Tratament la Salina Praid

Cuprins

Localitatea Praid este o staţiune balneară din judeţul Harghita, situată la o altitudine de cca. 500m. şi locul unde există o celebră mină de sare. Praid se învecinează cu localităţi turistice cunoscute, precum Sovata şi Corund. De-a lungul timpului, Praid şi-a creat un renume în turismul balnear, fiind un loc ce îmbină farmecul rustic al satului secuiesc cu complexe moderne şi facilitaţi balneare şi de agrement. Staţiunea Praid găzduieşte izvoare hipertermale sărate şi un munte imens de sare cu lapiezuri şi izvoare sărate. Statiunea din bazinului Transilvaniei s-a format la baza masivului Gurghiu, sub forma unui triunghi. Localitatea Praid se afla la o distanţă de 6 km de staţiunea balneară Sovata, 35 km de Odorheiul Secuiesc şi 44 km de oraşul Gheorgheni.

Din punct de vedere turistic, oraşul Praid este în strânsă legătura ca staţiunea Sovata, ambele aflându-se în imediată apropiere. În plus, din Praid se poate porni către Cheile Bicazului, cetatea Sighişoarei, bisericile transilvănene sau Vârful Bucin, de unde se poate merge în drumeţii sau se pot practica sporturi de iarnă. Zona este locuită de persoane de mai multe naţionalităţi: românii, ungurii, secuii, nemţii ce trăiesc în armonie şi-şi păstrează şi particularităţile tradiţiilor şi ale portului popular. Specificul regiunii este reprezentat şi de activităţile de meşteşugărit: olărit, împletituri din răchită, cusături populare, artizanat. Aşezarea strategică a staţiunii Praid într-o regiune atractivă, bogată în factori terapeutici au dus la înmulţirea numărului de turişti în ultimii ani. Ceea ce ar trebui să cunoască turiştii este faptul că în zona Praid, există numeroase festivaluri şi sărbători, unde pot cunoaşte tradiţiile zonei, pot mânca sarmale sau pot afla poveştile minerilor. Astfel, la finalul lunii august are loc Ziua Minerilor, o serbare şi o fanfară a minerilor din stațiunea balneară Praid. Din punct de vedere culinar, turiştii se pot delecta cu bucate la Festivalul Internaţional al Sarmalelor, la finalul lunii septembrie. Sarmalele cele mai gustoase sunt premiate. Pe perioada estivală, numărul persoanelor ce vizitează mina şi se tratează aici ajunge chiar la 2500 – 3000/zi. Sălile din subteran au în dotare un sistem de iluminat, bănci pentru odihnă, un bufet, o capelă ecumenică, teren de joacă pentru cei mici, mese de biliard, mini terenuri de jocuri sportive, o bibliotecă, pentru a face şederea bolnavilor cât mai agreabilă. Tratamentul speleoterapie şi climatoterapic este folosit cu succes în cazul bolilor sistemului respirator (boli astmatice, bronşitice şi alergii).

Oamenii ce se tratează aici au între 2-60 ani, iar efectul băilor sărate este relaxant fizic şi psihic, calmant, vasodilatator, sterilizator de piele şi mucoase, cicatrizant, antiinflamator. Se recomandă ca durata băii să nu depăşească 30 minute. Temperatura apei este de 36 grade C la început, iar după 2-3 zile, se poate urca până la 37-38 grade C. Un astfel de tratament constă în 10-14 băi calde fără întrerupere. Bine de ştiut este faptul ca nu toți cei ce vin aici o fac pentru tratament. Frumusețea şi ineditul minei atrage turiştii de peste 35 de ani. Accesul în mină se face pe jos, coborând 250 de trepte abrupte, o probă de rezistență, în special pentru cei mai învârstă.

Proprietățile terapeutice

În urma analizelor realizate de experţi, efectul terapeutic al salinei se regăseşte în următorii factori:

Aerul subteran pur, lipsit de alergeni este o caracteristică a microclimei peşterilor şi a orizonturilor de mină închise exploatării. În oraşele mari, „numărul de germeni” din aer poate depăşi chiar 1000db/cm3, în timp ce în grotele subterane, acesta poate coborî şi sub 100. La nivelul la care se fac tratamente balneare, acest nivel variază între 180-270, găsindu-se aici un anumit tip ciuperci, folosite pentru producerea antibioticelor.

Temperatura de 16 grade Celsius este constantă în mare parte a aerului favorizează şi ea turismul balneoclimateric De obicei, în grotele subterane, la o distanţă mai mare de intrare, temperatura aerului rămâne constantă, cu o divergenţă de câteva zecimi de Co. Această temperatură corespunde şi cu temperatura medie anuală la suprafaţă, având caracterul constant.

Aerosolilor reci şi temperatura relativ scăzuta din galeriile şi camerele Salinei are efect stimulant asupra “receptoarelor tusogene “.

Concentraţia ridicată de bioxid de carbon a aerului
observată în peşterile şi minele active are efect stimulator asupra centrul respiratoriu, şi duc la aerisirea plămânilor.

Ionizarea negativă ridicată din unele grote subterane este extrem de mare, în comparaţie cu ionizarea de la suprafaţă. Cel mai important factor al radioactivităţii din Salină este izotopul Ra 222, datorită căruia sunt emise radiaţii gamma şi beta, în timp ce gradul de ionizare creşte.

Circulaţia scăzută a aerului este insesizabilă pentru organism, iar astfel nu provoacă senzaţia frigului. Viteza de circulaţie a aerului din Salină se măsoară între 0,2-0,3 m/s, şi este independentă de relaţiile atmosferice ale suprafeţei.

Conţinutul mare de NaCl din aer ce atrage lichidele din ţesuturile ce se găsesc pe peretele sistemului bronhitic.

Valoarea scăzută a PH-ului din aer duce la micşorarea florei bacteriale.

Indicaţii terapeutice

Factorii climatici din această staţiune au numeroase indicaţii terapeutice precum:

 • astm bronşic (extrinsec, intrinsec, mixt); 
 • bronşită
 • sinuzită
 • emfizem pulmonar obstructiv,
 • silicoză,
 • bronşiectazie
 • angine,
 • faringita,
 • traheobronşita,
 • pneumonie

În cadrul acestei saline, tratamentul propriu-zis se referă la inhalarea aerului terapeutic din mină. Persoanele care vin pentru tratament petrec un anumit număr de ore într-o încăpere de mari dimensiuni amenajată special. Unele tratamente includ şi apele minerale. Condiţiile din salină au rol important în refacerea sistemului neurovegetativ.

Proceduri realizate aici:

 • Într-o încăpere cu o mare suprafaţă, amenajată la 120 m adâncime pacienţii îşi pot trata afecţiunile respiratorii, inhalând aerul.
 • Pacienţii şi turiştii petrec un număr de ore conform indicaţiilor medicului, timp în care pot vizita mina, participă la slujbe religioase, iar copiii se pot juca în spaţiile special amenajate

Cazare Stațiunea Praid

În staţiunea Praid, turiştii pot găsi cazare la preţuri începând cu 70 lei/noapte la pensiuni sau hoteluri. Praid este o stațiune unde se poate găsi cazare cu ușurință, iar amenajările sunt moderne.

Altus Hotel & Spa asigură 77 locuri de cazare în 31 de camere şi apartamente cu baie proprie. Hotelul este una din cele mai noi şi mai moderne unităţi de cazare din staţiune, fiind locul ideal pentru un sejur în confort. În plus, turiştii pot gusta aici din preparatele tradiţionale zonei.

Hotelul Praid este situat în centrul staţiunii, lângă şoseaua principală ce tranzitează localitatea, la doar 300 m de Salina Praid şi 500 m de ştrandul sărat şi băile sărate Praid. Hotelul are o capacitate de 300 locuri în 2 saloane interioare şi terasa de vară.

Natura Chalets este o unitate de cazare ce se află la 700 de metri de ştrandul din Praid. Toate camerele sunt dotate cu TV prin satelit, iar unele din ele au şi terasă şi/sau balcon.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul