Tratament balnear la băile din stațiunea Sovata

Despre statiune și localizarea acesteia

Staţiunea Sovata poate fi vizitată de turişti în toate sezoanele. Sovata este situată la o altitudine între 475-530 m., la 65 km. distanţă de Târgu Mureş, aproximativ 75 Km de Sighişoara şi 200 km de Braşov. Ea a fost recunoscută la nivel european de acum 170 de ani. Factorii naturali de cură sunt apele din lacurile cu ape clorurate și sodice, dar și nămolul din ele. Staţiunea se află într-un cadru natural, este înconjurată de păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și stejari, iar Muntele de Sare se află şi el în apropiere. Sovata este renumită în special pentru lacurile Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu o concentrație mare de cloruri şi sodiu, ce se caracterizează prin heliotermie. Lacurile Aluniş, Roşu, Ursu, Verde, Mierlei şi Şerpilor sunt formate natural, iar Lacul Negru este s-a format într-o veche mină ce data încă de pe vremea romanilor. Staţiunea este cunoscută şi sub numele de “perla staţiunilor balneoclimaterice din Transilvania” datorită calităţii terapeutice a nămolului, aerului curat din zonă şi ale calităţilor terapeutice ale nămolului. În anul 2010, staţiunea a trecut printr-o transformare majoră, iar turiştii vin chiar şi în număr de 8.000-10.000 persoane în lunile de vârf ale verii.

Orașul staţiune se afla în Depresiunea Praid-Sovata, pe cursul superior al râului Târnava Mică, la poalele Munților. Aici, turiştii pot ajunge cu mașina pe DN13A Bălăușeri-Sovata sau pe cale feroviară prin linia 307 Blaj-Târnăveni-Praid. la nordul Sovata se învecinează cu dealul Cireșelu, la est este înconjurată de dealul Stejaru la nord-est este situat dealul Becheci, iar la nord-est vârful Saca din Masivul Gurghiu.

Izvoarele Termale și clima

Staţiunea balneoclimaterică Sovata se afla într-o regiune de dealuri şi astfel beneficiază de un climat de depresiune, cu rol de relaxare asupra organismului. Aerul este curat, puternic ionizat şi lipsit de praf. Temperatura din staţiune este moderată, cu veri răcoroase şi ierni blânde. În staţiune, temperatura medie anuală este de 7,7 grade Celsius, iar precipitaţiile sunt de aproximativ 750 mm anual.

În ceea ce priveşte apele, există în această staţiune mai multe lacuri ale căror ape au efect curativ puternic. Cel mai cunoscut dintre ele este lacul heliotermal Ursu, unicul de acest tip din Europa despre care se ştie că s-a format în 1875. Apa din acest lac are 1,5 m. adâncime, este minerală clorosodică, puternic mineralizată. Lacul are un strat de 8-12 cm de apă dulce, adică apa poate fi încălzită de razele solare şi nu permite evaporarea căldurii acumulate. Temperatura apei poate ajunge astfel chiar şi la 50 C°. Lacul Ursu mai este cunoscut şi sub denumirea de “Marea Moartă” a Transilvaniei şi este indicată în tratamentul mai multor boli. Pe lângă acest lac, amintim şi Lacul Aluniş, Lacul Verde, Lacul Negru, Lacul Roşu, Lacul Mierlei sau Lacul Şerpilor. Nămolul sapropelic, apa sărată concentrată şi clima blândă sunt doar câţiva dintre factori folosiţi pentru tratarea bolilor reumatologice, dermatologice şi ginecologice.

Beneficiile Terapeutice

Tratamentele se pot efectua la centrul din apropierea Lacului Ursu, la centrul ce aparţine de hotelul Danubius Sovata sau la baza hotelului Aluniș. Există mai multe pachete de tratament care se pot achiziționa în stațiune, în funcție de afecțiunile dvs. și în funcție de numărul de zile pe care doriți să le petreceți la Sovata.

Tratamentul trebuie neapărat să înceapă cu o consultație medicală la unul din medicii din stațiune, iar apoi se urmează procedurile recomandate de aceştia. De menționat este faptul că nu toate procedurile necesită prescripție medicală. Spre exemplu, masajul sau programele de fitness pot fi făcute fără consultație medicală sau prescripție, ele nefiind considerate proceduri medicale.

Afecțiunile care se pot trata la Sovata:

 • Afecţiuni ginecologice
 • Boli degenerative, inflamatorii, reumatismale
 • Posttraumatisme
 • Boli ale sistemului nervos
 • Tulburări endocrine
 • Afecţiuni cardiovasculare

 În ceea ce priveşte dotările de aici, stațiunea balneară Sovata beneficiază de instalaţii pentru bai calde, în cadă sau bazin, cu apă minerală sărată din lacuri favorabile pentru tratamentele ginecologice sau împachetări cu nămol cald. În plus, există aici bazine pentru kinetoterapie, instalații pentru electroterapie și hidroterapie, săli de gimnastică medicală, saune şi plaje pe malurile lacurilor.

Se pot realiza următoarele tratamente la Sovata: băi calde, în cadă sau bazin, băi galvanice, cu apă din lacurile din stațiune, masaj subacval, împachetări cu nămol, electroterapie, oxigenoterapie forte, inhalații, drenaj limfatic, gimnastică individuală, magnetoterapie.

Cazare Sovata

În această staţiune balneară, condițiile de cazare sunt foarte bune şi variate, pentru toate gusturile şi toate preţurile (hoteluri: Sovata, Brădet, Aluniș, Făget, Căprioara, vile, hanuri, moteluri și cabane). În cea mai mare parte, hotelurile au propria bază de tratament pentru ca turiştii să nu trebuiască să se deplaseze în alte centre.

 • Hotelul Belvedere este amplasat într-un cadru natural, departe de aglomeraţie, într-un loc liniştit şi calm. Hotelul este la 5 minute distanţă de Lacul Ursu şi are o capacitate de 70 de locuri de cazare cu un grad de confort ridicat.
 • Hotelul Szeifert se află centrul staţiunii, în apropierea Lacului Negru şi la 600 m. de hotelurile Brădet, Făget, Aluniş. Hotelul are facilitaţi facilităţi la categoria de 3 stele, o arhitectură ce îmbina stilul clasic cu cel modern. Se pot caza aici până la 100 persoane.
 • Hotelul Făget este parte a grupului Danubius Hotels, la mică distanţă de Lacul Ursu, într-o zonă calmă, cu o privelişte frumoasă. Hotelul Făget oferă şi servicii terapeutice şi de masă la preţuri accesibile. Hotelul are 134 de camere duble şi 2 apartamente.
 • Hotelul Brădet este parte a complexului Danubius Health Spa Resort. Hotelul Brădet este dotat cu 88 camere duble şi 5 apartamente, spaţioase, elegante şi moderne ce vă vor asigura un grad înalt de confort. Hotelul este acreditat cu 4 stele
 • Boutique Fabesca este o unitate de cazare recent deschisă, situată la doar 300 de metri distanţă de Lacul Ursu. Boutique Fabesca de 4 stele are servicii de cazare excelente, cu numeroase facilități, la preţuri ceva mai ridicate decât hotelurile din centrul staţiunii.

Comentarii

mood_bad
 • Nici un comentariu încă.
 • Adăugarea unui comentariu