Cuprins

Mocanita din Sovata este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din zona stațiunei balneare Sovata. Anual, oamenii preferă să facă o plimbare cu locomotiva, ce are o vechime mai mare de o jumătate de secol, deoarece aceasta oferă un tur prin care puteți descoperi frumusețile din jurul Sovatei. Lumea preferă să vină la stațiune pentru un sejur alături de familie și de cei dragi, în care să se relaxeze, distreze sau să se trateze la centrele special amenajate.

Mocanita este locul perfect în care puteți combina relaxarea cu distracția și cu voia bună. Majoritatea oamenilor care vin aici sunt binedispuși, atmosfera fiind una pozitivă. Vă recomandăm să încercați o asemenea experiență, mai ales dacă aveți un sejur planificat la stațiune, pe o perioadă mai lungă.

De ce să alegi să te plimbi cu Mocanita din Sovata?

Pe lângă faptul că peisajul naturii, întâlnit pe traseul mocanitei, este unic, aceasta are mai multe avantaje care vă pot garanta o experiență de neuitat. Istoria trenului este una fascinantă, programul este flexibil, iar prețul este accesibil. Totodată, personalul angajat pentru pregătirea traseului este primitor, foarte deschis și bine pregătit, astfel încât să asigure o plimbare cât mai liniștită și interesantă.

mocanita din sovata 2022

Preț avantajos

Suma necesară pentru o plimbare cu mocanita nu este una foarte mare, iar prețul variază în funcție de vârstă. Biletele pentru o călătorie sunt împarțite pentru fiecare categorie de persoană, astfel:

De asemenea, în cazul în care sunteți într-un grup mai mare veți primi o reducere de până la 20% pentru bilete. 10% pentru un grup cu mai mult de 10 persoane, iar 20% pentru mai mult de 20 de persoane.

Program flexibil

Biletele pot fi achiziționate de la casă, zilnic, începând cu ora 08:00. De obicei, se organziează 3 curse, care au ora de plecare organizată în funcție de intensitatea turiștilor. În cazul în care cerința este foarte mare, cursele vor fi una după cealaltă, având ca oră de plecare:

Vă recomandăm să veniți cât mai din timp, deoarece rezervările nu sunt permise, iar biletul se cumpără, pe moment, de la casa de bilete. Locomotiva va pleca atunci când vor fi mai mult de 20 de persoane care și-au cumpărat locul pentru sejur, iar dacă vor apărea probleme tehnice, cursa se va anula.

Traseu istoric

Traseul Mocanitei din Sovata are loc pe o cale ferată care datează din anul 1912 (anul în care a început construcția) și face legătura dintre Tîrgu Mureș și Praid. Construcția este finalizată 3 ani mai târziu și a fost folosită de-a lungul anilor în scopuri turistice și comerciale. Închiderea circulației trenurilor pe aceasta are loc în anul 1997, la aprox. 80 de ani după punerea în funcțiune a acesteia.

În perioada anului 2010 are loc refacerea acestui traseu care va face legătura dintre stațiunea Sovata și Câmpu Cetății. 1 an mai târziu va fi pusă în circulație și mocănița care va fi principalul obiectiv turistic al zonei.

mocanita din sovata

Ce este Mocanita din Sovata?

Mocaninta din Sovata este o locomotivă care funcționează pe bază de aburi. În anul 1949, a fost construită o serie de astfel de locomotive la fabrica industrială din Polonia, numită Chrzanow. Două dintre acestea au ajuns în România și au fost ținute într-un depozit din Sibiu până în anul 2011. Mocanita functioneaza pe bază de cărbune și lemne de esență tare, iar aceasta este alcătuită dintr-o locomotivă cu 3 vagoane.

Cele 3 vagoane au lungimi cuprinse între 11 și 12 m. Primul vagon a fost construit în anul 1953, iar celelalte 2, în anii 1985, respectiv 1991. Locomotiva poate atinge o viteză de până la 35 km/h, iar autonomia acesteia este de 30 km.

Cum se desfășoară călătoria cu Mocănița?

Plecarea are loc din Gara Mică din Sovata, spre Câmpu Cetății. Pe parcursul călătoriei veți primi informații istorice ale Mocăniței și traseului pe care îl parcurge de către dl. Mircea Greavu și pe doamna Carmen, însoțitoare dlui. Oamenii au un simț al umorului dezvoltat, sunt carismatici și vă vor face un sejur cât mai plăcut. Toată perioada în care veți fi în locomotivă și veți trece pe lângă alți turiști, mecanicul va trage sirena, iar dvs. veți saluta cu mână, conform tradiției.

Prin urmare, veți avea parte de distracție și voie bună de la începutul sejurul, până la finalul acestuia. Veți parcurge 14 km într-un interval de aprox. 1 oră, iar peisajul îl puteți admira din plin. Locomotiva nu are geamuri și puteți scoate capul prin deschizătură sau să scoateți mâna afară. Mare atenție la crenguțe, deoarece traseul are segmente prin pădure unde pot fi mai multe crenguțe în care să vă zgâriați.

Cu siguranță nu veți regreta momentele petrecute aici, iar sunetul provocat de roțile locomotivei, în combinație cu fluieratul acesteia vă vor relaxa total. Peisajul oferite de pădure și de Munții Gurghiului vor rămâne fixate pe retină, iar mirosul curat de munte vă va da porția de dopamină.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul