Cuprins

Despre statiune și localizarea acesteia

Stațiunea Turda este situată în partea nordică a Câmpiei Turzii, la extremitățile de sud-est ale Dealurilor Feleacului, pe partea stânga a râului Arieş și se intersectează cu râul Valea Racilor.

Este unul dintre cele mai importante orașe ale județului Cluj, situându-se pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de locuitori. Este situat la 30 de km de orașul reședință, Cluj-Napoca. Populaţia municipiului Turda reprezintă 8,31% din întreaga populație a judeţului şi 14,57% din cea urbană. Suprafața municipiului reprezintă 1,37% din teritoriul județului.

Salina Turda
Salina Turda

Amplasarea municipiului Turda de-a lungul celei mai importante căi de circulaţie a României (E60 – E81 – DN1), cu acces la alte două drumuri naţionale (DN15 şi DN75), este destul de importantă deoarece asigură legături rutiere foarte bune cu municipiul Cluj-Napoca, dar şi cu reşedinţele judeţelor învecinate Alba şi Mureş.

Salina Turda este situată în zona Durgău-Valea Sărată alături de stațiunea balneoclimaterică Turda care este cunoscută sub denumirea de Băile Sărate Turda, situată la 4 km. de centrul orașului, deasupra unor foste galerii de sare, exploatări romane sau medievale, ce s-au umplut cu apă de-a lungul anilor. Aici au fost descoperite 16 lacuri antroposaline.

Istoric

Prima atestare documentară a orașului Turda a fost făcută în anul 1705.Pe vremea romanilor, așezarea peste care a fost construită microstațiunea Turda era numită Potaisa. Prezența salinelor și posibilitatea de a exploata sarea au reprezentat atracția principală pentru turiști.

Stațiunea balneară Băile sărate Turda este cunoscută precum microstațiune încă din anul 1837, însă aceasta a luat formă abia în perioada interbelică datorită descoperirii proprietăților  terapeutice ale acestor ape sărate de către doctorul Jozef Hanko și farmacistul Velitis.

Perioada interbelică a constituit începutul construcției amenajărilor stațiunii din Turda. Primele construcții au fost efectuate din lemn, iar în următorii 50 de ani ai secolului al douăzecilea,  dezvoltarea complexului a luat amploare datorită privatizării acestuia.

În prezent, complexul balnear are o capacitate de 8.000 de persoane și este folosit la tratarea diferitelor tipuri de afecțiuni și este deschis pe tot parcursul anului.

Demografie și Administrație

Potrivit recensământului din 2011, populația municipiului Turda se ridică la 47.744 de locuitori, în scădere față de recensământul efectuat în anul 2002, când se înregistraseră 55.887 de locuitori. Majoritatea sunt români, 77,05% din populație. Maghiarii, 8,18%, și romii, 5,45%, reprezintă principalele minorități, iar  9,13% din populație cu apartenența etnică necunoscută. În ceea ce privește confesiunea, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (72,55%), însă se regăsesc și minorități de reformați (5,53%), penticostali (3,27%), greco-catolici (2,79%), unitarieni (1,71%), romano-catolici (1,57%) și martori ai lui Iehova (1,57%). Iar pentru 9,42% din populație, apartenența confesională este necunoscută.Scăderea numărului credincioșilor romano-catolici și reformați-calvini între anii s-a produs deoarece etnicii maghiari s-au refugiat în Transilvania de Nord în urma Dictatului de la Viena din 1940, iar creșterea numărului de ortodocșilor în acea perioadă se explică deoarece în anul 1948 s-a interzis Biserica Greco-Catolică.

Transport și Acces

La Salina Turda se poate ajunge prin două modalități.  Cea mai agreată cale de acces și cea mai modernă este cea din Valea Sărată, zona Durgău. Este vorba despre o intrare nouă în Salina Turda, ce se află în mijlocul Rezervației Naturale. Această cale este accesibilă atât cu propriu autoturism, cât și cu mijloacele de transport în comun. Sunt autobuze care duc direct la salină. Distanța din centrul orașului este de cca 3,5 km.

Cealaltă modalitate de acces în salină o reprezintă intrarea veche, aflată pe strada Salinelor 54/B. Aceasta este o cale recomandată celor care nu au autoturisme proprii sau suferă de unele probleme locomotorii.

Apele Termale și Clima

Băile sărate Turda beneficiază de un climat calmant cu temperaturi medii anuale de 9 grade Celsius si temperaturi medii in luna iulie de 20 de grade Celsius. Precipitațiile ajung până la 600 mm anual. Apele minerale clorurate și sodice sunt foarte importante deoarece au  o concentrație 225 mg/l, provenite din lacurile sărate aflate în stațiune. Nămolul este de asemenea utilizat pentru tratamente terapeutice. Acesta este extras de sub stratul de aluviuni.Salina Turda are un microclimat şi factori sanogeni care asigură condiţii optime de aplicare în terapiile recuperatorii pentru diferite afecţiuni interne dar şi în profilaxie şi sanogeneză.

Există în Turda, băi calde cu apă sărată și instalații pentru electroterapie, masaj medical, amenajări pentru aerohelioterapie, ungeri cu nămol rece urmate de băi în lac, bazine cu apă sărată în aer liber.

Factorii specifici care asigură aceste beneficii pentru sănătate sunt:

  • temperatura constantă a aerului, care variază între 11-12 grade Celsius, prezentă în toate punctele și etapele de determinare. Aceasta permite aclimatizarea organismului;
  • umiditatea relativă, cu variaţii minime având valori cuprinse între 78-82% , regăsite la intrarea în salină şi valori medii intre 73-80%, in diferite săli, cum ar fi Rudolf sau Ghizela. Efectele benefice ale umidității asupra căilor respiratorii permit aparatului mucociliar să lucreze optim în atmosfera saturată şi la temperatura corpului;
  • mişcarea aerului, care este fără însemnătate, la intrarea în salină fiind de 0.64-0.70 m/sec, pe când în sala Rudolf este de 0.02 m/sec;
  • prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;
  • concentraţia alergenilor, care este 0, la care se adaugă lipsa aeropoluanţilor şi germenilor patogeni. Se respectă condiția de “aer curat” întrucât determinările microbiologice nu au evidenţiat prezenţa de germeni patogenici a levurilor şi a fungilor.
  • rinita alergică, rinosinuzita cronică;
  • hipertrofie amigdaliană, polipi;
  • infecții respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronșite, pneumonii, rinoadenoidite repetate în antecedente);
  • astm bronşic nonalergic/ intrinsec/ nonatopic şi astm bronşic alergic/extrinsec/atopic, forme asimptomatice sau simptomatice uşoare şi moderate;
  • bronşita cronică alergică, bronşita cronică obstructivă;
  • bronhopneumopatie cronică obstructivă.
  • afecţiuni cutanate: eczemă, dermatite atopice.

De asemenea, se pot face și cure de speleoterapie ce asigură efecte pentru aproximativ 2-3 luni. Aceste cure sunt recomandate de două ori pe an. O astfel de ședință de speleoterapie înglobează o perioadă care scade de la începutul tratamentului și până la finalizarea acestuia, desfășurându-se în incinta Minei Ghizela, și cea de-a doua perioadă, care se desfășoară în subteran, în Mina Rudolf. Aceasta din urmă este invers proporțională celei din Mina Ghizela întrucât timpul este crescător de la începutul curei și până aceasta ia sfârșit. Este recomandat ca persoanele care doresc să urmeze un astfel de tratament să respecte întocmai indicațiile personalului medical întrucât starea de sănătate a acestora poate degenera efecte nefavorabile.

Vegetaţia, Flora şi Faună

Vegetația și fauna din Cheile Turzii sunt foarte diversificate. Astfel, se regăsesc peste 1.000 de specii de plante și animale, 67 de specii de păsări, pești, nevăstuica, jderul de piatră, colonii de lilieci, iepuri. Unele specii de plante sunt foarte rare, cum ar fi usturoiul sălbatic (denumit popular Ceapa Ciorii din Cheie), acvila de stâncă, Leurda, stânjenelul pestriț, sau diferite specii de ferigi. Planta Limonium Gmelinii este cea care atrage cel mai mult turiștii prin culoarea sa albastră, dar mai ales prin faptul că aceasta se ofilește destul de greu, chiar și după ce este culeasă. Sunt și unele specii protejate, cum ar fi Carcelul, Piciorul Cocoșului, Garofița albă, Odoleanul, Omagul, Violaceul sau Vulturica.

Obiective turistice

Diversitatea reliefului țării noastre este foarte impresionantă. Sectorul de chei reprezintă cea mai pitorească zonă existentă aici întrucât se afișează un peisaj carstic minunat ce are o lungime de peste 3 km.

Cheile Turzii reprezintă unul dintre cele mai atractive obiective turistice din Turda fiind o rezervație naturală protejată și se întinde de-a lungul văii Hășdate, la 6 km vest de orașul Turda. Peisajul sălbatic este unic. Se regăsesc stânci abrupte, turnuri de piatră, creste ascuțite, arcade. Aceste chei s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic. Rezervația în care este inclusă zona prezintă 60 de peșteri impresionante. Printre cele mai impunătoare sunt Peștera Liliecilor, Peștera Ungurească, Peștera Morarilor, Peștera Cetățuia Mare, Peștera Ascunsă, Peștera Blinder și altele. În interiorul acestor peșteri arheologii au descoperit anumite urme rămase din epoca Paleoliticului Mijlociu și din Neolitic.

Salina Turda se întinde pe o suprafața de 45 km pătrați și a fost declarată cea mai veche salină din Europa întrucât datează din epoca romană. Aceasta oferă o cură de aerosoli naturali. A fost declarată „mină muzeu” și este considerată cea mai bine conservată mină veche de sare de pe continentul european.

Gradina Zoologică Turda este situată lângă Complexul Balnear Turda și a fost înființată în anul 1953. Are o suprafață foarte vastă, de 14 ha, și cuprinde o rezervație de căprioare, acvariu, un muzeu cu păsări, dar și animale împăiate.

Lacul Roman este unul dintre cele mai de seamă lacuri din Complexul Balnear fiind format din exploatarea sării încă de pe vremea romanilor. Suprafața acestuia este de aproximativ 3500 de m pătrați, iar alimentarea lacului se face din apele pluviale, dar și prin intermediul unor alte surse, cum ar fi izvoare, însă reîmprospătarea apei este necesară având în vedere calitatea de ștrand a acestuia.

Biserica de lemn din Harcana este unul dintre atracțiile din localitatea Posaga de jos. A fost construită în anul 1828 și a fost folosită la acea vreme de comunitatea greco-catolică, după care a fost strămutată în comuna Harcana, în anul 1955.

Actuala Biserică Romano – Catolică din Turda a fost construită între anii 1475-1504, pe amplasamentul unei biserici mai vechi, atestată documentar deja în anul 1342.Aceasta este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj în anul 2010.

Cascada Ciucaș este situată în Defileul Hăşdatelor, pe cursul inferior al Văii Hășdate, nu departe de satul Cornești. Această cascadă prezintă multiple rupturi de pantă cu repezișuri și cascade. Înălțimea acesteia ajunge până la 5 m și are la bază un mic lac, în care temperatura apei depășește de multe ori 25 de grade devenind astfel un loc potrivit un “jacuzzi“  natural ce s-a format într-o săpătură în piatră a râului ce vine dinspre Cheile Turzii. Acolo, turiștii se pot relaxa apelând la un masaj natural provenit în urma căderii apei și este foarte căutată de localnici sau de către turiști. Accesul se face de la intrarea în satul Cheia, peste podul Arieș.

Lacul Csiky Turda face parte din complexul de lacuri Băile Sărate. Este unul dintre cele mai mari și spectaculoase lacuri din Transilvania, având o suprafață de aproximativ 5000 de m pătrați și o adâncime de 6 metri.  Acesta s-a format în urma unei exploatări de sare din vremea romanilor.Acest lac este alimentat cu apă din izvoarele cu apă dulce din malurile Nord-Vestice şi Est, Nord-Estice, ceea ce a şi dus la diluarea sării până când apa a devenit apă dulce. Prezența din belșug a vegetației și a faunei se datorează acestui fapt. Se regăsesc o gamă variată de păsări și pești, mai ales din familia crapului (caras). Lacul este preferat îndeosebi  de cei care evită apa sărată sau de cei care doresc să își spele sarea de pe piele.

Muzeul din Turda reprezintă un monument istoric care și-a reluat activitatea cu publicul după o perioadă îndelungată de timp în care clădirea a avut parte de renovări. Momentan, aceste lucrări permit deschiderea parțială a expoziției permanente. Așadar, se pot vizita: lapidarul roman, epoca migrațiilor, perioada medievală și modernă. După finalizarea lucrărilor urmează să se deschidă și expoziția de arheologie. De-a lungul celor cinci săli de expunere, vizitatorii pot admira exponatele ce întruchipează valoarea deosebită pentru istoria orașului și a țării.

Mănăstirea Mihai Vodă este un lăcaș de cult din municipiul Turda ce a fost înființat în anul 2002 după insistențele lui Bartolomeu Anania. Aceasta este situată pe strada Aleea Obeliscului nr. 5. Biserica este înălțată într-un stil bizantin și reprezintă o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri Mihai Vodă din București, ctitoria lui Mihai Viteazul. Mănăstirea este construită în locul asasinării voievodului Mihai Viteazul. I-au fost adăugate chilii și o stareție, devenind astfel un loc de pelerinaj pentru credincioșii din toată țara.

Un alt obiectiv turistic deosebit este Catedrala de piatră Colțul Cocosului, dar nu trebuiesc ratate nici Colțul Cetății, Turnul Galben sau Turnul Borș.

Cazare Turda

Se poate găsi cazare la prețuri accesibile la Turda. Fie că se optează pentru hotel sau pensiuni, turiștii au de unde să aleagă profitând de un timp plăcut în natură și de aer curat. Locurile de cazare se regăsesc atât la periferia orașului, cât și în apropierea salinei sau a lacurilor.

Câteva dintre cele mai apreciate hoteluri și pensiuni sunt: Golden Wine House, care oferă oaspeților un confort sporit la un preț accesibil, situată la aproape 1 km distanță de salină,  Hotel Turda Centrum, un hotel de 3* care este situat în centrul orașului.

Fie că optează pentru o pensiune de 5*, cum ar fi Sarea-n Bucate (Crama la Salină) care este situată în inima Transilvaniei și oferă un confort ridicat, sau pentru un hotel de 4*, cum ar fi Salis Hotel & Medical Spa, care este situat la numai câteva minute distanță de salină și oferă acces la spa și centru wellness, turiștii vor avea parte de momente pline de relaxare și vor putea admira frumusețile naturii.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul