Tratament balnear la băile Sângeorz-Băi

Cuprins

Despre stațiunea balneară Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este un oraș-stațiune care se află în N-E judeţului Bistriţa-Năsăud, în inima Carpaţilor şi care beneficiază de numeroase bogaţii naturale, izvoare de apă minerală și atracţii turistice. Staţiunea se află în regiunea Transilvaniei, în ţinutul Draculei și are izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene. În curele balneare se mai folosesc şi nămolurile minerale şi mofetele. Specialiştii sunt de părere că apele minerale de aici se aseamănă cu cele de la Vichy (Franţa) sau Karlovy Vary (Cehia), fiind recomandate pentru tratamentul bolilor aparatului digestiv, afecţiunilor hepato-biliare, bolilor metabolice şi nutriţionale, dar şi al afecţiunilor reumatismale. Staţiunea Sângeorz-Băi are în dotare instalaţii pentru efectuarea procedurilor de electroterapie şi hidroterapie, aerosoli şi inhalaţii, împachetări cu nămol mineral cald şi cu parafină şi săli de gimnastică medicală şi de fitness.

Oraşul Sângeorz-Băi este situat într-o zonă de dealuri şi coline, unde predomină pădurile de brad, molid, fag şi pin. Iniţial, la descoperirea acestor izvoare, s-a amenajat staţiunea numită „Băile Hebe”. Cu timpul, prin forarea şi captarea unor noi izvoare, dar şi prin investiţii masive, staţiunea a fost modernizată. În perioada interbelică, apa minerală de aici a fost îmbuteliată, iar staţiunea s-a promovat printr-o etichetă inedită la acea vreme în care apărea zeiţa Hebe.

Izvoarele termale şi clima

Staţiunea Sângeorz-Băi este aşezată într-o regiune cu climat subalpin, cu veri răcoroase şi ierni blânde. Temperatura medie anuală este de aproximativ 6 grade Celsius. În această regiune, vânturile au o intensitate moderată, cu mase de aer puternic ionizate negativ. În ceea ce priveşte precipitaţiile atmosferice, acestea au valori mai ridicate primăvară şi iarna, verile având caracter sărac în precipitaţii, iar sezonul toamnei este lung şi puţin ploios.

În oraşul Sângeorz-Băi există numeroase izvoare de apă minerală despre care s-a constatat că tratează anumite afecţiuni. Staţiunea Sângeorz-Băi are numeroşi factori naturali de cură precum izvoare cu ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurosodice, calcice, magneziene, uşor feruginoase. PH-ul are un nivel de 6- 7, iar conţinutul de dioxid de carbon este între 1 – 1,9 gr. /litru şi mineralizarea totală este de 8- 10 gr.

În plus, în această staţiune există nămol mineral terapeutic.

În Sângeorz-Băi se găsesc 9 izvoare de apă minerală, obţinute prin captare şi foraj hidrologic. Izvoarele au un debit foarte mare, iar specialiştii recomandă ca aceste ape medicinale să fie băute la temperatura corpului, adică 36 de grade, pentru a avea efectul maxim. Iniţial, în staţiune s-au descoperit cinci izvoare, iar în anul 1961 s-a amenajat un al al şaselea izvor, cu denumirea de Hebe, denumire dată şi celui mai mare hotel din staţiune. În momentul de faţă, în staţiune sunt cunoscute 9 izvoare cu apă medicinală, din care doar 8 dintre acestea sunt funcţionale.

Beneficiile și indicaţiile terapeutice

Apele minerale din această staţiune sunt apreciate de experţi şi căutate de cei care au diverse afecţiuni sau vor doar să-şi îmbunătăţească sănătatea şi să se relaxeze. Staţiunea găzduieşte sute de turişti anual, iar preţul tratamentului este unul modic. Compoziţia chimică a apelor de aici este recomandată pentru tratarea bolilor tubului digestiv (gastrita cronică, ulcer duodenal, colita cronică, constipaţie cronică), al afecţiunilor hepato-biliare (dischinezie biliară, colicistită calcaroasă, stări postoperatorii ale ficatului, hepatită, pancreatita), dar şi pentru bolile metabolice și de nutriţie (diabet, hiperuricemie, obezitate, gută).

Aceasta staţiune este cunoscută încă din vremuri îndepărtate pentru eficienţa în tratarea gastritei, a ulcerului sau al refluxului. Totuşi, există şi alte afecţiuni care pot fi tratate de aceste ape, ca de exemplu alergiile sau conjunctivitele. Pentru alergii, se recomandă turiştilor să utilizeze apa Izvorului 9 iar cura trebuie ţinută în minim 10 zile.

Pentru tratarea gastritei, este recomandată apa Izvoarelor 3 şi 7. Astfel, înainte de masă, cu o oră înainte, se bea câte 50 ml din apa de la Izvorului 7 iar după masă, apa de la Izvorul 3. Treptat, doza trebuie crescută la 75 şi apoi la 100 ml. În plus, e bine de ştiut că apă trebuie să fie la temperatura corpului pentru a avea efectul dorit. O altă afecţiune ce poate fi tratată cu apa de aici este conjunctivita, pentru care se foloseşte apa de la Izvorul 8. Se recomandă spălarea ochilor dimineaţa cu această apă.

Staţiunea dispune de instalaţii moderne pentru realizarea procedurilor de electroterapie şi hidroterapie. În plus se pot face cure cu aerosoli şi inhalaţii, împachetări cu nămol mineral cald şi cu parafină, mofete. Baza de tratament se află în apropierea Hotelului Hebe, unde există şi sala de gimnastică medicală sau fitness. Bine de ştiut este faptul că, în această staţiune se acorda bilete de tratament subvenţionate de stat. În cea mai mare parte, procedurile balneare se realizează în cadrul bazei din Hotelul Hebe, unde există 3 mari secţii: electroterapie, hidroterapie şi termoterapie.

Centrul de hidroterapie

Centrul de hidroterapie deţine aparatura pentru:

  • bai minerale
  • duș subacval

Centrul de termoterapie

Centrul de termoterapie este dotat pentru realizarea procedurilor cu:

  • parafină
  • solux

Centrul de electroterapie

Centrul de electroterapie este foarte modern şi se pot realiza aici următoarele proceduri:

  • ionogalvanizari
  • raze ultrascurte
  • băi galvanice
  • magnetodiaflux
  • curenţi Trabert
  • curenţi interferenţiali
  • curenţi tens
  • raze ultraviolete
  • raze infraroşii
  • curenţi diadinamici
  • ultrasonoterapie

În plus, tot în cadrul centrului se mai realizează şi injecţii cu apă minerală, masaje, acupunctură sau aerosoli. Tratamentul în această staţiune este contraindicat pentru persoanele care suferă de afecţiuni cronice în perioada de exacerbare, tumori maligne, boli venerice sau infecţioase.

Partajeaza:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

stranduri
Cele mai bune stranduri de la Praid

Dacă eşti iubitor de natură şi îţi place să te bucuri de efectele ei benefice, o destinaţie cu bai termale, spa şi saună revitalizează organismul