Statiunea Sângeorgiu de Mureş

sept. 18, 2019

Comuna Sângeorgiu de Mureş este aşezată la confluența dintre dealurile subcarpatice, Lunca Mureşului şi Câmpia Transilvaniei, are o istorie de peste 700 de ani, o populaţie eterogenă de peste 8000 de locuitori şi o culturală mixtă, inedită. În Sângeorgiu de Mureș, băile sărate din staţiune au atras mereu turiştii în căutare de tratamente naturale într-un cadru natural şi pitoresc. Staţiunea Sângeorgiu de Mureș este cunoscută pentru apele sărate și nămolul mineral, cei doi factori principali de cură. Băile se află la 320 metri altitudine și se întind pe o suprafață de aproximativ 13 hectare.

Judetul Sângeorgiu de Mureş

Subsolurile staţiunii sunt bogate în gaze naturale, iar izvoarele ţâşnesc din versanţi. Turiştii găsesc aici servicii de relaxare la cele mai înalte standarde, tratamente de înfrumuseţare și cure balneare pentru toate bugetele. Staţiunea este situată în apropierea oraşului Târgu Mureş, ceea ce face posibilă vizitarea de numeroase obiective pe durata unui sejur. Staţiunea funcţionează de la începutul anilor 1900. Atunci s-au făcut forări pentru a se căuta gaz metan, dar în schimb, specialiştii au găsit resurse de apă sărată. Astfel, apa se extrage de la o adâncime de 900 m şi are în compoziţie săruri minerale speciale, dintre care iodul se găseşte în cea mai mare cantitate. Tratamentele se pot realiza în mare parte în cadrul Hotelului Apollo Wellness Club. Baza de tratament are în dotare Ștrandul Apollo, compus dintr-un bazin mare şi mai multe bazine de dimensiuni reduse, cu apă dulce. Complexul se întinde pe 24.000 mp, are piscine interioare, săli de sport şi terenuri recent renovate. În bazinul cu apă sărată, adâncimea este cuprinsă între 1,40 metri la 2,50 metri. Din punctul de vederea al compoziţiei, specialiştii au comparat apele sărate de aici cu cele de la Szobranc (Elveţia) şi Untere-Quelle (Elveţia).

Strand Apollo Sangeorgiu de Mures

Istoric

În anul 1332, satul Sângeorgiu de Mureș este atestat documentar prima dată cu numele de Sancta Georgia, când apare în documentul de plată al rentei funciare feudale.

Legenda staţiunii spune că, pe la sfârşitul secolului XIX, un ţăran în căutare de gaz metan ar fi descoperit apele. Despre izvoarele de aici se vorbeşte abia în 1888, într-un document în cadrul căruia apele apar sub denumirea de “Grădini” sau „Fântâni sărate”. Tot atunci, la Sângeorgiu de Mureş s-a amenajat un bazin pentru băi sărate, alimentat cu apa unui izvor de suprafaţă. Potrivit documentelor de la acea vreme, pământul era nepotrivit pentru agricultură, dar avea un potenţial fizioterapeutic puţin bănuit în acel moment. Potrivit unui ziarul maghiar din 1902, familia Csete voia să înfiinţeze o societate pe acţiuni care să gestioneze Băile Sărate. Între 1920-1924, pe baza unui împrumut bancar, se fac investiţii foarte mari, constând în trei ştranduri cu apă sărată, cabine de plajă, bază de tratament cu bazin de apă caldă, vane pentru băi individuale, împachetări cu nămol mineral, saună, restaurant, terasă pentru dans, parc amenajat cu locuri de joacă şi odihnă. Ca urmare a neplăţii împrumutului, Băile Sărate trec în proprietatea Casei Generale de Economii S.A. Sibiu, iar apoi, sunt administrate de mai multe familii, într-o perioadă relativ scurtă de timp. În anul 1938, se construieşte un hotel cu 12 camere, un cabinet medical, iar mai apoi, un spital de fizioterapie cu 24 de paturi. După anul 1989, staţiunea devine obiectul unor dispute, urmând ca apoi, staţiunea să beneficieze din nou de mai multe investiţii.

Administrație

La recensământul realizat în 2002, au fost înregistrați 7.514 de locuitori, dintre care majoritatea (56,3%) reprezentată de maghiari și secui, urmând apoi românii (36,7%), țiganii (6,8%) și germanii (0,1%). Din punct de vedere administrativ, Sângeorgiu de Mureş este situată în imediata vecinătate a municipiului Tg-Mureș şi alcătuieşte o unitate administrativă împreună cu satele Coţuş şi Tofalau, pe o suprafaţă totală de 29,4 km pătraţi. Comuna este amplasată în mijlocul hotarului, în partea de vest, are ca vecini la est satele Săcăreni şi Poenița, la vest raul Mureş, Sintana de Mureş, Curteni şi Chinari, la sud- municipiul Tg-Mureș, iar la nord- comuna Ernei.

Acces

La Sângeorgiu de Mureş se poate ajunge din toate orașele țării, fiind o comună situată în imediata vecinătate a orașului Târgu Mureș.

·       Cale rutieră: dinspre Târgu Mureş sau Reghin pe DN 16; Curse de autobuz Bistrița-Năsăud-Reghin- Sângeorgiu de Mureş, Târgu Neamț-Târgu Mureș- Sângeorgiu de Mureş;

·       Cale feroviară: gara Târgu Mureş, linia Deda-Targu Mureş Războieni (de la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca), apoi până la staţiune, se ia autobuzul;

·       Cale aeriană: Aeroportului Transilvania Târgu Mureș este încă nefuncţional, însă autorităţile au ca termen iunie 2018 pentru inaugurare.

Resursele termale şi clima

Clima din regiune este temperat continentală cu nuanţe moderate. În Sângeorgiu de Mureș, temperatura minimă absolută înregistrată a fost de – 32,8 grade C, iar maxima - 39,5 grade C. Vânturile de N-V au o frecvenţă medie, iar cantitate maximă de precipitaţii se înregistrează în lunile mai, iunie şi iulie. Din punct de vedere hidrologic, comuna este traversată de Râul Mureș. Astfel, apele sunt colectate de afluenţii râului Mureş (paraiele Caluseri şi Apa Sărată). Apa freatică se află la o distanţă între 5-15 m.  Baile sarate pot fi găsite in cadrul Hotelului Apollo Wellness Club - Ștrandul Apollo, compus dintr-un bazin mare cu apă sărată  și un ansamblu de bazine mai mici, cu apă dulce.

Indicaţii terapeutice

Proprietăţile curative ale iodului din apă este un bun remediu pentru tratarea numeroaselor afecţiuni. Indicațiile terapeutice includ:

·       afecțiuni reumatismale degenerative

·       afecțiuni otorinolaringologice

·       afecțiuni bronhopulmonare

·       adaptarea capacitații de efort;

·       deficite motorii de diferite cauze;

·       atrofii musculare;

·       afecțiuni posttraumatice;

·       obezitate;

·       afecțiuni reumatismale abarticulare;

·       afecțiuni posttraumatice

·       afecțiuni neurologice periferice

·       afecțiuni ginecologice

·       hipotiroidie;

·       tulburări de termoreglare;

·       constipații;

·       tulburări de reglare a circulației superficiale;

·       tulburări de termoreglare;

·       constipații habituale;

·       ameliorarea funcției de coordonare, control și echilibru;

·       relaxare;

·       corectarea posturii și aliniamentului corpului;

·       creșterea mobilității articulare;

·       reeducarea respiratorie.

Stațiunea balneară Sângeorgiu de Mureş

Stațiunea balneară Sângeorgiu de Mureş are instalații moderne pentru realizarea de băi calde cu ape minerale:

·       instalații pentru băi reci cu ape minerale în bazine în aer liber;

·       amenajări pentru aerohelioterapie și pentru ungeri cu nămol în aer liber;

·       împachetare cu nămol;

·       baie sărată în bazin și cad;

·       hidroterapie (duș subacval și duș scoțian);

·       aerosoli;

·       kinetoterapie;

·       masaj;

·       reflexoterapie;

·       electroterapie (curenți de joasă frecvență, curenți diadinamici, curent galvanic, băi galvanice);

·       curenți de medie frecvență (curenți interferențiali);

·       curenți de înaltă frecvență (unde scurte);

·       ultrasunete;

·       magnetoterapie;

·       laseroterapie;

·       radiații ultraviolete, radiații infraroșii).

Cel mai frecventat loc pentru relaxare şi tratamente este Apollo Wellness Club. Baza de tratament este situată într-un cadru natural, retras, un loc ideal pentru relaxare, regăsirea echilibrului şi tratamente balneofizioterapie. Apollo este totodată hotel, spa, ștrand, restaurant, bază sportivă și centru balnear.

Apollo Wellness Club

Centru Spa are o suprafață de 3000 mp şi include printre dotările sale o piscină cu apă dulce, un bazin cu apă sărată, jacuzzi, sală de fitness, saună umedă și uscată, infrasaună, bazin exterior cu apă sărată, zonă de plajă, bar cu vitamine, masaj, hammam, salon de cosmetică, manichiură şi pedichiură, coafor și întreținere corporală.

Sala de conferinţe are o capacitate de 150 locuri şi poate găzdui diverse evenimente.

Baza de tratament balneofizioterapică este locul unde se tratează diverse afecţiuni cu cele mai moderne echipamente, la îndrumarea unui personal calificat.

Restaurantul are o capacitate de 120 de locuri în interior și 40 de locuri pe terasa acoperită. Turiştii pot comanda bucate din bucătăria tradiţională românească, dar şi din bucătăria internaţională. Produsele de patiserie și pâinea sunt pregătite în bucătăria proprie, restaurantul promovând mâncarea sănătoasă, de calitate. În incinta restaurantului nu se servesc băuturi alcoolice.

Ştrandul are o suprafaţă de 24.000 mp, piscină cu apă dulce, şi o alta cu apă sărată, plajă cu nisip unde se poate juca volei, o zonă de relaxare pentru masaje şi întreţinere corporală.

Baza sportivă este un spaţiu amenajat cu terenuri de fotbal, tenis, baschet unde turiştii pot practica diverse sporturi.

Vegetaţia, flora şi fauna

Flora acestei zone este eterogenă, pădurea din incinta comunei având exemplare de stejar, cer, carpen, ulm, anin, tei. Pe lângă aceşti arbori, mai pot fi văzuţi şi arbuşti precum aluni, sânger, lemn câinesc, porumbar, păducel, măceş.
Sângeorgiu de Mureş găzduieşte şi plante halofile, cărora terenurile sărate le priesc precum iarba sărată, pătlagina, steluţe, pelin, sica, linariţa, troscot.

Flora Sângeorgiu de Mureş

În plus, comuna se bucură de prezenţa mai multor plante medicinale precum coada calului, menta, muşeţelul, măceş, cicoare, păducel, păpădie, sunătoare, rostopască.
Mai pot fi găsite în această staţiune şi plante melifere, plante tinctoriale şi tanante, plante furajere şi decorative. În ceea ce priveşte fauna, caracteristice zonei sunt mamiferele de dimensiuni mici precum căprioara, mistreţul, lupul, vulpea, pisica sălbatică, râsul, viezurele, iepurele. Dintre păsări, pot fi remarcate găinuşa de alun, ciocănitoarea, cucul, fazanul, prepeliţa, bufniţa, iar din categoria peşti, mreana şi bibanul.

Obiective turistice

Sângeorgiu de Mureş este o zonă cu o tradiţie şi o istorie interesantă, cu numeroase obiective turistice concentrate într-o zonă restrânsă:

Castelul Máriaffi a fost moșia familiei contelui Petki, un castel proiectat şi construit în stil eclectic. Edificiul avea 70 de hectare de parc și un iaz cu pești, însă odată cu instaurarea comunismului, acestea au fost distruse. După perioada comunistă, moștenitorii au recuperat castelul preluat abuziv în 1948, şi l-au vândut consiliului local. În ultima perioadă, s-au luat măsuri pentru renovarea acestui edificiu.

Grădina zoologică din Tîrgu-Mureş a fost înfiinţată în 1960 şi reprezintă un punct de atracţie pentru populaţia locală şi pentru turişti. Iniţial, grădina se întindea pe o suprafaţa de 600-700 m2, dar mai apoi, suprafaţa s-a mărit 20 hectare.
La înfiinţare, gradina găzduia zece animale: 3 lupi, 2 urşi, 2 mistreţi, 2 fazani şi o căprioară, dar numărul acestora a crescut, în prezent existând aproximativ 500 de animale, 80 de specii, atât de fauna locală, cât şi ceea exotică.

Grădina zoologică din Tîrgu-Mureş 

Cetatea medievală din centrul municipiului Târgu Mureș are o suprafață de 4,3 ha și este formată dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. Tot aici, turiştii pot vizita Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței.

Palatul Culturii din Târgu Mureș este o clădire reprezentativă pentru La Belle Époque din Transilvania. Edificiul a fost ridicat între anii 1911-1913, cu ajutorul primarului György Bernády. Palatul se remarcă atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară. Fațada clădirii este realizată prin tehnica mozaicului alegoric şi înfăţişează diferite personalităţi marcante ale oraşului, dar şi comercianți, ostași și dregători. Palatul conţine sălile: Sala Mare, Sala Mică, Sala Oglinzilor, încăperi cu un design şi mobilier elegant ce impresionează prin grandoare.

Palatul Toldalagi este o construcţie în stil baroc din Târgu Mureş ce adăposteşte secţia de Etnografie şi Artă Populară. Clădirea ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea este realizată în stil baroc şi este decorată cu ghirlande ce împodobesc pereții, pilaştrii și decoraţiuni din ghips de la ferestre şi lucerne. În muzeu se găsesc obiecte valoroase pentru istoria şi cultura oraşului: porturi populare de colecţie, perdele, fețe de masă, tricotaje de mobilier, artizanate de lemn, icoane din lemn şi sticlă, obiecte de ceramică, din metal, din os, piese din creaţia contemporană: împletituri din pănuş, papură, obiecte din iască, picturi naive. Muzeul este deschis publicului de marţi până duminică.

Cazare Sângeorgiu de Mureş

Deşi Sângeorgiu de Mureş este o comună relativ mică, ea găzduieşte un complex imens, cu cele mai noi şi mai moderne facilitaţi. În ceea ce priveşte cazarea, Sângeorgiu de Mureş se poate mandri cuHotel Apollo din cadrul bazei Apollo Wellness Club are camere de 3 şi 4 stele, amenajate în stil clasic, elegant oferind confortul necesar pentru regăsirea echilibrului şi a liniştii. Tarifele includ şi micul dejun.

Hotel Apollo din cadrul bazei Apollo Wellness Club are camere de 3 şi 4 stele

Pensiunea Crinul Sângeorgiu de Mureş a fost recent renovată şi este situată într-o locaţie liniştită, aproape de centrul oraşului, dar şi de celelalte puncte de interes turistic. Situată la 3 km de centru, la câţiva zeci de metri ieşire de pe drumul naţional DN 15 în direcţia Reghin, Pensiunea Crinul este foarte uşor de găsit şi are o capacitate de 20 de persoane, în camere dotate cu grup sanitar propriu, minibar, internet wireless, biliard, sala de joacă pentru copii, proprie parcarea video supravegheată. Sala de mese are o capacitate de 30 de persoane.

Gemini Restaurant Motel este situat în comuna Sângeorgiu de Mureş, pe DN 15 Tg. Mureş Reghin. Restaurantul are şi 2 săli pentru evenimente festive cu 300 de locuri, terasă de vară. La restaurant, turiştii pot servi 28 feluri de mâncăruri preparate la preţuri convenabile. Camerele sunt twin şi single, existând şi un spaţiu de recreere.

Mai multe unităţi de cazare se găsesc în Târgu Mureş, la doar câţiva km. de staţiune. Cele mai cunoscute hoteluri şi pensiuni de aici sunt: Hotelul Continental, Vila Csonka, Pensiunea Curtea Bavareză, Grand Hotel, Pensiunea David sau Hotel Arena.