Tratament balnear pentru artritele periferice și axiale

Cuprins

Ce este artrita periferică și axială?

Artrita periferică și axială este o afecțiune specifică persoanelor înaintate în vârstă. Ea reprezintă o boală reumatică degenerativă care se manifestă prin articulații inflamate și dureroase. Mișcările devin din ce în ce mai limitate, instalându-se rigiditatea, iar, în timp, articulațiile se deformează. În general, simptomele sunt localizate la nivelul piciorului, degetelor, genunchilor, șoldului și chiar și la nivelul coloanei vertebrale. La ora actuală, nu există o cauză exactă pentru care artrita periferică și axială apare și nici un tratament care să o vindece complet. Există totuși un ansamblu de factori declanșatori ai bolii. Vârsta este cel mai sigur factor declanșator, boala apărând în jurul vârstei de 65 de ani. Pe lângă vârstă, boala poate fi cauzată și de factori genetici, deși nu se cunosc în mod clar genele predispozante. De asemenea, pot exista și alte boli comorbide declanșatoare, cum ar fi hipertiroidia sau diabetul zaharat. Singura certitudine este că artrita periferică și axială debutează fără manifestare clinică și este descoperită la examenul radiologic. Ea începe prin modificarea țesutului osos, îngustând fantele articulare, calcificând ligamentele  sau dând naștere chisturilor intraosoase. După ce se instalează, afecțiunea se manifestă cu dureri insidioase ale articulațiilor sau redoare matinală, și uneori dactilită. Mai pot apărea și durerile articulare nocturne. Simptomele nu sunt unice artritei periferice și axiale. Aceleași simptome pot apărea și la spondilotita anchilozantă sau la artritele reactive, boli din aceeași familie. Tocmai de aceea pacientul care acuză aceste simptome trebuie să facă o examinare medicală care să concretizeze cauza durerilor.

Tratament balnear pentru artritele periferice și axiale

Așa cum există un ansamblu de factori predispozanți, există și un ansamblu de tratamente amelioratoare. Majoritatea rețetelor de tratament medicamentos pentru artrita periferică și axială se descriu prin antiinflamatoare steroidiene și nesteroidiene sau miorelaxante, variate cu alte medicamente, în funcție de stadiul de evoluție al boii. Acest tip de tratament este de evitat, în cazurile în care vorbim despre stadii incipiente, având în vedere că nici nu poate vindeca și are efecte adverse. Mai mult, pacientul trebuie să ia acest tratament zilnic, toată viața. În schimb, există metode amelioratoare care țin sub control evoluția bolii și sunt non-invazive.

Tratamentul balnear pentru artrita periferică și axială este printre preferatele pacienților suferind de această boală. Non-invaziv, plăcut și ameliorant, acesta nu face decât să relaxeze întregul corp al pacientului. Foarte multe dintre metodele balneare, nu au doar efecte localizate, ci acționează și asupra altor probleme și afecțiuni ale pacientului. Dacă tratamentul medicamentos trebuie luat zilnic, cel balnear nu are nevoie de o asemenea constanță și frecvență. Pacientul poate apela la cure de o săptămână, o dată pe lună și acestea sunt de ajuns pentru ca afecțiunea sa să fie ținută sub control.

Unde se poate efectua un tratament balnear?

Tratamentul balnear se poate face la bazele balneoclimaterice românești, în zone turistice care bucură ochiul prin frumusețea lor și te deconectează de la stres. Băi sau împachetări cu nămol, băi de ape minerale, împachetări cu alge sau parafină, fiecare stațiune are o lungă listă de proceduri în funcție de resursele de care dispune. O stațiune recomandată pacienților afectați de artrita periferică și axială este Moneasa. Situată în munții Apuseni, stațiunea oferă tratament balnear prin apele sale minerale care calmează inflamațiile produse de artrită. În multe cazuri, această afecțiune creează modificarea artrozică a genunchiului, șoldului și degetelor. Această modificare este urmată de probleme neurologice create de compresiile radiculare sau medulare.

În aceste momente, intensitatea durerii crește amenințător, putând apărea pareze de nerv sciatic, nevralgie occipitală, lombosciatică și chiar paralizii. Moneasa este o stațiune specializată în tratarea balneară a problemelor neurologice. Astfel, pacienții care suferă de artrită periferică și axială și care au dezvoltat probleme neurologice, pot beneficia de ameliorarea amândurora. Apele minerale din stațiunea Moneasa sunt bicarbonate, calcice, magnezice, sodice, oligominerale sau hipotone. Toate au efecte pozitive asupra stării de sănătate a pacientului. Acestea au temperaturi între 25-32°C, iar pacientul se poate trata cu ele prin diverse metode. În primul rând, poate apela la băi reci cu ape minerale aflate în bazinele comune. Ele pot fi găsite în interior sau în aer liber, cu apă mezotermală sau minerală. Există și posibilitatea băilor calde, în căzi, sub supravegherea specialistului. De asemenea, apele minerale pot fi aplicate local pe articulațiile periferice și axiale, diminuând disconfortul și durerea metrotropă. În același timp, odată cu tratamentul balnear prin băi de ape termale, pacientul se expune involuntar și tratamentului cu băi de soare, la plaja din Moneasa și la cel cu aeroterapie, datorită aerului ozonat al stațiunii. 

Randamentul tratamentului balnear pentru artrita psoriazică ține foarte mult de gradul de dezvoltare al afecțiunii. Atâta timp cât problema este depistată în stadiu incipient, balneoterapia reușește să amelioreze și să țină sub control durerile. Pacientul cu artrită periferică și axială poate alterna balneoterapie cu kinetoterapia și masajul segmentar manual. De asemenea, poate folosi electroterapia sau terapia prin ultrasunet. Rezultate pozitive dă și hidroterapia făcută prin curenți diadinamici și interferențiali sau dușuri subacvale. Dacă afecțiunea nu este atât de avansată, iar pacientul dorește să o țină sub control, se poate merge la sesiunile de gimnastică. Acestea reduc rigiditatea corporală. Toate aceste metode nu fac decât să relaxeze articulațiile și să ameliozreze durerile survenite în urma artritei periferice și axiale. Ele sunt făcute de specialiși în domeniu, sub atenta îndrumare a reumatologului. În plus, frumusețea locului este o terapie pentru psihic. Stațiunea se află la poalele munților Codru-Moma care, deși nu sunt foarte înalți, oferă o priveliște montană splendidă și relaxantă. Dacă la alte stațiuni pacienții pot beneficia de cure balneare doar vara, la Moneasa se poate merge și iarna. În afara de bazine, stațiunea funcționează la capacitate maximă. Plaja poate fi înlocuită cu pârtia de skiing. În cazul în care pacientul dorește să opteze pentru un tratament non-invaziv medicamentos, el poate apela la suplimentele naturiste. Urica, vița de vie, pinul, coacăzul negru sau coada calului, preparate sub forma tincturilor sau maceratelor glicerice, pot îmbunătăți starea clinică a pacientului. Multe dintre ele se găsesc la plafarele din Moneasa și funcționează foarte bine alături de balenoterapie.

Exploră stațiunile balneare keyboard_arrow_right

Partajeaza:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

afectiuni tratatate la Geoagiu Băi
Afecțiuni tratate la Geaogiu Băi

Despre stațiunea balneară Geoagiu Băi Geoagiu Băi este o stațiune balneoclimaterică, cunoscută pentru afecțiuni tratate în cazul pacienților ce suferă de boli reumatismale. Aceasta este

Afectiuni tratate la Covasna
Afecțiuni tratate la Covasna

Despre stațiunea balneară Covasna Stațiunea Covasna este cu caracter unic, de tip balneoclimateric, având în vedere faptul că aceasta este bogată în resurse naturale, precum:

afectiuni tratatate la Moneasa
Afecțiuni tratate la Moneasa

Despre stațiunea balneară Moneasa Stațiunea balneară Moneasa este recunoscută la nivel național pentru afecțiuni tratate în cazul bolilor sistemului nervos, dar și pentru alte boli.

afectiuni tratate la Călimănești-Căciulata
Afecțiuni tratate la Călimănești-Căciulata

Despre stațiunea balneară Călimănești-Căciulata Stațiunea Căciulata, situată în orașul Călimănești, alcătuiește împreună cu acesta stațiunea balneară Călimănești-Căciulata , recunoscută pentru afecțiuni tratate la nivel național,

afectiuni tratatate la Buzias
Afecțiuni tratate la Buziaș

Despre stațiunea balneară Buziaș Stațiunea balneară Buziaș se află în partea de Sud-Vest a României, în Depresiunea Buziaș și în Câmpia Banatului, lângă Pârâul Valea