Afecțiuni tratate la Băile Govora

Cuprins

Despre stațiunea balneară Băile Govora

Cunoscută la nivel național și frecventată de turiști și pacienți din toate zonele României, dar și de peste hotare, Stațiunea balneară Băile Govora se află pe locul 2 în Europa având în vedere numărul de ape iodurate și bromurate, fiind renumită și pentru afecțiuni tratate. De asemenea, aceasta se menține și în clasamentul mondial, fiind unică în lume. Oamenii preferă stațiunea datorită varietății și caracterului terapeutic al proprietăților apelor. Singura stațiune din România care are ape minerale compoziționate chimic diferențiat, în sensul că acestea conțin iod, brom, sulf, bicarbonat, sodiu, calciu și magneziu.

Stațiunea  Băile Govora este situată în zona depresionară, subcarpatică din partea de nord-est a Olteniei. Aceasta se află la 21 km de municipiul Râmnicu Vâlcea, la o altitudine de aproximativ 370 m. În această zonă predomină colinele și dealurile care sunt acoperite de păduri de fag, stejar, brad și salcâm pe o suprafață de 370 ha. Aceasta se află pe un drum aflat în conexiune cu șoseaua care duce către Horezu și Târgu Jiu. Oamenii pasionați de peisaje pot ieși la o plimbare prin zona stațiunii la pas sau chiar cu mașina pe drumul ce face legătura dintre Râmnicu Vâlcea și Târgu-Jiu. În spațiul stațiunii putem întâlni spații comerciale, bancă, agenții loto, săli de conferințe, asistență medicală balneară, permanentă și mijloc de transport pentru urgențe. De asemenea, aici întâlnim și un muzeu de arheologie, terenuri de sport sau de joacă pentru copii, centrul de informație turistică și un parc balnear de aproximativ 15 ha.

Scurt istoric

Din punct de vedere al urbanismului actuala stațiune s-a dezvoltat foarte târziu. Numele acesteia provine dint-un cuvânt ce aparține de un dialect traco-dac “govora” care înseamnă “adâncitură” sau “vale cu multe izvoare”. Izvoarele au reușit să fie descoperite abia după jumătatea secolului al XIX-lea, de un țăran care săpa un puț, numit Gheorghe Ciurea. Acesta constată că apa este de o temperatură ridicată și sărată, care nu poate fi băută. Totodată, apa conținea țiței. Forarea zonei a început prin anul 1874, moment în ies la suprafață și apele sapropelice. În urma recomandării unui medic militar pe nume Zorileanu, oamenii încep să se folosească de acestea pentru tratarea reumatismului. La câțiva ani după se fac mai multe analize chimice ale apelor din Govora, iar primul stabilement cu băi apare în anul 1887, cu cabine pentru băi ce studiază efectele de terapie ale apei.

Localitatea este declarată ca fiind stațiune balneară tot în anul 1887. După aceasta, stațiunea va fi în plină dezvoltare, după 1910 fiind consecionată societății capitaliste “ Govora – Călimănești”, moment în care vilele și hotelurile din această zonă încep să se construiască. În anul 1948 aceasta devine o stațiune permanentă, amanjându-se izvoarele vechi, forându-se pentru surse noi și modernizându-se bazele de tratament. Arhitectul Emil Pinard este cel care proiectează parcul balnear.        
 

Afecțiuni tratate la statiunea Băile Govora

Cele 3 tipuri de ape minerale întâlnite în stațiune au diverse beneficii, însă principalele ei folosințe sunt pentru cură, indiferent dacă aceasta este externă ( apele minerale au o concentrație mare și conțint iod, brom, sulf, clor, sodiu, sunt hipertone și sulfuroase hipotone) sau internă( apele minerale sunt bicarbonate și hipotone, cu sulf, brom și iod)

De asemenea, proprietățile chimice ale apelor minerale de la Băile Govora sunt folosite pentru diferite afecțiuni tratate ale pacienților, cum ar fi:

Concluzii afecțiuni tratate la Băile Govora

De o importanță foarte mare este și nămolul mineral sapropelic adus de la Ocnele Mari, dar și bioclimatul de crutare, acestea constituind factori ce sunt utilizați în tratarea afecțiunilor de diferite tipuri. Stațiunea are atestat ca stațiune balneocimaterică de interes național.

Clima din această parte a țării este una cu condiții favorabile pentru buna desfășurare a activităților de tratamente curative. Climatul este continental moderat cu influențe mediteraneene, sedativ cu predominanță de aeroioni negativi cu încărcătură minimă și cu polenuri alergogene. Umiditatea este constantă pe tot parcursul anului. Fiind amplasată într-o zona subcarpatică, vara este răcoroasă, iar iarna este blândă. Așadar, oricând puteți să vă urcați în mașină și plecați într-un sejur la stațiune, indiferent de anotimp.        

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul