Afecțiuni tratate la Praid

Cuprins

Despre stațiunea balneară Praid

Stațiunea Praid este una dintre cele mai vestite stațiuni balneare din zona Mureșului pentru afecțiuni tratate în cazul bolilor reumatismale și respiratorii. Aceasta se află la o distanță mai mică de 10 km de orașul Sovata, din județul Mureș. Este recunoscută pentru masivul de sare care are forma elipsoidală și pentru vegetația care s-a adaptat solului salin cu un aspect unic. Fiind în centrul României, aceasta poate fi accesată rapid și ușor de turiști de prin toate colțurile țării. Zona este depresionară, stațiunea se află pe valea Râului Târnava Mică, iar altitudinea la care se află depășește mai mult de 500m.

Scurt istoric

Secuii sunt primii care beneficiază de zăcămintele de sare prin exploatarea acestora. Prima atestare documentară are loc în anul 1291, atunci când regele maghiar Andras al III-lea scrie un document care face referire la totalitatea drepturilor regale asupra salinelor. De-a lungul perioadei în care Imperiul Habsburgic a dominat au fost introduse tehnici noi și eficiente în procesul de exploatare sistematică.

Abia la începutul anilor 1940 aceasta devine proprietate a statului român, începând să se dezvolte cât mai mult și apare procesul de exploatare prin explozie.

Tratamentul din salină are loc abia pe la începutul anilor 60, în mina Dozsa Gyorgy, fiind cea mai vizitată de către turiști și de către oamenii care au probleme cu sistemul respirator ăn fiecare an. Toți vizitatorii beneficiază de transport de la intrarea în salină pe un traseu mai lung de 1 km. De obicei un tratament durează maxim 4 ore pe zi.

Afecțiuni tratate la stațiunea Praid

Procesul prin care salina a fost creată este prin exploatarea masivă de sare, rămânând astfel goluri de cele mai mari dimensiuni în subteran, în care se individualizează un climat de salină, cu temperaturi constante în cea mai mare parte, ce variază între 14 și 16 grade Celsius. Tot aici umiditatea este scăzută, iar presiunea este mai mare decât la suprafață. Benefic în tratarea pacienților cu afecțiuni ale sistemului respirator este aerul ionizat. În stațiune sunt amenajate locuri speciale numite sanatorii, iar tratamentul își are începutul abia prin anii 60’. Stațiunea este vizitată pe tot parcursul anului, însă momentul ei de glorie este în perioada de vară. Numărul vizitatorilor variază între 2500 și 3000 de persoane într-o zi, în sezonul estival.

Tot în subteran există săli special amenajate și dotate cu sistem de iluminații și cu locuri speciale pentru copii. Tot aici puteți întâlni o capelă ecumenică, bufetul, TV-uri reușind astfel să se creeze o atmosferă plăcută și relaxantă pentru bolnavi cărora le este recomandat să petreacă într-o zi până la 4 ore în salină.

Indicațiile terapeutice și afecțiunile tratate la Praid

Principala atracție pentru pacienți, pe lângă salina propriu-zisă este ștrandul special amenajat în jurul căruia sunt pregătite și băile sărate fierbinți(în vane), de obicei apa sărata este încălzită în cazanele din stațiune. Acestea au un rol foarte important în tratarea reumatismului, dar acestea acționează în același timp asupra organismului aproape în totalitate având efecte calmante, inflamatorii, vasodilator, sterilizator de mucoase și piele și cicatrizante.

În principiu o baie nu durează mai mult de 30 de minute pe zi. Depidne de organism și de capacitatea individuală. Temperatura apei este aproximativ egală cu temperatura corpului uman în condiții normale, iar un tratament de vană este alcătuit dintr-un interval de 10 sau 14 băi calde fără întrerupere.

Indicațiile terapeutice întâlnite în stațiunea balneară de la Praid sunt:

Unități de cazare în stațiune:

Una dintre cele mai importante unități de cazare din apropierea stațiunii este Altus Hotel & SPA. Acesta este foarte modern și cu condiții favorabile, având WiFi ce acoperă întreaga proprietate, toate camerele au TV și un frigider, baie privată, uscător de păr etc. De asemenea parcarea privată din fața hotelului este gratuită. Unitatea se află la doar 15 minute de mers până la salină. Tot în cadrul hotelului puteți savura un meniu specific zonei la terasa care este destul de spațioasă alături de familie sau prieteni. Tot aici puteți beneficia de mai multe facilități, centrul spa fiind foarte modern, incluzând piscine interioare, cu apă sărată, cu cadă pentru hidromasaj sau baie turcească.

Concluzii despre afecțiuni tratate la Praid

Așadar stațiunea balneară de la Praid este eficientă, atât în cazul bolnavilor de boli reumatismale cât și respiratorii. Totodată aceasta este situată într-o zonă cu un peisaj uimitor și atrăgători pentru turiști. Pe lângă frumusețea ascunsă în subteran, în unicacitatea salinei, ștrandul și băile din exterior sunt un alt mare avantaj al stațiunii care mulțumește clienții an de an. De obicei, turiștii prefer să-și achiziționeze de la magazinele speciale din salină bucăți de sare pentru a le folosi acasă în băi sau pur și simplu ca și suvenir, iar pentru pacienți este recomandat să-și petreacă o parte din zi în zona subterană unde pot practica diverse activități sportive.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul