Obiecte și atracții turistice la Stațiunea Buziaș

Table of Contents

Ce trebuie să știi despre Buziaș?

Buziaș este un oraș și o stațiune balneoclimaterică din județul Timiș, alcătuit din localitățile Buziaș (reședința), Silagiu, și Bacova. Orașul  este situat în partea de sud-vest a ţării, în Câmpia Banatului. Este străbătut de cursul inferior al pârâului Valea Salciei, la o distanţă de 25 km de Lugoj şi de 34 km faţă de Timişoara.

Buziaş este declarată localitate balneară încă din 1819 şi este situat în partea superioară a Timisului, cel mai mare judeţ al ţării (3,6% din suprafaţa totală), în punctul de contact al Câmpiei Banatului de Eşti şi Dealurile Bănăţene (Dealul Silagiu), la o altitudine medie de 128 m. Este principala staţiune a judeţului şi datorită apelor sale aceasta este înscrisă în marile enciclopedii ale lumii, având un succes nu doar naţional, ci şi internaţional.

Analizele chimice au demonstrat faptul ca apele au un conţinut ridicat de dioxid de carbon (1311,6 mg/litru), fier, calciu şi natriu. Odată cu aceste descoperiri, apele au devenit cel mai cunoscut zăcământ hidromineral carbogazos din vestul ţării.

Obiective turistice

Colonada acoperită din parcul Buziaş este unul dintre principalele atracții turistice. A fost creată în anul 1875 pentru a servi promenadelor împărătesei Austriei. Aceasta impresionează prin lungime, având 500 de m. Este unicată în Europa chiar și în prezent. Stilul arhitectural bizantin reprezintă unul dintre atracţiile acestui acoperiş având sculpturi în lemn cu caracter de dantelă. Colonada înconjoară parcul și face legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, Izvorul Mihai şi Cazino. Alte două colonade asemănătoare se găsesc în Europa la Karlovy Vary (din Republica Cehă) şi Baden-Baden (din Germania).

Colonada acoperită din parcul Buziaş

Muzeul Balnear Buziaș, deschis spre vizitare doar sâmbăta şi duminica (între orele 14 – 17), găzduiește o colecţie de documente (fotomontaje) cu scop educativ, care ilustrează istoricul staţiunii, cum ar fi descoperirea apelor minerale de către Dr. Gheorghe Ciocârlan şi Emil Lindenmeyer; împlinirea a 100 de ani de funcţionare a căilor ferate la Buziaş, Pavilionul restaurant Cazinou din Buziaş (care a fost ridicat în 1896 și a funcţionat până în 1902), efigii ale Farmaciei Hygeea, vase din neolitic şi ceramică tracică, mobilier din sec. al XIX-lea şi obiecte sanitare folosite în stabilimentele balneare.

Muzeul Balnear Buziaș

Muzeul Național al Banatului este situat în Timișoara și are sediul central în Castelul Huniade. Muzeul a fost înființat în anul 1872, sub numele de „Societatea de Istorie și Arheologie”. Găzduiește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat. La parter, adăpostește un monument unic în Europa, Sanctuarul Neolitic de la Parța. Mai cuprinde și o Secție de istorie, Secția de Arheologie, Secția de Ştiinţele Naturii, dar și Laboratorul Zonal de Restaurare. Deschiderea oficială a Muzeului Banatului pentru public a avut loc în anul 1877, iar în anul 2016 acesta a devenit Muzeul Național al Banatului.

Muzeul National al Banatului

Expoziția Memorială „Traian Vuia” este un muzeu județean din Traian Vuia, aflat în cadrul Căminului Cultural,  amplasat la nr. 32B. Surducu Mic este localitatea în care s-a născut inginerul și inventatorul Traian Vuia (1872 – 1950), purtându-i astăzi numele. Expoziția este organizată în casa natală a acestuia și prezintă documente și obiecte legate de viața celui ce a construit primul avion din lume, certificat în Franța în data de 17 august 1903. La 18 martie 1906, avionul s-a desprins de la sol doar cu forța motorului său. Vuia este și autorul unui generator de abur cu randament tehnic mare, atestat în Franța, dar și în alte țări.

Cetatea Dezna este un alt obiectiv turistic. Aceasta este așezată în apropierea localităţii cu acelaşi nume, la poalele munţilor Codru Moma şi în apropierea cunoscutei staţiuni balneoclimaterice Moneasa din judeţul Arad. În anul 1318 a fost făcută prima menţiune asupra cetăţii, când a fost donata familiei Losonczi. În anul 1565 cetatea a devenit proprietatea lui Ioan de Sigismunt, și servea drept cetate de hotar. Prin poziţia sa strategică, cetatea Dezna domină întreaga regiune, având bastion puternic şi multe ziduri de apărare. Cu toate aceste fortificaţii, cetatea Dezna a fost ocupată în anul 1574 de către turci până în anul 1693, când fortăreaţa devine o ruină. Astfel, s-au păstrat numai trei ziduri importante, încă se mai pot distinge urme ale celorlalte sisteme defensive, forma curții interioare, dar și unele fragmente din șanțul de apărare.

Istoria apelor minerale a stațiunii Buziaș

Apele minerale de la Buziaș au fost utilizate încă din antichitate de către daco-romani, având denumirea Ahibis. Legendele spun ca apele au fost descoperite de către un cioban.

Datorită condițiilor naturale favorabile, climatul blând și izvoarele minerale bogate, Buziașul a fost recunoscut ca potențial centru balnear încă din secolul XV. În anul 1805 s-a realizat prima analiză chimică a apelor, printre primele analize ale acestui tip de ape efectuate în ţară.Potenţialul acestor ape minerale a fost cu adevărat valorificat în primul deceniu al secolului al XIX-lea, după ce un profesor universitar a testat calitatea acestora. Andreas Winteri a descoperit faptul că apa din Buziaş conţine, alături de dioxid de carbon, calciu, fier şi sodiu. În anul 1811 a avut loc inaugurarea primului sezon balnear, iar opt ani mai târziu, în 1819, Buziaşul a fost declarat localitate balneară, având în funcţiune cinci izvoare şi instalaţii de cură. În următorul an au început şi amenajările parcului, dar şi colonizarea oraşului cu familii de maghiari.

Staţiunea a fost vizitată de însuşi împăratul austro-ungar Franz Joseph de Habsburg, care a fost prezent la manevrele militare, organizate la data de 3 septembrie 1898, în jurul localităţii Buziaş. Împăratul a fost însoţit de arhiducele Franz Ferdinand, moştenitorul tronului, de miniştri, ofiţeri superiori şi ataşaţi militari.

După Unirea Banatului cu România, Buziaș își menține statutul de stațiune balneară de tratament cardio-vascular și devine reședință de plasă. Este declarat oraș în 1956. Începând cu 1960 activitatea economică se diversifică, se înființează mici industrii ușoare și alimentară. Astfel, începe să crească populația dar și suprafața orașului. Încep să se construiască cartiere de blocuri, vile și hoteluri pentru stațiune.

Vegetația, flora și fauna stațiunii Buziaș

Peisajul este diversificat mai ales de apariţia vegetaţiei de luncă, de-a lungul principalelor râuri, unde predomină arborii de esenţă moale, păduri de stejar pedunculat, plopi şi arbuşti, pajişti de luncă cu iarbă moale, pir. Vegetaţia arenicolă este prezentă pe dune și este reprezentată de păduri plantate antropic, de tip perdea de protecţie, alcătuite din salcâm şi plop negru. Vegetaţia halofilă este alcătuită din specii ierboase, fiind situată pe solurile sărăturate. Vegetaţia hidrofilă cuprinde pipirig, rogoz, stuf (lângă mal), papură, nuferi, irişi şi albăstriţa de apă. Silvostepa prezintă specii de stejari termofili (precum stejarul brumăriu şi stejarul pufos), tufişuri cu porumbar, păducel, lemn câinesc, păiuş.

Fauna pădurilor Timișorene cuprinde puține mamifere, reprezentate prin diferite insectivore și rozătoare. Păsările sunt, în schimb, numeroase.Dintre ele amintim fazanul, şoimul, ciocănitoarea, cucuveaua, mierla, sau piţigoiul.

Zona de silvostepa şi stepa prezintă un mai mare număr de specii de interes cinegetic, cum ar fi iepurele, căprioara, prepeliţa, potârnichea, fazanul, şoarecele de câmp, popândăul, hârciogul, iepurele de câmp şi multe altele. Pădurile sunt populate atât de ierbivore precum căprioara sau cerbul lopătar, cât și de animale carnivore precum vulpe, dihor, pisică sălbatică, hermelină, nevăstuică, dar și de păsări.     

Fauna acvatică este alcătuită de peşti (mreană, clean, somn în est şi crap, plătică, caras, ştiucă, somn în partea estică şi crap, biban în partea vestică), mamifere (vidra, bizamul), și de raţe şi gâşte sălbatice, egrete, sau stârci.

Cazări in Stațiunea Buziaș

La capitolul hoteluri, Buziaș oferă posibilităţi de cazare pentru orice buget. Fie că se optează pentru un regim de 2 stele sau 4 stele, serviciile sunt ireproșabile.

În stațiunea Buziaș, cazare se poate face la Hotelul Phoenix**** care este privilegiat prin poziționare, într-o zonă înconjurată de verdeață, în nordul orașului. Acesta oferă clienţilor 43 de camere de tip double şi single și 2 apartamente într-un concept nou, cu standarde înalte și la prețuri accesibile.

Tot la Buziaș, cazare se poate găsi și la Hotelul Parc*** poziționat în nordul orașului și înconjurat de o vegetație bogată. Oferă avantaje în tratament sau relaxare și pune la dispoziţie 140 de camere dintre care 136 sunt model twin sau cu pat matrimonial, dar și 4 apartamente.

Se poate opta și pentru Pensiunea Popas Paradis ***. Aceasta este situată la marginea stațiunii și oferă camere cu confort sporit și dotate cu aer condiționat, acces gratuit la internet WiFi, minibar, cadă cu hidromasaj, dar și o piscină sezonieră în aer liber.

Postari Asemanatoare