Tratament la Băile Herculane

Băile Herculane este un oraș-stațiune situat în județul Caraș-Severin, Banat, România. Amplasarea pe râul Cerna, între Munţii Mehedinţi şi Munţii Cernei îi conferă un avantaj din punct de vedere cultural și geografic. Orașul este localizat într-o zonă de confluenţă geografică și culturală bănăţeană, oltenească şi transilvăneană. Băile Herculane se află în apropierea graniţei cu Serbia, la aproximativ 2 ore distanță de la aeroportul internațional Traian Vuia și la aproximativ 30 minute de Orșova, orașul de pe malul Dunării. De asemenea, în apropierea orașului Băile Herculane se află două mari orașe, Drobeta-Turnu Severin, la 41 km. și Reșița la 106 km. Orașul Băile Herculane este situat pe Valea Cernei și reprezintă una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din țară, frecventată încă de pe vremea romanilor.

oziţia sud-vestică a acestui oraș-stațiune, protejată de Carpați determină climatul temperat –continental, bănăţean, cu influenţe submediteraneene. Masele de aer maritime duc la veri ploioase, cu o umiditate mare și iarna, masele de aer umede și călduțe ale Atlanticului de Nord  determină ierni blânde, mai călduroase decât în restul țării. În Băile Herculane, temperatura medie anuală este de 9.5 grade C, iar în timpul sezonului rece, aceasta scade la -2 grade C.

În stațiunea Băile Herculane, se găsesc izvoare cu:

  • ape minerale, termale, clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase cu o mineralizare cuprinsă între 0,5-2,6 gil şi o temperatură ce variază între 38,5-53,5°C; 
  • ape minerale, termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare cuprinsă între 0,6-3,5 gil şi o temperatură ce variază între 46-56°C; 
  • ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate şi sulfuroase cu o temperatură ce atinge  chiar și 62°C şi o mineralizare între 3,87-7,93 gil. 

Ceea ce este particular acestor izvoare este concentraţia mare de hidrogen sulfurat, ce ajunge uneori și la 60 mgil. În împrejurimile staţiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, înşirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape patru km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, astfel obţinându-se sporuri importante de debite (peste 4.000 mc în 24 de ore). izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy sau Mont Dore.

Dintre izvoarele principale, cele mai cunoscute sunt: Izvorul Neptun – 54°C; Izvorul Diana – 55°C; Izvorul Hebe – 41°C; Izvorul Ileana Apollo 1 – 46°C; Izvorul Iosif – 54°C,  Hercules – 67°C, Hygeea – 48°C.

În această zonă, o alternativă la tratamentul cu apele termale o reprezintă aeroionizarea naturală. Aeroionii acţionează asupra organismului prin pătrunderea în plămâni odată cu aerul inspirat sau prin acţiunea directă asupra pielii. În urma acestui tip de tratament tratament cu ioni s-a observat o îmbunătățire a stării generale a organismului. Prin aeroionizare pot fi tratate afecțiuni precum hipertensiunea, tulburările endocrine, durerile de cap sau insomniile. Apa termală tratează boli ale sistemului locomotor, nervos, de nutriție, ale tubului digestiv. Apele termale pot fi folosite atât în cure interne cât și în cure de tratament externe.

Istoria orasului

Orașul Băile Herculane are o istorie de aproape 2 milenii. Cunoscut pe atunci sub denumirea de Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), orașul era considerat un loc sfânt închinat zeilor HerculesAesculap și Hygieia. Therme Herculi este atestat documentar încă din anul 153 d.C. În timpul romanilor, stațiunea Băile Herulane era principalul punct de atracție de pe Valea Cernei și loc de relaxare pentru aristocația Romei Antice. Tot romanii au fost aceia care și-au dat seama de puterea tămăduitoare a apelor termale care vindecau rănile soldaților din timpul luptelor. Perioada romanilor a fost o perioada glorioasă pentru stațiune. Din acea perioadă au rămas importante vestigii. În Băile Herculane, băile termale ale romanilor există chiar  și în zilele noastre și sunt vizitate anual de sute de turiști. 

Image result for baile herculane baile romane

O mare parte din acele vestigii rămase de la romani au trecut mai târziu, în perioada ocupării hapsburgice în patrimoniul Austriei și pot fi văzute în Viena. Denumirea de Herculane vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus si al Elenei pe care romanii îl considerau patron al apelor termale și figura mitologică ce întruchipează echilibrului dintre forța fizică și cea spirituală. După aproape un secol, armata romană se retrage din Valea Cernei, iar băile sunt distruse de barbari, urmând să fie reconstruite de către austrieci, câteva secole mai târziu.

Related image

 Timp de aproape 300 de ani, regiunea Băilor Herculane s-a aflat sub dominația turcilor care însă nu au exploatat potențialul curativ al apelor și le-au lăsat în ruine. Abia la începutul secolului al XVIII-lea, după cucerirea Banatului de către Imperiul Austro-Ungar, băile sunt reconstruite și are loc renașterea stațiunii. Primii care s-au bucurat de efectul apelor termale au fost soldații care erau trimiși la băi pentru refacerea puterilor, iar mai apoi orașul a fost gazda unor oaspeți de seamă precum împăratul Francisc I al Austriei, Francisc Iosif I,  Împărăteasa Elisabeta, Regele Carol I al României sau Alexandru I, regele Serbiei. Începând cu anul 1801, băile au fost reconstruite și s-a decis ridicarea unor hoteluri (1824 – hotelul Severin, 1861 – hotelul Regele Ferdinand I) și Biserica Romano-Catolică (1838). Statuia de bronz a lui Hercule datează tot din acea perioadă, din anul 1847, când ducele austriac Carol o donează ostașilor care păzeau granițele imperiului. 

Image result for statuia lui hercule

În perioada interbelicã și postbelică se construiesc în stațiunea Bãile Herculane alte hoteluri, cu o arhitectură aparte, iar turiștii sunt din ce în ce mai numeroși. În această perioadă s-a construit și Hotelul Hercules (1968), restaurantul Hercules (1971), restaurantul Grota Haiducilor (1973), Hotelul Roman (1975), Hotelul Diana (1977), Hotelul Afrodita (1979), Hotelul Minerva (1985), precum și hotelurile Domogled (1973) și Dacia (1982).
Din 1990 și pânã în prezent, stațiunea trece printr-o perioadă mai puțin înfloritoare. Principalele investiții le reprezintă reabilitarea  Hotelului Ferdinand și a Bãilor Diana și reintroducerea lor în circuitul turistic. De atunci, sub deviza „Stațiunea renaște!”, mai multe hoteluri și pensiuni urmează să fie restaurate sau reconstruite total.

Booking.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *