Statiunea Balneară Sovata

sovata mai 28, 2019

Despre statiune și localizarea acesteia

Staţiunea Sovata poate fi vizitată de turişti în toate sezoanele. Sovata este situată la o altitudine între 475-530 m., la 65 km. distanţă de Târgu Mureş, aproximativ 75 Km de Sighişoara şi 200 km de Braşov. Ea a fost recunoscută la nivel european de acum 170 de ani. Factorii naturali de cură sunt apele din lacurile cu ape clorurate și sodice, dar și nămolul din ele. Staţiunea se află într-un cadru natural, este înconjurată de păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și stejari, iar Muntele de Sare se află şi el în apropiere. Sovata este renumită în special pentru lacurile Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu o concentrație mare de cloruri şi sodiu, ce se caracterizează prin heliotermie. Lacurile Aluniş, Roşu, Ursu, Verde, Mierlei şi Şerpilor sunt formate natural, iar Lacul Negru este s-a format într-o veche mină ce data încă de pe vremea romanilor. Staţiunea este cunoscută şi sub numele de “perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania” datorită calităţii terapeutice a nămolului, aerului curat din zonă şi ale calităţilor terapeutice ale nămolului. În anul 2010, staţiunea a trecut printr-o transformare majoră, iar turiştii vin chiar şi în număr de 8.000-10.000 persoane în lunile de vârf ale verii.

Staţiunea balneară Sovata
Staţiunea balneară Sovata

Orașul staţiune se afla în Depresiunea Praid-Sovata, pe cursul superior al râului Târnava Mică, la poalele Munților. Aici, turiştii pot ajunge cu mașina pe DN13A Bălăușeri-Sovata sau pe cale feroviară prin linia 307 Blaj-Târnăveni-Praid. la nordul Sovata se învecinează cu dealul Cireșelu, la est este înconjurată de dealul Stejaru la nord-est este situat dealul Becheci, iar la nord-est vârful Saca din Masivul Gurghiu.

Istoric

Sarea, bogăţia din zona Sovata – Praid, a atras interesul oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Primii care au început exploatarea subsolurilor Sovatei au fost romanii, care exploatau sarea şi o transportau spre Apulum (Alba lulia). Pe lângă exploatarea sării, romanii mai foloseau apa sărată la vindecarea unor afecţiuni. Staţiunea este atestată documentar încă din sec. al XVI-lea când Sovata a fost menţionată într-o scrisoare de privilegiu (1578) emisă de principele Transilvaniei, Báthori Kristóf. În plus, tot în secolul al XVI-lea, Sovata apare într-o scrisoare în care Mihail Korniş îl invită Báthory István, din Polonia. Începând cu secolul al XVIII-lea, locuitorii din Sovata şi din zona foloseau apa sărată pentru băi.

Sovata Istoric
Sovata imagine istorica

În anul 1873, un localnic înstărit din zonă a construit primul bazin pentru băi reci şi şase cabine pentru băi calde la cadă, pe cursul de jos al pârâului Sărat. Astfel, s-au înfiinţat Băile Ghera, proprietatea lui Veres József. Mai apoi, numărul cabinelor a crescut, ajungându-se la 12 cabine. În scurt timp, s-au construit şi câteva cabine la Lacul Negru, iar apoi, turismul s-a dezvoltat apărând pensiuni şi vile ce puteau găzdui vizitatorii.

În timpul Primului Război Mondial, dezvoltarea staţiunii a stagnat, iar mai apoi, în perioada interbelică, a cunoscut o perioadă de prosperitate, fiind cunoscută ca fiind una din cele mai faimoase băi sărate din România, fiind vizitată chiar şi de familia regală.

Între anii 1960-1980, Sovata a beneficiat de investiţii majore, s-au construit 5 hoteluri şi o bază de tratament, care i-a permis dezvoltarea capacităţii turistice la cote maxime, creându-se astfel numeroase locuri de muncă în domeniul serviciilor. După anul 2000, s-au construit noi case de vacanţă, hoteluri şi pensiuni de cabane dezvoltându-se în mod spontan turismul. După anul 2006, s-a investit în continuare în infrastructură şi s-a reabilitat reţeaua de apă şi canalizare.

Demografie și Administrație

Din punct de vedere demografic, populaţia Sovatei era de 12.253 locuitori, iar la recensământul din 2002, locuiau în Sovata 11.568 persoane. Din punct de vedere etnic, populaţia majoritară existentă aici este cea maghiară, reprezentând peste 90% din totalul populaţiei. Competenţa populaţiei din punct de vedere al confesiunii este: religie romano-catolică (53%), religie reformată (38%), religie ortodoxă (5%), religie greco-catolică (1%), alte religii (3%). În ceea ce priveşte administraţia, Sovata este unitatea administrativ teritorială de bază, formată din localitatea reşedinţă şi un sat ce aparţine de această localitate, satul Ilieşi. Satul Ilieşi are caracterul rural şi i se aplică reglementările legale caracteristice mediului rural.

Transport și Acces

Către Sovata se poate ajunge din toată ţara, iar turiştii pot alege calea rutieră, cea feroviara sau aeriană:

Rutier – DN 13A pe ruta Odorheiul Secuiesc-Tg Mureș (Sovata la 51 Km.)

Feroviar – Gara Sovata pe linia Mediaș-Praid

Pe linia privată Blaj – Sovata – Praid

Dinspre V, N – până la Târgu Mureș, apoi cu microbuzul – 59km
Dinspre S, E – până la Miercurea Ciuc, apoi cu microbuzul – 93km

Din Bucureşti, se poate lua trenul până în Sighişoara cu trenul InterRegio 1745, iar din Sighişoara se pot lua buzuri care să ducă la Sovata. (Bucureşti – Sighişoara (InterRegio 1745): 06:15-11:38)

Cu avionul: Până la Târgu Mureș, iar apoi cu autobuzul – 59km

În plus, turiştii pot merge la Sovata şi cu o firmă de transport privată

Compania Balint Trans:

 • Târgu Mureș – Ernei – Sovata – Odorhei – Baraolt – Sf. Gheorghe
 • Târgu Mureș – Sg. de Pădure – Sovata – Praid – Odorhei – Vlăhiţa – Miercurea Ciuc

Comapania Dany Trans:

 • Brăila – Focșani – Mărăşeşti – Onești – Comănești – Miercurea Ciuc – Sovata

Comapania Irina-Trans:

 • Iași – Roman – Piatra Neamț – Bicaz – Lacu Roșu – Sovata – Târgu Mureș – Cluj – Oradea

Apele Termale și Clima

Staţiunea balneoclimaterică Sovata se afla într-o regiune de dealuri şi astfel beneficiază de un climat de depresiune, cu rol de relaxare asupra organismului. Aerul este curat, puternic ionizat şi lipsit de praf. Temperatura din staţiune este moderată, cu veri răcoroase şi ierni blânde. În staţiune, temperatura medie anuală este de 7,7 grade Celsius, iar precipitaţiile sunt de aproximativ 750 mm anual.

În ceea ce priveşte apele, există în această staţiune mai multe lacuri ale căror ape au efect curativ puternic. Cel mai cunoscut dintre ele este lacul heliotermal Ursu, unicul de acest tip din Europa despre care se ştie că s-a format în 1875. Apa din acest lac are 1,5 m. adâncime, este minerală clorosodică, puternic mineralizată. Lacul are un strat de 8-12 cm de apă dulce, adică apa poate fi încălzită de razele solare şi nu permite evaporarea căldurii acumulate. Temperatura apei poate ajunge astfel chiar şi la 50 C°. Lacul Ursu mai este cunoscut şi sub denumirea de “Marea Moartă” a Transilvaniei şi este indicată în tratamentul mai multor boli. Pe lângă acest lac, amintim şi Lacul Aluniş, Lacul Verde, Lacul Negru, Lacul Roşu, Lacul Mierlei sau Lacul Şerpilor. Nămolul sapropelic, apa sărată concentrată şi clima blândă sunt doar câţiva dintre factori folosiţi pentru tratarea bolilor reumatologice, dermatologice şi ginecologice.

Beneficiile Terapeutice

Tratamentele se pot efectua la centrul din apropierea Lacului Ursu, la centrul ce aparţine de hotelul Danubius Sovata sau la baza hotelului Aluniș. Există mai multe pachete de tratament care se pot achiziționa în stațiune, în funcție de afecțiunile dvs. și în funcție de numărul de zile pe care doriți să le petreceți la Sovata.

Tratamentul trebuie neapărat să înceapă cu o consultație medicală la unul din medicii din stațiune, iar apoi se urmează procedurile recomandate de aceştia. De menționat este faptul că nu toate procedurile necesită prescripție medicală. Spre exemplu, masajul sau programele de fitness pot fi făcute fără consultație medicală sau prescripție, ele nefiind considerate proceduri medicale.

Afecțiunile care se pot trata la Sovata:

 • Afecţiuni ginecologice
 • Boli degenerative, inflamatorii, reumatismale
 • Posttraumatisme
 • Boli ale sistemului nervos
 • Tulburări endocrine
 • Afecţiuni cardiovasculare

În ceea ce priveşte dotările de aici, stațiunea balneară Sovata beneficiază de instalaţii pentru bai calde, în cadă sau bazin, cu apă minerală sărată din lacuri favorabile pentru tratamentele ginecologice sau împachetări cu nămol cald. În plus, există aici bazine pentru kinetoterapie, instalații pentru electroterapie și hidroterapie, săli de gimnastică medicală, saune şi plaje pe malurile lacurilor.

Se pot realiza următoarele tratamente la Sovata: băi calde, în cadă sau bazin, băi galvanice, cu apă din lacurile din stațiune, masaj subacval, împachetări cu nămol, electroterapie, oxigenoterapie forte, inhalații, drenaj limfatic, gimnastică individuală, magnetoterapie.

Vegetaţia, Flora şi Faună

Cadrul natural, clima şi relieful au dus la prezenţa unei vegetaţii specifice zonei deluroase şi depresiunii respective. Flora este bogată şi variată, pe culmile dealurile sunt păduri seculare care contribuie şi ele la îmbunătăţirea stării de bine şi a organismului. Cel mai des întâlnit la Sovata este fagul, iar apoi stejarul, gorunul, cer, carpenul, frasinul, teiul şi diferite specii de răşinoase. La înălţimi mai mari, răşinoasele formează păduri compacte.

Pentru stratul subarborescent, există următoarele specii: alun, corn, sânger, lemn câinesc, porumbar, măceş, călin, salba râioasă, caprifoi, păducel, şoc, mur, zmeură. Lacurile Tineretul şi Dulce sunt înconjurate de papură, săgeata apei, izma, stânjenelul de baltă. În plus, locuitorii de aici cultivă pe unele dintre dealuri păioase, porumb, cartofi, sfeclă etc. Există aici şi o specie în regim de protecţie: arborele de quercinee. Fauna este şi ea foarte diversă. La Sovata, dintre animalele care populează zona, enumerăm ursul brun, cerbul carpatin, căprioara, lupul, mistreţul, jderul, râsul, pisica sălbatică, veveriţa, vulpea sau iepurele. Animalele protejate de aici sunt ursul, cerbul şi râsul. În ceea ce priveşte păsările, pentru Sovata, specifice sunt următoarele specii: cocoşul de munte, ciocănitoarea, pupăza, uliul, buha, mierla, gaiţa, cucul, piţigoiul, turturica.
În apele pârâului Sebeş trăiesc în mare parte păstrăvi şi lipani, iar în Lacul Tineretului au fost aclimatizaţi crapi şi caraşi. Din categoria reptilelor, la Sovata mişuna şopârle de munte şi mai multe specii de şerpi.

Obiective turistice

Pentru turişti exista numeroase posibilități de relaxare și de practicare a sporturilor. Staţiunea deţine un club cu sala pentru jocuri mecanice, sală de lectură, cinematograf, bazine acoperite, sala de bowling. În plus, se organizează frecvent excursii la Dealul Saca şi la Vârful Cireșelu. Dintre obiectivele turistice din Sovata şi împrejurimi, cele mai importante sunt:

 • Muntele de sare acoperă cele mai mari rezerve de sare din România. Are rădăcini de 2,7 – 3 kilometri sub pământ şi un aspect spectaculos. Muntele se află în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde
Muntele de sare
Muntele de sare din Sovata
 • Vila Justiției – se află chiar în centrul staţiunii balneoclimaterice Sovata. La începutul sec. al XX-lea, Ministerul Justiţiei a început ridicarea acestui edificiu care funcţionează în prezent ca centru de Pregătire, odihnă şi tratament pentru personalul din Ministerul Justiţiei. A fost renovat în 1997 şi are o capacitate totală de 94 locuri cazare.
Vila Justiției
Vila Justiției din Sovata

 • Vila Bernády – clădire cu o arhitectură deosebită, construită în cinstea primarului municipiului Târgu Mureș, Bernády Gyorgy
 • Pârtia Aluniș – se afla lângă cabană cu același nume şi, în ultima vreme este din ce în ce mai des opţiunea iubitorilor sporturilor de iarnă.
 • Lacul Negru – este primul lac al Sovatei format încă din anul 1710 prin surparea unei ocne. Zona din jurul lacului adăposteşte multe specii de plante şi animale specifice climatului de deal.
Lacul Negru - Sovata
Lacul Negru – Sovata
 • Izvorul Ghera – aflat în apropierea Lacului Negru. Aici se aflau primele băi sărate din stațiune
 • Cluburi cu săli de jocuri, săli potrivite pentru conferinţe, simpozioane
 • Pârtie de ski cu telescaun şi babyschi în Sovata (8 km de centrul staţiunii) şi două părţii de ski la 25 km pe şoseaua Praid – Gheorghieni
 • Salina Praid situată la 6 km de Sovata este o zonă unică care şi-a dobândit numele de la comoară din adâncuri: „Zona ocnelor de sare” sau „Ţinutul Sării”. Zăcământul de la Praid este unul din cele mai mari zăcăminte din Europa. Pentru a intra, adulţii trebuie să plătească 25 de lei iar copiii 15 lei.
 • Comuna Corund – Aici, există un centru de ceramică şi produse de artizanat de unde turiştii pot cumpăra suveniruri sau pot învăţa tainele olăritului

Cazare Sovata

În această staţiune balneară, condițiile de cazare sunt foarte bune şi variate, pentru toate gusturile şi toate preţurile (hoteluri: Sovata, Brădet, Aluniș, Făget, Căprioara, vile, hanuri, moteluri și cabane). În cea mai mare parte, hotelurile au propria bază de tratament pentru ca turiştii să nu trebuiască să se deplaseze în alte centre.

 • Hotelul Belvedere este amplasat într-un cadru natural, departe de aglomeraţie, într-un loc liniştit şi calm. Hotelul este la 5 minute distanţă de Lacul Ursu şi are o capacitate de 70 de locuri de cazare cu un grad de confort ridicat.
 • Hotelul Szeifert se află centrul staţiunii, în apropierea Lacului Negru şi la 600 m. de hotelurile Brădet, Făget, Aluniş. Hotelul are facilitaţi facilităţi la categoria de 3 stele, o arhitectură ce îmbina stilul clasic cu cel modern. Se pot caza aici până la 100 persoane.
 • Hotelul Făget este parte a grupului Danubius Hotels, la mică distanţă de Lacul Ursu, într-o zonă calmă, cu o privelişte frumoasă. Hotelul Făget oferă şi servicii terapeutice şi de masă la preţuri accesibile. Hotelul are 134 de camere duble şi 2 apartamente.
 • Hotelul Brădet este parte a complexului Danubius Health Spa Resort. Hotelul Brădet este dotat cu 88 camere duble şi 5 apartamente, spaţioase, elegante şi moderne ce vă vor asigura un grad înalt de confort. Hotelul este acreditat cu 4 stele
 • Boutique Fabesca este o unitate de cazare recent deschisă, situată la doar 300 de metri distanţă de Lacul Ursu. Boutique Fabesca de 4 stele are servicii de cazare excelente, cu numeroase facilități, la preţuri ceva mai ridicate decât hotelurile din centrul staţiunii.