Afecțiuni tratate la Sovata

Cuprins

Despre stațiunea balneară Sovata

Stațiunea balneară Sovata se află în județul Mureș, în apropierea localității Sovata, aflată în zona depresionară Sovata, lângă Târnava Mică. Orașul Târgu Mureș este situat la mai puțin de 60 km de stațiune. Este renumită pentru proprietățile terapeutice ale apelor minerale tămăduitoare, fiind bogată în lacuri și locuri special amenajate pentru tratament. Principalul lac, cunsocut ca fiind unul dintre cele mai mari este Lacul Ursu, care s-a format în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1875. De asemenea, acesta este cunsocut la nivel european ca fiind printre primele lacuri cu salinitate ridicată heliotermale. Tot Sovata este renumită pentru peisajele aflate de-a lungul depresiunii coliniare Sovata, una dintre cele mai frumoase din țară, unde oamenii sunt călduroși când vine vorba turiști.

Scurt istoric

Stațiunea este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase din țară. Aceasta este situată în inima Depresiunii Coliniare a Transilvaniei, înconjurată de pădurile de foiase, dar și de Carpații Occidentali. Prima atestare documentară a stațiunii are loc în anul 1596. Numele de Sovata provine de la Szováts, una dintre familiile de nobili din Szekely, care conduceau zona respectivă. Orașul cunoaște o perioadă de dezvoltare, când se construiesc vile și case noi în oraș de la începutul anilor 1860 până în anul 1880. Sovata devine stațiune balneoclimaterică în anul 1884, reușind 20 de ani mai târziu să deschidă și sanatoriul de la lacul Ursu. Stațiunea a fost distrusă parțial în perioada Primului Război Mondial, dar după această perioadă devine o parte din România, deoarece până atunci făcea parte din imperiul Austro-Ungar. Astfel, reușește să se reconstruiască, și să fie vizitată din ce în ce mai mult de cetățenii români și chiar de oameni importanți, inclusiv familia regală a României.

După începutul anilor 50’, stațiunea devine cu regim permanent, iar regimul comunist contribuie la dezvoltarea acesteia, construind noi hoteluri și modernizând centrele de tratament ale stațiuniii. Stațiunea cunoaște o perioadă frumoasă după, reușește să se mențină în clasament, fiind printre cele mai căutate din România și este utilizată chiar și în prezent. Din istoria recentă a orașului, acesta a fost renovat în totalitate, construindu-se și mai multe hoteluri în anul 2009. Având în vedere complexitatea acesteia putem spune că este o bijuterie balneară a României.

Afecțiuni tratate la stațiunea Sovata

Apa minerală este cunoscută ca fiind bogată în clor și sodiu, mai ales în lacul Ursu, dar și în lacurile mai mici aflate în apropierea acestuia. De asemenea, un alt factor terapeutic este nămolul folosit împotriva alergiilor sau bacteriilor, având proprietăți antiinflamatorii. Apa mai are și rol de a potoli durerile, de a relaxa musculatura aflată în tensiune sau de a spori mobilitatea articulațiilor. Tot în centrele balneare aflate în stațiune oamenii vin pentru a se trata în cazul în care aceștia suferă de boli ale sistemului nervos, ale aparatului locomotor sau în cazul afecțiunilor ginecologice.

Stațiunea este renumită pentru tratamentele în cazul persoanelor cu afecțiuni ginecologice, prin cură. Curele profilactice de ordin primar se utilizează în cazul stărilor de dezechilibru funcțional care nu permit funcționarea în condiții normale a gonadelor, determinând tulburări menstruale sau în cazul dismenoreelor. Cele mai eficiente sunt băile bogate în sodiu și clor.

În cazul curei balneare profilactice secundare, aceasta este recomandată femeilor bolnave cu ginecopatii de tip funcțional și endocrin, pentru a preveni recidivele. De asemenea, tratamentul are ca scop ameliorarea circulației sau troficacității organelor genitale, dar și corectarea tulburărilor endocrine.

Indicațiile terapeutice și afecțiunile tratate la Sovata

Tratamentul de la stațiunea balneară Sovata este indicat în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni ale unor boli, precum:

Unități de cazare în stațiune

Unul dintre principalele hoteluri aflate în cadrul stațiunii balneare de la Sovata este Hotelul Aluniș, cu o capacitate de 284 locuri de cazare, în camere duble, cu paturi matrimoniale și cu băi proprii. În cadrul hotelului se află un restaurant ce aparține de acesta, de unde puteți să comandați mâncare tradițională specifică zonei. Un mare avantaj al acestuia este că oferă tratamente balneare în cadrul centrelor special amenajate din interiorul hotelului, cu aparatură modernă, de ultimă generație.

Concluzii despre afecțiuni tratate la Sovata

În concluzie, stațiunea Sovata este așezată în unul dintre cele mai frumoase locuri din țară, oferă servicii de tratare a afecțiunilor și este cunoscută atât la nivel național, cât și internațional. Aceasta a avut parte de un istoric destul de complicat, și chiar dacă această a fost distrusă parțial în perioada Primului Război Mondial, reușește să se menține în clasamentul stațiunilor balneare din țară și să se modernizeze până în prezent.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul