Tratament balnear la Băile Herculane 2020

Băile Herculane este cunoscut pentru izvoarele sale termale și tratamentele balneare ce le oferă publicului.

În ce județ este localizat orașul Băile Herculane?

Băile Herculane este un oraș-stațiune situat în județul Caraș-Severin, Banat, România. Amplasarea pe râul Cerna, între Munţii Mehedinţi şi Munţii Cernei îi conferă un avantaj din punct de vedere cultural și geografic. Orașul este localizat într-o zonă de confluenţă geografică și culturală bănăţeană, oltenească şi transilvăneană. Băile Herculane se află în apropierea graniţei cu Serbia, la aproximativ 2 ore distanță de la aeroportul internațional Traian Vuia și la aproximativ 30 minute de Orșova, orașul de pe malul Dunării. De asemenea, în apropierea orașului Băile Herculane se află două mari orașe, Drobeta-Turnu Severin, la 41 km. și Reșița la 106 km. Orașul Băile Herculane este situat pe Valea Cernei și reprezintă una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din țară, frecventată încă de pe vremea romanilor.

Harta Băilor Herculane

Poziţia sud-vestică a acestui oraș-stațiune, protejată de Carpați determină climatul temperat –continental, bănăţean, cu influenţe submediteraneene. Masele de aer maritime duc la veri ploioase, cu o umiditate mare și iarna, masele de aer umede și călduțe ale Atlanticului de Nord  determină ierni blânde, mai călduroase decât în restul țării. În Băile Herculane, temperatura medie anuală este de 9.5 grade C, iar în timpul sezonului rece, aceasta scade la -2 grade C.

Image result for statuia lui hercule
Tratament balnear la Baile Herculane

Tratamentul balnear la Baile Herculane

În stațiunea Băile Herculane, se găsesc izvoare cu:

  • ape minerale, termale, clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase cu o mineralizare cuprinsă între 0,5-2,6 gil şi o temperatură ce variază între 38,5-53,5°C; 
  • ape minerale, termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare cuprinsă între 0,6-3,5 gil şi o temperatură ce variază între 46-56°C; 
  • ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate şi sulfuroase cu o temperatură ce atinge  chiar și 62°C şi o mineralizare între 3,87-7,93 gil. 

Ceea ce este particular acestor izvoare este concentraţia mare de hidrogen sulfurat, ce ajunge uneori și la 60 mgil. În împrejurimile staţiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, înşirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape patru km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, astfel obţinându-se sporuri importante de debite (peste 4.000 mc în 24 de ore). izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy sau Mont Dore.

Dintre izvoarele principale, cele mai cunoscute sunt: Izvorul Neptun – 54°C; Izvorul Diana – 55°C; Izvorul Hebe – 41°C; Izvorul Ileana Apollo 1 – 46°C; Izvorul Iosif – 54°C,  Hercules – 67°C, Hygeea – 48°C.

În această zonă, o alternativă la tratamentul cu apele termale o reprezintă aeroionizarea naturală. Aeroionii acţionează asupra organismului prin pătrunderea în plămâni odată cu aerul inspirat sau prin acţiunea directă asupra pielii. În urma acestui tip de tratament cu ioni s-a observat o îmbunătățire a stării generale a organismului. Prin aeroionizare pot fi tratate afecțiuni precum hipertensiunea, tulburările endocrine, durerile de cap sau insomniile. Apa termală tratează boli ale sistemului locomotor, nervos, de nutriție, ale tubului digestiv. Apele termale pot fi folosite atât în cure interne cât și în cure de tratament externe.

Comentarii

mood_bad
  • Nici un comentariu încă.
  • Adăugarea unui comentariu