Factorii Geografici și Vegetația Băilor Herculane

Cuprins

Factorii Geografici

Munţii Cernei, Mehedinţi, Almăj și Semenic ce înconjoară stațiunea au efect de baraj natural și împiedică apariția maselor de aer rece. Totodată, prezența ciclonilor din Marea Mediteraneeană determină creșterea temperaturilor şi precipitaţii abundente începând din septembrie până în martie. Activitatea ciclonilor meditearaneeni provoacă schimbări bruște de temperatură, mai ales în perioada sezonului rece, dar şi restul anului. Curenții de aer tropicali duc la vreme instabilă, dar totodată călduroasă, cu descărcări electrice şi precipitaţii de lungă durată pe timpul verii. Activitatea anticiclonuli siberian își face simţită prezența mai ales iarna în februarie când temperaturile sunt minime. Regiunea depresionară protejată de masive muntoase înalte îi conferă orașului un regim climatic şi topoclimatic cu nuanţe de adăpost, favorabil turismului.

Rețeaua hidrografică a orașului este formată din Râul Cerna ce străbate orașul, numeroasele izvoare termale și Lacul de acumulare Herculane. Râul Cerna are o lungime de aproximativ 90 km cu un bazin asimetric, alungit și destul de îngust. Denumirea inițială dată de romani râului a fost Tierna, mai apoi s-a trecut la Dierna, iar câteva secole mai târziu, slavii au denumit râul Cerna, nume păstrat și până azi. Lacul de acumulare Herculane se întinde pe 4 km și a fost format artificial, prin construirea barajului de la Herculane în scopul producerii de energie electrică. În albia lacului de acumulare s-a construit o centrala hidroelectrică, cu o putere de 33,9MW. Lacul are de asemenea rol important în menţinerii echilibrului apelor subterane din staţiune.

Vegetatia, flora și fauna

În zona stațiunii, pe Valea Cernei, predomină pădurile de foioase, iar arborii sunt diverși printre care fag, frasin, tei sau ulm. În acest areal, chiar în Băile Herculane mai există o specie, Pinul Negru de Banat, componentă forestieră exotică, rar întâlnită. Pinul Negru este prezent în regiunea Banatului datorită influențelor mediteraneene.

Animalele care trăiesc aici sunt urșii, cerbii, mistreții, caprele negre, lupii și râșii. Tot în Valea Cernei, în apropiere de Băile Herculane întalnim și vulpi, veverițe, jderi și bursuci. Influențele submeditareneene au creat mediul propice dezvoltării unor mari diversități de reptile, șopârle și vipere. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt vipera cu corn, sarpele de sticlă, șarpele lui Esculap, scorpionul sau chiar broaște țestoase.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul

canionul de sare
Canionul de sare de la Praid

Praid este orașul de reședință al localității cu același nume, iar acesta se află în județul Harghita, Transilvania, România și adăpostește comori naturale nemaiîntâlnite. Este

stranduri termale
Stranduri termale la Baile Felix 2022

Ți-ai planificat sejurul pentru anul acesta alături de familie? Ești un fan al stațiunilor balneare cu stranduri termale, centre de tratatamente balneare, Spa, etc.? Din

Abonează-te la newsletter!

Beneficiază în mod regulat de informații actuale despre statiuni balneare, tratamente si oferte speciale. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile: