Afecțiuni tratate la Băile 1 Mai

Cuprins

Despre stațiunea balneară Băile 1 Mai

Stațiunea Băile 1 Mai este una dintre cele mai cunoscute stațiuni, atât pe plan național, cât și internațional, având în vedere numărul ridicat de afecțiuni tratate ale oamenilor. Poziția geografică a stațiunii este în partea de N-V a României, la doar 2 km de Băile Felix, o altă stațiune renumită și la 4 km de orașul Oradea, din județul Bihor. În trecut, aceasta se numea Băile Episcopiei, fiind cunoscută pentru binefacerea oferită de apele minerale și de nămolul sapropelic tămăduitor. Zona are foarte mulți factori terapeutici, însă cel mai remarcat este varietatea apelor minerale termale care au un debit foarte mare.

Scurt istoric

Prima atestare documentară a satului Haieu a fost în anul 1249, fiind cunoscută ca una dintre cele mai vechi localități din județul Bihor. Satul exista și în perioada Evului Mediu, sub numele de “Terra Hewyo”(care înseamnă “ape calde”). Mai târziu satul a fost invadat de barbari, în special turci, care au distrus aproape tot, motiv pentru care lipsesc informații legate de sat până la începutul secolului al XVI-lea. Prima carte funciară a satului a fost întocmită la data de 9 mai 1857 din care rezulta că satul avea aproximativ 70 de familii cu  o suprafață de peste 2600 jughere de pământ.

Timp de 50 de ani populația nu a cunoscut o creștere semnificativă, ajungând în anul 1921 la un număr de 533 de locuitori. Pe timpul celui de-al doilea război mondial satul a avut din nou de suferit din cauza ocupației horthysto-fascistă. După această perioadă, cele 2 stațiuni au început să se dezvolte constant, având în vedere că numărul turiștilor creștea de la an la an reușind astfel să construiască și primele baze de tratament în perioada anilor 1950-1960.

Băile 1 Felix s-a dezvoltat mai rapid, fiind situată lângă șoseaua de legătură cu județul Bihor, stațiunea Băile 1 Mai rămânând puțin în urmă. După anul 1978 Băile 1 Mai a început să se dezvolte din nou, mai ales după construirea celui de-al doilea strand termal, numit “Strandul Venus”.     

Afecțiuni tratate la Băile 1 Mai

Din cauza faptului că apele termale de la Băile 1 Mai au proprietăți curative, iar nămolurile, proprietăți sapropelice, de aici rezultă că mai multe tipuri de afecțiuni pot fi tratate prin intermediul tratamentelor balneare, de exemplu:

Unități de cazare în stațiune:

De-a lungul stațiunii sunt o mulțime de spații de cazare, cum ar fi hoteluri, pensiuni sau chiar vile și căbănuțe, însă unitățile specifice pentru tratament balnear sunt Hotelul Ceres, având capacitatea mai mare de 450 de locuri, cu condiții de 2 stele sau Hotelul Perla, cu condiții de 3 stele și cu o capacitate mai mare de 50 de locuri.

De asemenea, în această stațiune pot fi vizitate principalele atracții turistice:

Concluzii despre afecțiuni tratate la Băile Felix

Conținând o mulțime de substanțe chimice, benefice omului, cum ar fi: bicarbonat, sulfat, calciu sau oligominerale, de aici se trage și concluzia că un tratament poate acoperi o gamă largă de afecțiuni. De-a lungul stațiunii putem întâlni diverse puncte de atracție pentru turiști și pacienți printre care se enumeră: bazine cu apă termală cu o temperatură mai mare de 30 de grade Celsius, un strand cu valuri, bazinul olimpic, iar pentru a completa frumusețea peisajelor, plante și păsări exotice.

Clima localității este de tip temperat-continental șes, iar umiditate este mai mare decât alte regiuni aflate în zona de podiș din țară. Verile sunt răcoroase, iar iernile sunt mai blânde. Temperatura medie anuală este de 10 grade Celsius.

Fiind poziționată în zona de Nord-Vest a României, influența maselor de aer venite dispre această direcție își face apariția și în zona stațiunii. Stațiunea poate fi vizitată pe tot parcursul anului, având în vedere ca clima este una favorabilă.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul