Tratament balnear la Slănic Moldova

Cuprins

Slănic-Moldova este un oraș din județul Bacău, aflăt în partea de sud-vest a județului, la limita cu județul Covasna, la 84 km distanță de municipiul Bacău și 18 km de orașul Târgu Ocna. Staţiunea Slănic-Moldova este situată pe versantul estic al Carpaților Orientali la o altitudine de 530 m pe valea pârâului Slănic, într-o depresiune acoperită de păduri de foioase și conifere. Stațiunea Slănic-Moldova prezintă un potențial enorm de dezvoltare din punct de vedere turistic, datorită beneficiilor izvoarelor minerale în tratarea diferitelor afecțiuni, dar și amplasarea montană, într-un cadru cu aer nepoluat, cu pârtie de schi și trasee turistice amenajate.

Orașul s-a dezvoltat datorită numeroaselor izvoare de apă minerală cu compoziţii variate şi valoroase, căpătând astfel statutul de staţiune balneoclimaterică. Stațiunea este renumită pentru izvoarele sale cu ape minerale vindecătoare. Calitățile acestor ape au fost confirmate prin obținerea a numeroase medalii internaționale. Este botezată „Perla Moldovei”.  Indicaţiile medicale au fost determinate ca urmare a unor cercetări ştiinţifice asupra constituienţilor apei, încât se fac atât cure interne, cât şi cure externe împărţite pe izvoare.

Izvoarele termale și clima

Slănic-Moldova are un climat de tranziție între climatul de deal și cel de munte, cu veri nu foarte călduroase și ierni blânde. Temperatura medie anuală este de 7,1°C (17,8°C media lunii iulie și -4,2°C a lunii ianuarie). Precipitațiile înregistrează o valoare medie anuală de 600 mm, iar nebulozitatea este relativ scăzută. Ploi abundente cad în perioada mai – august (de scurtă durată) și octombrie – noiembrie, cea mai uscată fiind luna septembrie. Deoarece este situată într-o vale adâncă și este protejată de versanții împăduriți, stațiunea este ferită de vânturi puternice. Briza de munte suflă dinspre sud – vest și se face simțită în timpul verii, împrospătând atmosfera cu aerosoli rășinoși.

Din punct de vedere al compoziției chimice, apele minerale de la cele peste 20 de izvoare se clasifică în: ape minerale clorurosodice, alcaline, carbogazoase, slab sulfuroase, bromurate, iodurate, hipotone, ape minerale vitriolice – feruginoase (izvorul 8 bis) și vitriolice – silicioase (izvorul 5), ape minerale oligominerale (izvorul 300 de Scări).

Prezența dioxidului de carbon, care conferă apei un caracter carbogazos,  este redată de emanațiile postvulcanice de natură mofetică a eruptivului Călimani – Harghita. O altă sursă de dioxid de carbon in aceste ape se presupune a fi și producerea acestuia în urma reducerii sulfaților. Lipsa unui strat acoperitor permite o degajare continuă în atmosferă a emanațiilor de CO2 pe o suprafață mare.

Valorificarea pentru cură medicală se face într-o amenajare mofetică modernă, situată deasupra izvorului nr. 3, care constituie cea mai importantă sursă de apă minerală și dioxid de carbon liber din stațiune.

Beneficiile și Indicațiile terapeutice

Apele minerale de la Slănic-Moldova sunt indicate în tratarea:

  • afecțiunilor tubului digestiv, cum ar fi: gastrite cronice hiperacide, ulcere gastrice, stări după stomac operat, colite cronice nespecifice;
  • afecțiunilor hepato-biliare (dischinezie biliară, colecistită cronică necalculoasă sau calculoasă, stări după ficat operat);
  • afecțiunilor căilor respiratorii (astm alergic, traheo-bronșite cronice, bronșectazie, emfizem pulmonar, rino-sinuzite cronice);
  • afecțiunilor metabolice și de nutriție (forme ușoare și medii de diabet, obezitate);
  • afecțiunilor rinichilor și căilor urinare;
  • afecțiunilor neurologice periferice;
  • afecțiunilor posttraumatice;
  • afecțiunilor asociate (precum reumatisme degenerative sau abarticulare, afecțiuni cardiovasculare, endocrine, ginecologice, boli profesionale, nevroză astenică).

Stațiunea are în dotare instalații pentru cură internă cu ape minerale, instalații pentru terapie respiratorie (aerosoli și inhalații cu ape minerale și substanțe medicamentoase), instalații complexe pentru electro și hidroterapie. Se fac, de asemenea, la Slănic-Moldova băi calde cu ape minerale, masaj, gimnastică medicală, mofete.

Cura externă cu apele minerale ajută la tratamentul afecțiunilor reumatismale degenerative și diartritice, al celor cardiovasculare și respiratorii (astm-bronsic alergic, traheobronsite cronice, rinosinuzite cronice, emfizem pulmonar), tratamentul bolilor endocrine (hipertiroidă, hipotiroidă) și al bolilor ginecologice (sindrom ovarian, menopauză).

Preventiv,  persoanele cu risc aterosclerotic si cardio vascular (hipertensiune arterială, colesterol crescut, fumători, sedentari, cu factori ereditari) apelează la mofetoterapie.

Cazare la Slănic Moldova

La Slănic-Moldova cazare se poate face atât la hoteluri de 2-4 *, cât și la pensiuni de 2-4*. În ceea ce privește capitolul hoteluri, Slănic-Moldova pune la dispozitie clădiri moderne, ce oferă servicii ireproșabile, la prețuri accesibile.

La Slănic-Moldova cazare se poate găsi la Hotel Venus **. Acesta are 10 etaje, parter şi subsol, dispune de 450 de locuri, disponibile în 195 de camere, 9 semiapartamente şi 8 apartamente și parcare proprie, cu o capacitate de 40 de locuri. Camerele au 2 paturi individuale, televizor, telefon, grup sanitar propriu și minibar. Apartamentele sunt formate din antreu, living, dormitor şi baie, pat matrimonial în dormitor şi canapea extensibilă în living.

Hotel Perla **** este renovat și modernizat integral în perioada 2015 – 2016. Hotelul pune la dispoziția oaspeților săi camere dotate cu paturi matrimoniale sau cu două paturi separate. Dispune de 91 de camere confortabile dotate cu Internet Wi-Fi, led-tv, seif si mini-bar, 74 de camere standard, 4 camere superior,  11 suite și 2 apartamente prezidentiale, personalizate la cele mai înalte standarde.

Hotel Nemira **** estesituat in centrul stațiunii, la numai 5 minute de mers către Parcul Slănic Moldova și izvoare și dispune de 36 camere duble, 4 apartamente confortabile și 1 cameră pentru persoanele cu dizabilități.

Tot la Slănic-Moldova cazare se poate găsi la Vila  Poiana Verde**** care oferă cele mai bune condiții pentru team building și vacanțe de neuitat. Vila dispune de 7 camere foarte spaţioase cu paturi matrimoniale, mobilier din lemn masiv, dressing, baie cu duş, uscător păr, prosoape curate, TV cablu, balcon cu vedere spre pădure şi munte. Pensiunea are în dotare, de asemenea, living și bucătărie echipată.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul