Afecțiuni tratate la Băile Felix

Cuprins

Despre stațiunea balneară Băile Felix

Băile Felix este cunoscută, la nivel național, ca fiind cea mai mare stațiune balneară din România pentru afecțiuni tratate , fiind cunoscută și peste hotare. În anul 1896, a obțint o medalie de Aur și o diplomă de onoare la expoziția mondială de la Paris ca o recunoaștere a calităților terapeutice ale acesteia. Stațiunea este una foarte diversificată, având în vedere faptul că în spațiul acesteia putem întâlni o mulțime de atracții cum ar  fi: piscina interioară și exterioară, ștranduri, terenuri de fotbal sau de mini golf, magazin alimentar, farmacii, bănci etc. Pe timpul serii sunt foarte multe petreceri tradiționale românești, iar pe timp de vară piscinele sunt pline de viață, animate și cu o atmosferă plăcută.

Stațiunea este amplasată în partea de N-V a României, într-un sat numit Sânmartin din județul Bihor, la mai puțin de 10 km de orașul Oradea, în Câmpia Crișurilor. Această zonă are un peisaj specific, fiind o combinație dintre pădurile de fag și de stejar, fiind într-o zonă colineară. Atitudinea este de aproximativ 140 de metri. De asemenea, pentru cei pasionați de sport și plimbări prin pădure la aer curat, pădurea aflată în jurul stațiunii este o oportunitate foarte bună. Tot aici se pot practica diverse sporturi cum ar fi paintball-ul, echitația sau trailrunning-ul.

De asemenea, există o strânsă conexiune între Băile Felix și Stațiunea Băile 1 Mai, datorită faptului că sunt poziționate foarte aproape una de cealaltă, iar acestea au fost în concurență de când au fost descoperite, lucru care aduce multă curiozitate în gândul turiștilor pasionați de istorie și de mistere, mai ales că ambele sunt renumite pentru afecțiuni tratate ale pacienților.

Scurt istoric

Momentul în care au fost descoperite apele izvoarele termale din stațiune ramâne un mister. O mare parte din oameni consideră că acestea au fost descoperite la începutul anilor 1000 alții spun că în perioada anilor 1200, totuși specialiștii spun că prima descoperire a avut loc în anul 1700. În anul 1000, călugărul Felix, parohul de la Mănăstirea din Sânmartin a fost primul care a descoperit acest loc, de aici provine și numele stațiunii. În documentele vechi au fost descoperite utilizări ale băilor ca și tratament pentru diverse afecțiuni în acea perioadă. De altfel, mai există o informație care spune că Felix Heldres a descoperit acest izvor termal în anul 1700. Imediat după această perioadă apar și așezăminte cu scopul de a trata oamenii cunoscute sub numele de “Baia lui Felix”. Spre finalul secolului al XIX-lea, se captează un nou izvor, cu o temperatură de aproximativ 50 grade Celsius. Prima analiză chimică a apelor termale are loc în anul 1731, iar prima atestare documentară a stațiunii există din anul 1763. După această perioadă, oamenii au început să amenajeze stațiunea, transformând bazinul din lemn în unul de piatră. Începutul dezvoltării propriu-zise a stațiunii are loc abia în anul 1885, atunci când se realizează un foraj modern al Izvorului Principal. Există o floare sub forma unui nufăr în stațiune care este considerată ca fiind simbol al acesteia. De asemenea, aceasta este asemănată cu nufărul de Nil. În anul 1931, planta este declarată ca fiind monument al naturii. Aceasta poartă numele de “Nufărul termal”.      
 
          

Afecțiuni tratate la Băile Felix

Diverse afecțiuni pot fi tratate la Băile Felix datorită faptului că proprietățile curative ale apelor termale provoacă binefacere organismului uman. Printre acestea se enumeră:

De asemenea, în aceasta stațiune există diverse proceduri care sunt benefice pacienților cu afecțiuni care pot fi tratate. Cele care predomină și sunt cele mai cunoscute sunt băile cu ape minerale, îndiferent dacă sunt în căzi sau bazine, dar și alte procedee mai complexe precum electroterapia, hidroterapia, kinetoterapia sau aerohelioterapia în bazinele deschise cu apă termală. Există și locuri speciale pentru aerosol, gimnastică medicală sau pentru saună.

Concluzii afecțiuni tratate la Băile Felix

Stațiunea balneară Băile Felix este un loc pe care nu trebuie să-l excluzi din lista ta de obiective turistice, având în vedere că se află într-o zonă frumoasă a țării noastre, că are o istorie frumoasă și misterioasă și de faptul că îți poate oferi un sejur plin de experiențe noi.

Climatul întâlnit în această așezare geografică este temeperat-continental, influențat de oceanele din Vest. De aceea, Băile Felix este un loc pe care îl puteți vizita în orice perioadă a anului. Un avantaj este că pe timpul iernii, temperatura este plăcută, iar pe timpul verii aceasta se menține la o anumită limită, având în vedere faptul că pădurea este în jurul stațiunii. Precipitațiile sunt frecvente, având în vedere influența din partea de N-V, dar cantitatea medie anuală nu depășește mai mult de 650 mm.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul