ploaie spre bază, formând cavități în sare. Apa infiltrată în subteran dă aspectul unei peșteri, o parte din ea 

revenind la suprafață sub formă de izvoare. De asemenea, o altă parte ajunge în mina de sare, îngreunând exploatarea ei.

Apa ce ajunge în salina și-a găsit un mare folos pentru comunitate. Ea este pompată în bazinele ştrandului de la Praid, astfel, turiştii se pot bucura de o baie în apă sărată venită direct din canionul de sare. Aceasta are efecte terapeutice împotriva artritei, reumatismului și altor afecţiuni ale sistemului osteo-articular.

Băile cu nămol sărat

Fiind una dintre cele mai relaxante și atrăgătoare activități ale unui sejur la Praid, băile cu nămol sărat sunt foarte bine cunoscute pentru abilitatea lor curativă. Aici ai oportunitatea de a avea o astfel de experiență. Chiar dacă nu te dor articulațiile și ești complet sănătos, merită să încerci o baie cu nămol sărat dor pentru a experienţă și pentru a te relaxa.

Nămolul se formează prin două moduri: prin degradare organică și mineralizare. Mineralizarea nămolului se face foarte lent, ceea ce face acest loc deosebit de valoros. De asemenea, nămolurile minerale sunt destul de rare, așa că o asemenea experiență este de neratat.

Pentru un efect 100% benefic, există câțiva pași de care trebuie să ții cont atunci când decizi să faci o baie cu nămol sărat. Argila și sarea au proprietăți vindecătoare, așa că este bine să urmezi un ritual prin care efectul lor va fi pus în valoare.

După ce ai uns partea dureroasă a corpului cu nămol sărat, vă trebui să stai la soare pentru ca argila să își facă efectul. După care, pulberea trebuie frecată înapoi în ochiurile de nămol, pentru a permite sării să acționeze. Ultimul pas pe care trebuie să îl faci este să te bucuri de o baie în apa sărată și apoi în pârâu. Nu am zis-o eu, știința a zis-o!

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul