Afecțiuni tratate la Sângeorz Băi

Cuprins

Despre stațiunea balneară Sângeorz Băi

Stațiunea balneară Sângeorz Băi este aflată în partea central-nordică a României, în județul Bistrița-Năsăud și în mijlocul Munților Carpați. Aceasta beneficiază de foarte multe bogății naturale. Oamenii sunt primitori, mâncarea tradițională zonei este gustoasă, băuturile făcute în gospodăriile oamenilor sunt unice în această zonă, peisajele sunt uimitoare și aici se regăsesc izvoarele vindecătoare cu apă minerală. Zona în care se află orașul este renumită pentru atracții turistice, însă cea mai importantă este stațiunea balneară aflată în orașul ce-i poartă numele. Climatul este montan, având în vedere poziția geografică a stațiunii, iar temperatură medie anuală este de 7 grade celsius.

Scurt istoric

Prima atestare documentară a orașului are loc în anul 1241. În perioada imperiului Austro-Ungar, mai exact în anul 1770, stațiunea balneară își face apariția pe hartă, fiind cunoscută pentru calitățile apelor minerale. Turiștii încep să viziteze stațiunea, încă de la începutul anilor 1800, pentru proprietățile lor curative. Deja spre finalul secolului al XIX-lea, stațiunea a depășit pragul de 1000 de turiști.

Una dintre cele mai importante perioade în care stațiunea s-a dezvoltat și a devenit cunoscută a fost în perioada interbelică. Au fost descoperite din ce în ce mai multe surse pentru izvoarele de apă minerală, reușind astfel să se dezvolte stațiunea prin construirea de bazine, căzi și altele care au atras turiști de prin toate părțile țării, chiar și din afara României, mai ales pe turiștii pasionați de legendele faimosului Dracula din Transilvania.

În anul 1960, localitatea dobândește titlul de oraș, urmând ca în anii ce vor veni să se construiască hotele în jurul stațiunii și să se investească în dezvoltarea ei. Turismul reprezintă o sursă financiară importantă atât pentru oraș cât și pentru investitorii acestuia.

Afecțiuni tratate la stațiunea Sângeorz Băi

Stațiunea s-a folosit de calitățile apelor minerale de care dispune pentru tratamentele balneare climaterice. Hotelele Hebe și Someșul, aflate în stațiune, au propriile baze de tratament modernizate și cu aparatură de ultimă generație. Stațiunea are mai multe secții balneare de fizioterpie pentru pacienții care se tratează aici, printre care: hidroterapia, termoterapia și electroterapia. De asemenea, aici există un personal instruit pentru a îndruma pacienții în executarea procedurilor în bazele de tratament.

Bazele sunt moderne, dispunând de instalații de apă minerală cu băile calde special folosite la electroterapie și hidroterapie, dar și aerosol sau inhalații. Împachetările cu nămol mineral și procedurile cu parafina sunt alte proceduri întâlnite în cadrul stațiunii.

Indicațiile terapeutice și afecțiunile tratate la Sângeorz Băi

Există mai mulți factori terpeutici în cadrul tratamentului oferit la stațiunea balneară Sângeorz Băi, însă cele mai importante sunt climatul, apele minerale și emanațiile de dioxid de carbon.

Climatul, prin factorii săi care aparțin de zonă, are efecte atât biologice, cât și terapeutice care sunt stimulative și sedative. Efectele biologice se bazează pe micșorarea presiunii atmosferice și pe creșterea de intensitate a radiațiilor soarelui, a temperaturii moderate, a aerului bogat în ioni negativi și prezența ozonului.

În cadrul stațiunii sunt 9 izvoare de apă minerală naturală, cu o concentrație crescută de bicarbonat, clor, sodiu, calciu, magneziu, brom, iod, feruginoasă, cu un PH cuprins între 6-7 și cu un conținut de dioxid de carbon de 1 – 1,9 g/l și o mineralizare cuprinsă între 8-10 g.

Efectul emanațiilor de dioxid de carbon, cunoscute sub numele de mofete, constă într-o sudație accentuată, prin eliminare de produse biologice, prin pierdere de cloruri care au ca și consecință o scădere a acidității gastrice, dar și creșterea unei eliminări a acidului uric. Un alt avantaj al acestora este dilatarea vaselor care vizează tratarea afecțiunilor pacienților care au probleme cu sistemul cardio-vascular sau cu tensiunea arterială. Îmbinarea factorilor de cură, naturali cu o eficiență ridicată determină dezvoltarea în cadrul stațiunii a două profiluri balneoclimatice: asociat și digestiv.

Unități de cazare în stațiune

Hotelul Hebe este unul dintre principalele regimuri pentru cazare din cadrul stațiunii, aflat chiar în centrul acesteia, la o altitudine de 435 m. Hotelul combină peisajele frumoase din jurul acestuia cu climatul relaxant, masa tradițională și tratamentul cu apă minerală naturală. Există 2 restaurante în cadrul hotelului, un bar pe timpul zilei, baza de tratament de ultimă generație, sală pentru kinetoterapie, saună, parcare privată, piscină aflată în exterior și curățătorie. Hotelul dispune de 215 camere duble si de 5 apartamente, dotate cu băi proprii. Un alt hotel aflat în apropiere este Hotel Someșul, care este foarte asemănător hotelului Hebe. Cele 2 variante sunt cele mai bune.

Concluzii despre afecțiuni tratate la Sângeorz Băi

Sângeorz Băi este una dintre cele mai importante stațiuni din zona Transilvaniei, vizitat anual de către turiști și pacienți. Având în vedere faptul că așezarea geografică oferă niște peisaje unice, istoricul stațiunii este destul de complex și oamenii sunt primitori, stațiunea poate fi una dintre cele mai bune variante atât pentru familia cât și pentru persoana iubită. Este recomandat ca o cură să se efectueze în perioada septembrie – octombrie pentru a fi eficientă pe parcursul sezonului rece.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul