Afecțiuni tratate la Sărata Monteoru

Cuprins

Despre stațiunea balneară Sărata Monteoru

Localitatea Sărata Monteoru este un sat aflat în comuna Merei, județul Buzău, în zona Munteniei. Ca și stațiune balneară, interesul local este sezonier, în special pe perioada sezonului estival, dar este cunoscută și pentru proprietățile oferite de apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate. Locul acesteia este în zona central-vestică a județului, fiind doar la câțiva km de municipiul Buzău. Așezarea este amplasată la o altitudine de 86 m într-o zonă în care predomină dealurile și în care se ivește cursul râului Sărata, la extremitatea Subcarpaților de Curbură, o zonă cu o vegetație amplă adăpostită de vânt.

Scurt istoric

Unul dintre cele mai importante momente din istoria așezării a fost atunci când un grec pe nume Grigore Monteoru cumpără localitatea și toate terenurile aflate în jurul acesteia, de unde provine și numele localității. Omul a decis să cumpere localitatea pentru a exploata zăcămintele de petrol, ulterior investind banii câștigați de pe urma acestuia în a transforma localitatea într-o stațiune turistică. În următoarea perioadă, mai exact în perioada interbelică, localitatea ajunge la performanța de a avea în folosință o mină de petrol care era unic în Europa atunci. Stațiunea a cunoscut o perioadă foarte bună până la cel de-al doilea Război Mondial, fiind distrusă, și după apariția regimului comunist. Abia la începutul anilor ’70 statul a început să readcă la viață stațiunea, construind două hoteluri și o bază de tratament. Ulterior, au fost și alte inițiative ale oamenilor interesați în dezvoltarea turismului din stațiune.

Afecțiuni tratate la stațiunea Sărata Monteoru

Stațiunea balneară Sărata Monteoru este una dintre cele mai importante din zona Munteniei, având în vedere faptul că aceasta se bazează pe mai multe surse de apă, alcătuite din 3 foraje hidrogeologice, puțul minier și cele 19 izvoare. Cele mai importante izvoare se află lângă stațiune, pe partea stângă a pârâului Sărata, loc în care sunt și cele 2 izvoare care au contribuit la întreținerea băilor termale înainte de perioada războaielor.

După această perioadă, în urma suferințelor pe care le-a avut stațiunea, aceasta prinde viață din nou și devine o atracție turistică de interes național, în doar câțiva ani. Izvoarele au proprietăți benefice organismului uman, cea mai mare mineralizare fiind de 270 g/l. Debitul este, în general, mic, iar gradul de mineralizare este foarte mare, motiv pentru care din punct de vedere economic, sursele au fost exploatate prin foraje și puțuri. Cel mai cunoscut era numit “Puțul lui Duică”, utilizat în perioada interbelică, ce avea o adâncime mai mare de 100 m și un debit de 3 l/s. Au fost obținute și debite mai mari, printre care cel din urma forajelor de pe versantul din stânga al văii, ce avea o valoare de 5,5 l/s, și o adâncime de până la  180m, executată de către Institutul de Balneologie, aflat în București, în anul 1961.

Indicațiile terapeutice și afecțiunile tratate la Sărata Monteoru

Stațiunea este renumită pentru apele minerale, dar și pentru curele externe și interne. Apele au origini din izvoarele extrase de la adâncimi mari prin sonde, ce au o concentrație ridicată a salinității cu origine în bazinele subterane. Acestea sunt folosite în curele externe. De asemenea, apele sunt bogate în sulf( de exemplu, “Izvorul de stomac”, al 6-lea din stațiune, carbogazos, hipoton și bogat în clor, bicarbonat sodic, calciu și magneziu, cu un rol excitosecretor ușor – în cură internă). Apa este recunoscută prin concentrația mare de acid metaboric.

Stațiunea, alături de tratamentele oferite aici este recomandată pentru:

Tot în cadrul stațiunii există și o bază de tratare cu condiții moderne, echipament de ultimă generație ce oferă facilități precum terapie hidrotermă, prin tratamente balneare cu ape minerale încălzite sau în aer liber. Tot aici există și alte proceduri precum terapia fizicală, terapia cu aer și heliu, crenoterapia , kinetoterapia, activitățile sportive în aer liber, masajul și inhalațiile cu aerosol.

Concluzii despre afecțiuni tratate la Sărata Monteoru

Așadar, stațiunea balneară Sărata Monteoru este o atracție turistică complexă, care poate fi un loc pentru distracție, relaxare, dar și pentru tratarea unor boli, în cazul pacienților ce au primit prescripție de la medic. Oamenii de aici sunt primitori, iar mâncarea tradițională și băuturile făcute în gospodărie merită încercate. Peisajele sunt plăcute, spațiile de cazare au condiții bune, iar restaurantele sunt pretutindeni. Aceasta este cea mai importante stațiune balneară din județul Buzău, frecventată anual de turiștii din zonă, dar și de cei veniți de prin alte colțuri ale țării. Există oameni care preferă an de an să schimbe stațiunea, pentru a experimenta noi experiențe și a întâlni noi oameni. Sărata Monteoru este una dintre stațiunile care nu te vor dezamăgi.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul

canionul de sare
Canionul de sare de la Praid

Praid este orașul de reședință al localității cu același nume, iar acesta se află în județul Harghita, Transilvania, România și adăpostește comori naturale nemaiîntâlnite. Este

stranduri termale
Stranduri termale la Baile Felix 2022

Ți-ai planificat sejurul pentru anul acesta alături de familie? Ești un fan al stațiunilor balneare cu stranduri termale, centre de tratatamente balneare, Spa, etc.? Din

Abonează-te la newsletter!

Beneficiază în mod regulat de informații actuale despre statiuni balneare, tratamente si oferte speciale. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile: