Staţiunea Balneară Eforie Nord

Cuprins

Staţiunea balneară Eforie Nord este situată la aproximativ 14 km de Constanța, între Agigea la nord, Eforie Sud şi Lacul Techirghiol. Plaja staţiunii se întinde pe o lungime de aproximativ 3-4 km şi are o lăţime de 20-100 m, fiind mărginită la nord de o faleză, un loc ideal de promenadă. Oraşul este situat în sud-estul României în judeţul Constanţa și are în componenţă două localităţi: Eforie Nord şi Eforie Sud.

Principalii factori de cură sunt clima marină, bogată în aerosoli salini, apa Mării Negre, apa sărată a lacului Techirghiol şi nămolul ce provine din lac. Staţiunea deţine şi un sanatoriul balnear – Efosan, o bază cu tradiţie pentru tratarea diverselor afecţiuni prin proceduri precum băi, aerosoli, nămol de Techirghiol.

Staţiunea Eforie Nord şi împrejurimile găzduiesc numeroase evenimente ce atrag anual sute de turişti. Dintre acestea,Zilele Oraşului Eforie – la mijlocul lunii august, Festivalul Internaţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dobroge Mândră Grădină” – în perioada estivală, Campionatul Naţional cu Tir cu Arcul în septembrie şi Turneul Internaţional de Şah în iunie. Staţiunea funcţionează atât pe perioada estivală, dar şi pe timpul iernii, datorită numeroaselor centre de tratament ce funcţionează în permanenţă. De-a lungul timpului, staţiunea a devenit a doua staţiune balneoclimaterică de pe litoral și îmbină turismul recreativ cu cel balnear, fiind cunoscută datorită apei sărate, nămolului sapropelic şi bioclimatului bogat în aerosoli.

Istoric

Regiunea Dobrogei de care aparţine staţiunea are un istoric bogat, de această regiune fiind legate multe bătălii. Izvoarele istorice vorbesc despre aşezările traco-getice şi daco-romane de aici, iar mai apoi, menţionează şi aşezări de turci şi tătari, care încă există şi acum. Factorii ce au favorizat aşezarea unor popoare pe acest teritoriu au fost apropierea de ţărmul Mării negre, existenţei unor izvoare de apă potabilă, dar şi nămolul terapeutic.

Cele mai vechi aşezări de aici sunt: Tuzla Mică, Tuzla Mare şi Cainaci. Un moment decisiv pentru această regiune l-a reprezentat Războiul de Independență (1877 – 1878), când Dobrogea a fost eliberată de sub stăpânirea otomană. După anul 1894, se dezvoltă organizaţia „Eforia Spitalelor Civile “, şi de atunci, în staţiune se construiesc centre de tratament şi hoteluri. Începând din anul 1920, în staţiune se mai construiesc vile, reşedinţe şi case de vacanţă. La un moment dat, staţiunea s-a mai numit Carmen Sylva şi Vasile Roaita, iar până în anul 1933, staţiunea a aparţinut de localitatea Techirghiol.

Transport/Acces

Pentru a putea ajunge în această staţiune, turiştii au mai multe opţiuni. Având o amplasare favorabilă, pe drumul dintre Constanţa şi Mangalia, staţiunea este uşor accesibilă, atât pe cale rutieră, cât şi pe cale ferată, din toate părţile ţării. De asemenea, cel mai apropiat aeroport este cel din Constanța, Aeroportul Mihail Kogălniceanu, situat la 28 km distanță.

Cale rutieră:

·       Ruta Autostrada A2 Bucureşti – Constanța/Agigea – Eforie Nord.

·       Ruta E87 Bucureşti – Constanța şi apoi ruta DN39 Contanța – Eforie Nord.

Cale aeriană:

·       Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu se află la o distanţă de 40 de km, iar Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti se afla la o distanţă de 250 de km.

Cale feroviară:

·       Ruta directă Bucureşti – Constanța şi, pe durata sezonului estival, ruta Bucureşti – Constanța – Mangalia, cu oprire şi în staţia Eforie Nord.

Între localităţile învecinate de staţiune există, de asemenea, opţiunea de a se deplasa cu autobuzul sau microbuzul.

Administraţie/ Demografie

Populaţia oraşului este în mare parte formată din români ortodocşi, iar minoritățile sunt reprezentate de tătari, romi şi turci. În ceea ce priveşte religia, aproximativ 80% din totalul locuitorilor sunt ortodocşi, urmând apoi musulmanii (6,53%), în timp ce pentru ceilalţi, apartenenţa confesională nu este cunoscută. În ceea ce priveşte populaţia, în 2011, populația orașului Eforie număra 9.473 de locuitori, în creștere față de 2002, când au fost înregistraţi 9.465 de locuitori. Din punct de vedere administrativ, staţiunea şi oraşul Eforie Nord, alături de Eforie Sud s-au unificat încă din 1966 şi formează oraşul Eforie.

Apele termale și clima

Clima staţiunii Eforie nord este continental-marin, caracterizat prin veri secetoase şi ierni blânde, dar cu viscole puternice. Temperaturile zonei nu sunt excesive, fapt datorat de prezenţa mării, ce moderează căldura excesivă din timpul sezonului cald şi ridică temperatura medie în timpul iernii. Temperatura medie anuală este de 11,1° C, iar precipitaţiile atmosferice sunt sub nivelul mediu din România, adică de 398 litri/mp de apă pe an.Atmosfera este una puternic aerosolizată, cu aeroioni negativi şi cu numeroase beneficii pentru sănătate. Apa Mării Negre este lipsită de maree, are o concentraţie de 15,5 grame la litru de săruri minerale şi contribuie la menţinerea nisipului fin de pe plajă şi de pe fundul mării. Temperatura apei Mării Negre are o temperatură medie de +20°C pe timpul verii şi de – 0,9° C în perioada iernii, vânturile sunt instabile, neregulate. În zona staţiunii, altitudinile variază între 1 şi 100 m, cu relief cu terase de abraziune marină, formate în urma acoperirii prundişurilor de structură sarmatică cu un strat gros de loess.În ceea ce priveşte necesarul de apă brută pentru localitatea Eforie, surselede la Biruinţa asigură alimentarea acesteia.

Indicațiile terapeutice

Staţiunea Eforie Nord este recomandată de medici pentru tratamentele cu aerosoli, apa sărată şi nămolul sapropelic din lacului Techirghiol din apropiere. Staţiunea deţine 3 mari centre de tratament, care funcţionează pe parcursul întregului an: Sanatoriul Balnear Efosan, Baza de Tratament a Complexului Britania (complexul format din Steaua de Mare, Delfinul şi Meduza) şi baza de tratament Ana Aslan Health SPA, unul din cele mai moderne astfel de baze din România. Alte baze de tratament, mai mici se află în incinta unor hoteluri precum Hotelurile Petrolul sau Traian, sau la diverse policlinici particulare. Bazele de agrement din staţiune au preţuri rezonabile şi sunt intens frecventate de cei trecuţi de prima tinereţe şi de familii ce doresc nu numai să se relaxeze, dar şi să-şi îmbunătăţească starea generală a organismului. Cura de tratament la Eforie Nord este recomandată cu precădere persoanelor ce prezintă afecțiuni respiratorii sau infertilitate.

Procedurile ce pot fi realizate în bazele de tratament includ:

·       Băi de sare

·       Plante și galvanice

·       Aerosoloterapie

·       Kinetoterapie

·       Tampoane vaginale cu nămol

·       Fototerapie

·       Împachetări cu nămol

·       Aplicații de parafină

Vegetația, flora și fauna

Regiunea staţiunii nu prezintă o faună şi flora foarte variată, plajele îmbinându-se armonios cu spaţii verzi alcătuite din arbori autohtoni, dar şi din palmieri exotici, gazon sau flori. În plus, sunt prezente aici mai multe tipuri de alge, în care vieţuiesc bacterii sulfuroase incolore.

Nisipurile staţiunii Eforie Nord găzduiesc specii de plante psamofile, precum Alyssum borzeanum, Erysimum diffusum, Alyssum hirsutum, Hypericum elegans, Anchusa procera, Linaria dalmatică, Anchusa italica, Potentilla hirta, Asperula cynanchica, Protonostoc vulgaris, Artemisia austriaca, Rumex tuberosus, Berteroa incana, Salvia aethiopis, Scabiosa ucrainica, Convolvulus persicus, Seseli tortuosum, Cynanchum scutum, Seseli campestre, Echium altissimum, Syntrichia ruralis, Ephedra distachya,Verbascum banaticum.

Obiective turistice

Staţiunea Eforie Nord deţine mai multe plaje: Plaja Azur, Belona, Debarcader, La Perla, Steaua de Mare, Vraja Mării, iar posibilităţile de agrement sunt numeroase. În cadrul staţiunii, turiştii pot benefica de următoarele activităţi:

•  Plimbări cu hidrobiciclete•  Ridicări cu paraşuta•  Tenis de câmp şi tenis de masă•  Volei, handbal, baschet•  Windsurfing•  Yachting•  Scubadiving•  Scufundări•  Scutere acvatice

În plus, turiștii pot vizita și:

·       Lacul Belona din orașul Eforie Nord se află chiar între Marea Neagră și Lacul Techirghiol. Lacul oferă o oază de linişte turiştilor ce vor să se relaxeze şi să se refugieze într-un spaţiu calm şi intim. Lacul Belona oferă turiştilor un cadru natural de invidiat, fiind înconjurat de spaţii verzi, cu un ecosistem bogat care s-a dezvoltat continuu de-a lungul anilor.

·       Eforie Aqua Park este un loc dedicat atât copiilor, cât şi adulţilor. La Eforie Aqua Park, turiştii se pot relaxa în jacuzzi sau pot pluti pe Lazy River. De asemenea, există aici şase tobogane care oferă privitorilor o minunată privelişte asupra staţiunii. În plus, există aici un punct de atracţie unic în România: un submarin, cu ajutorul căruia, turiştii pot descoperi frumuseţea subacvatică. Alte activităţi ce se pot realiza aici includ dansuri pentru copii, locuri de joacă, zumba acvatică, concerte, facepainting, personaje animate, petreceri interactive pentru cei mici, tombole, o zonă de food-court şi bineînţeles, îngheţată

Dunele marine de la Agigea se află la 4 km distanţă de Eforie Nord, fiind unica rezervaţie de acest tip din ţară. Fauna şi flora este specifică dunelor de nisip, cu o floare rară precum cruciferul Alyssum borzeanum (ciucuşoara de nisip).

Muzeul tătărăsc Zulfie Totay este, de fapt, o casă tătăreasca, situată în apropierea Constanței. Turiştii care vin aici sunt întâmpinaţi de Nardin Seidali, tătar la origine foarte primitor. Oaspeţii care vin la muzeu sunt întâmpinaţi cu o porţie de rahat turcesc. Muzeul tătăresc s-a născut datorită pasiunii soţilor Nardin şi Zulfie pentru ţara lor de origine. În Constanța, la doar câţiva km de staţiunea Eforie Nord, turiştii pot vedea atracţii precum Delfinariul, Cetatea Tomis, Cazinoul Constantă, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Moscheea Mahmud al II-lea, Delfinariu sau Aqua-parcul Mamaia.

Parcul Naţional Munţii Măcinului este situat chiar în nord-vestul Dobrogei, în județul Tulcea, ca efect al orogenezei Hercinice. Peisajele sunt asemănătoare cu cele forestiere din partea sudică a Europei şi poate fi observată prezenţei pădurilor submediteraneene şi balcanice, cu vegetaţia saxicolă.

Lacul Techirghiol se află la periferia localităţii Eforie Nord şi se întinde pe o suprafaţă de 10,68 km² şi are o adâncime maximă de nouă metri.Apa lacului şi nămolul au şi ele efect terapeutic.

Cazare

În ceea ce priveşte cazarea, Eforie Nord deţine unităţi de cazare proaspăt renovate, vile, pensiuni, dar şi hoteluri cu o tradiţie îndelungată. Caracteristic staţiunii Eforie Nord este numărul mare de oferte de cazare la vile şi pensiuni private, dar cu un nivel ridicat de confort, ce depăşește cu mult confortul oferit de hotelurile clasice. Fiind o staţiune în plină expansiune, Eforie Nord îşi schimbă înfăţişarea de la sezon la sezon. Pe lângă hotelurile din staţiune, apar de la un an la an vile sau pensiuni, terase sau restaurante noi, pregătite să întâmpine cele mai diverse nevoi ale turiştilor. Cea mai mare parte a hotelurilor din Eforie Nord au 3 şi 2 stele, ceea ce face ca staţiunea să fie accesibilă unui buget redus. Majoritatea vilelor şi pensiunilor de aici oferă facilităţi şi condiţii foarte bune de cazare: Vila Cube, Vila Coralis, Vila Casa cu Lei, Vila Angely, Vila Green House, Vila Trident, Pensiunea Roxana, Pensiunea Stemi.

La capitolul hoteluri, Eforie Nord sta foarte bine, multe din unităţile de cazare fiind recent renovate şi reclasificate: Complex Brad-Bran-Bega, Hotel Belona, Hotel Astoria, Hotel Apollo, Hotel Meduză, Hotel Petrolul, Hotel Minerva, etc. În staţiune nu există nicio unitate de 5 stele, iar hotelurile clasificate la 4 stele sunt 5 la număr: Hotel Europa, Hotel Bega, Hotel Bran, Hotel Brad şi Hotel Delfinul.

Dintre hoteluri, cele mai cunoscute pentru aceasta staţiune, sunt:

Hotel Europa 4* Eforie Nord are o foarte bună reputaţie, asigurând condiţii foarte bune de cazare, o poziţionare favorabilă şi o bază modernă de tratament. Această proprietate se află la 2 minute pe jos față de plajă şi deţine camere elegante cu balcon și vedere la mare. Ana Hotels Europa Eforie Nord are piscină proprie în aer liber și o grădina unde turiştii se pot relaxa. Tratamentele wellness, de înfrumusețare și de relaxare îmbină armonios ingredientele naturale de pe coasta Mării Negre cu proceduri clasice.

Hotel Fortuna 3* Eforie Nord este situat la mică distanţă de plajă, fiind amplasat într-o zonă calmă, liniştită şi complet renovat în anul 2011. Hotelul deţine piscină în aer liber, bar, loc de joacă pentru copii şi un mini-centru spa.

Mirage MedSpa are o capacitate de 65 camere duble şi 12 apartamente. Unitatea de cazare este situată la 50 m. de plajă, fiind clasificată la categoria 4 stele, oferind servicii turistice de cazare şi restauraţie la standarde internaţionale. Hotelul deţine şi o bază de tratament unde se pot efectua proceduri de relaxare, la preţuri rezonabile. Tot aici, se pot realiza programe de recuperare a capacităţilor fizico-psihice ale organismului şi tratamente eficiente anti-îmbătrânire, elaborate după îndelungi investigaţii medicale.

Ana Aslan Health Spa este un centru iniţiat de faimoasa Ana Aslan şi procedurile sunt destinate relaxării, reîntineririi şi reenergizării. Centrul deţine o piscină exterioară într-un mediu natural deosebit, piscină interioară cu apă extrasă din lacul Techirghiol, saună umedă şi uscată şi numeroase săli de tratamente destinate înfrumuseţării şi sănătăţii. Terapiile balneare tipice zonei se îmbină cu cele mai noi procedurile cu laser, ultrasunete sau ionizare.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul