Informații despre Stațiunea Băile Felix

Cuprins

Ce reprezinta Baile Felix și unde deste localizarea acesteia?

Băile Felix este o staţiune balneară vizitată de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate. Staţiunea este parte integrantă a comunei Sânmartin din judeţul Bihor şi este poziţionată la 6 km. de Oradea şi la 20 hm. de Vama Borş. Aşezarea favorabilă, la o altitudine de aproximativ 150 m., în câmpia Crișurilor, clima continentală moderată cu influenţe mediterane şi compoziţia apelor sunt factorii ce favorizează turismul balnear de aici. Staţiunea balneoclimaterică Băile Felix are o infrastructură modernă şi dispune de centre de tratament moderne cu băi termale, ştranduri şi aqua park-uri. Investițiile masive din ultimii ani au creat condiţii de relaxare tuturor turiştilor. Eixstă aici piscine, numeroase centre de wellness și facilități moderne de tratament, toate în hoteluri clasate cu 2 până la 4 stele. Deosebit de remarcabile sunt Hotelul Internaţional, Hotelul Complex Termal Nufărul, Hotelul Poieniţa, Hotelul Mureş şi Apollo Felix Ştrand.

Baile felix de la inaltime

Izvoarele curative de apă geotermală au fost descoperite încă din antichitate şi au temperatura cuprinsă între 20-49 grade. Apele de aici se disting de celelalte prin faptul că sunt oligometalice, bicarbonate, calcice şi sodice, iar nămolurile au o mare cantitate de hidrosulfură de fier coloidală. Turiştii vin aici în număr mare deoarece există un centru de tratament ce cuprinde instalaţii pentru bai în cadă, facilităţi pentru bai calde cu nămol şi parafină, bazine cu apă termală, instalaţii pentru elongaţii sub apă, facilităţi pentru electro şi hidro terapie, saună, piscine acoperite şi în aer liber sau săli de gimnastică medicală.


Istoria orasului Baile Felix

Perioada descoperirii izvoarelor de la Felix este încă incertă, unii specialişti considerând că a avut loc în anii 1000, alții, în jurul anilor 1200, iar alţi experţi susțin că izvoarele au fost găsite abia după anii 1700. Totuşi, mărturii ale efectelor apelor de aici datează de la începutul secolului al XVII-lea cand călugărul Felix Helcher, administrator al mănăstirii Klosterbrucka înfiinţat primul centru de tratament, sub denumirea de „Baia lui Felix”. Mai apoi, în anul 1885 a fost descoperit un nou izvor, a cărui temperatura era de 49°C.

Un alt punct de vedere spune că Băile Felix a fost menţionat într-o Diplomă a Vaticanului. Se vorbea în acel document de existenţa unor ape termale din apropierea Cetăţii Oradiei sub numele de Băile Oradiei (Termae Varadienses).

Apele termale de aici sunt analizate pentru prima oară în anul 1731, iar proprietăţile curative ale acestora sunt cunoscute şi până în ziua de astăzi. În 1763, staţiunea este atestată pentru prima oară în nişte însemnări ale unui medic ce voia să construiască un bazin pentru băi. În 1771 au fost amenajate cabine de băi, iar prima clădire a fost ridicată între 1766-1772. Turismul a început să se dezvolte din anul 1885 când a fost realizat primul foraj modern la Izvorul Principal.

Simbolul staţiunii este “Nufărul termal” şi a fost descoperit în 1789 de botanistul P. Kitaibel și denumit 120 de ani mai târziu de J. Tuzson, care asemăna planta cu nufărul de Nil. În anul 1931, nufărul a fost declarat monument al naturii.

Interesant de ştiut este faptul că, în 1896, în cadrul unei expoziții mondiale, apele din stațiunea balneară Băile Felix au fost premiate cu Medalia de Aur și Diploma de onoare.

Demografia și Administraţia Băilor Felix

Băile Felix este un sat ce se află în componenţa comunei Sânmartin. În plus, pe lângă Băile Felix, comuna Sânmartin are în administraţie încă 6 sate: Sânmartin, Cihei, Haieu, Rontau, Betfia, Cordau şi staţiunea balneară Băile 1 Mai. În comună Sânmartin şi în satele din administraţie exista şcoli pentru învăţământul primar şi gimnazial şi locașe de cult. În ultima perioadă, turismul şi comerţul s-au dezvoltat într-o mare proporţie. În zonă există aici numeroşi meşteşugari care deţin ateliere de prelucrarea lemnului, a pielii şi încălţămintei, mai multe secţii de prestării de servicii, depozite de materiale de construcţii si farmacia Centrofarm. În staţiunea Băile Felix există un dispensar unde lucrează 3 medici generalişti şi o policlinică. Spitalul de recuperare este deschis nu numai pentru locuitorii comunei dar şi pentru cei din ţară. În plus, în Băile Felix există o secţie de poliţie, o poştă, o piaţă agroalimentară, un bazar, o casă de cultură, multe baruri şi restaurante şi numeroase unități cu condiţii foarte bune de cazare.

Cum să ajungi să ajungi la Băile Felix?

Staţiunea balneară Băile Felix se află în apropierea oraşului Oradea, la aproximativ 6 km distanță de acesta. Accesul este foarte facil, turiştii având mai multe opţiuni de a ajunge în Oradea, iar mai apoi din Oradea până în Băile Felix se pot lua buzuri.

În funcţie de preferinţele turiştilor, se poate urma una din aceste rute:

Cale rutieră:

  • DN 19 – Satu Mare – Oradea
  • E 671 – Timişoara – Arad – Oradea
  • E 60 – Bucureşti – Ploieşti – Braşov – Tg. Mureş – Cluj Napoca-Oradea 
  • E 79 – Craiova – Tg. Jiu – Deva – Oradea 

Cale feroviară:  În Oradea se poate ajunge și cu trenul. Apoi, din Oradea către Băile Felix se pot lua mijloace de transport în comun. Buzurile circulă pe ruta Oradea – Sânmartin – Băile Felix şi retur la un interval de 15 minute.

  • Ruta Bucureşti – Oradea (650 km); 
  • Satu Mare – Oradea (135 km); 
  • Timişoara – Oradea (178 km); 
  • Episcopia Bihorului – Oradea (6 km);
  • De la Oradea la Băile Felix (11 km)

Cale aeriană: Aeroportul din Oradea a cunoscut o puternică evoluţie. Dacă este cumpărat cu câteva luni înainte, un bilet spre Oradea poate fi cea mai ieftină varianta de acces către Băile Felix

Pentru cazări și oferte accesați linkul de mai jos:

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul