Afecțiuni tratate la Amara

Cuprins

Despre stațiunea balneară Amara

Amara este localitatea aflată în SE Romaniei (județul Ialomița), situată în partea de Est a Câmpiei Române (în Câmpia Bărăganului) și pe malul lacului Amara, la doar câțiva kilometri de municipiul Slobozia (reședinta județului Ialomița) la o altitudine de aproximativ 30 de metri. În apropierea acesteaia se află și alte comune precum: Grivița, în partea de N, Gh. Doja și Perieți în partea de V. Slobozia se află în partea de  Sud-Est a stațiunii.

Scurt istoric

Din punct de vedere istoric, lacul este cunoscut încă din epoca neolitică(3500-2800 î.e.n) având pe malul acestuia un sat foarte vechi numit Bora. În timpul domniei lui Matei Basarab, cel care a înzestrat mănăstirea “Sfinții Voievozi”, ridicată de acesta în Slobozia, a avut loc prima atestare documentara a lacului Amara. Abia la jumătatea secolului al XIX-lea au fost consemnate primele așezări care s-au stabilit în teritoriul actual al orașului Amara.

Primele analize chimice ale apei lacului i se datorează lui P. Poni în anul 1887. Imediat după, Amara începe să fie folosită pe perioada sezonului de vară de populație.

Una dintre cele mai dificile perioade ale instalațiilor de băi calde a fost cea din timpul primului război mondial când acestea au fost distruse în totalitate de către nemți. În următorii ani localitatea începe să se dezvolte constant, în stațiune reușind să se amenajeze stabilimente și spații de cazare.

Naționalizarea stabilimentelor de băi calde și a hotelurilor în anii 1948 – 1949 a constituit o primă etapă a profundelor transformări pe care le va cunoaște stațiunea în anii următori. Mai târziu, pe la începutul anilor 70’, în această zona deja existau 3 complexe balneare.

Tratament balnear         

Mai târziu, în anul 1984, Nicolae Teleki(Cura balneoclimatică în România) spune că factorii naturali de la Amara sunt puși în valoare prin intermediul instalațiilor pentru tratament, de exemplu: instalațiile pentru băi calde la vane și bazine cu apă sărată provenită din lac; locuri amenajate pentru ungerea cu nămol diluat și pentru împachetări cu nămol urmate de băi în lac; buvete pentru cura internă cu apa minerală; locuri special amenajate pentru aerohelioterapie sau instalații pentru hidroterapie.

De asemenea, Elena Berlescu (Enciclopedia de balneoclimatologie a Romaniei) va aduce completări apărute la scurt timp după în amenajarea bazei de tratament de la Amara:

Afectiuni tratate și indicații terapeutice

Stațiunea Amara este recunoscută atât la nivel național, cât și internațional, pentru afecțiuni tratate reumatismale, indiferent dacă acestea sunt degenerative(spondiloza cervicală, dorsală sau lombară, artroze și poliartroze), inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau după infecții de focar, spondilita anchilozantă) sau abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală). De asemenea, aici

sunt tratate și afecțiuni postraumatice, neurologice periferice, ginecologice si afectiuni asociate(dermatologice, endocrine, boli profesionale)

Unități de cazare în stațiunea Amara:

 În perioada comunismului, mai exact după 1965, baza materială a stațiunilor balneoclimaterice specializate pe utilizarea apei izvoarelor minerale și lacurilor sărate sau a nămolurilor și bioclimatelor a fost modernizată, diversificată, astfel încât în prezent România dispune de unități moderne în care serviciile de tratament cazare și masă sunt oferite “sub acelasi acoperiș”.

 Așadar, în prezent, în stațiunea Amara sunt 3 hoteluri cu o capacitate totală de cazare de 2.430 de locuri, un camping pentru 300 de turiști și 2 tabere de copii(tabăra Amara “Căsușe” având un număr de 130 locuri/serie și tabăra Amara ”Pavilioane” cu 150 locuri pe serie).

 Din punct de vedere al infrastructurii și al gradului de ocupare: “după  anul 1990, numărul turiștilor a scăzut în fiecare an, astfel încat cheltuielile pentru menținerea infrastructurii și noile investiții au fost reduse aproape complet. Proiectul de dezvoltare al zonei își propune activități menite să crească calitatea serviciilor specifice, modernizarea infrastructurii și restabilirea interesului turiștilor în zonă.

Concluzii despre afecțiuni tratate la Amara

Stațiunea Amara este unul dintre cele mai importante locuri pentru diverse afecțiuni tratate . Aceste categorii de afecțiuni sunt frecvent întâlnite la oameni de orice vârstă, indiferent dacă aceștia sunt tineri sau bătrâni. În principiu având în vedere faptul că lacul are calități chimice care aduc binefacere organismului uman, acesta este principala atracție a stațiunii care aduce mii de oameni an de an. De cele mai multe ori oamenii sunt de părere că tratamentele și-au lăsat amprenta asupra lor într-un sens bun și își propun să mai revină, cel puțin o dată, la următorul sejur planificat.

Esențial este ca înainte de orice sejur într-o stațiune balneară să consultați un medic și să respectați prescripțiile acestuia având în vedere faptul că mulți oameni merg în stațiune din proprie inițiativă, aceștia riscându-se să-și agraveze alte probleme medicale pe care le-ar putea avea. Pe lângă programarea timpului liber pentru activități relaxante, important este să puneți sănătatea pe primul loc.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul