Statiunea Balneară Sângeorz-Băi

sangeorz iun. 07, 2019

Despre statiune și localizarea acesteia

Sângeorz-Băi este un oraș-stațiune care se află în N-E judeţului Bistriţa-Năsăud, în inima Carpaţilor şi care beneficiază de numeroase bogaţii naturale, izvoare de apă minerală și atracţii turistice. Staţiunea se află în regiunea Transilvaniei, în ţinutul Draculei și are izvoare de ape minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene. În curele balneare se mai folosesc şi nămolurile minerale şi mofetele. Specialiştii sunt de părere că apele minerale de aici se aseamănă cu cele de la Vichy (Franţa) sau Karlovy Vary (Cehia), fiind recomandate pentru tratamentul bolilor aparatului digestiv, afecţiunilor hepato-biliare, bolilor metabolice şi nutriţionale, dar şi al afecţiunilor reumatismale. Staţiunea Sângeorz-Băi are în dotare instalaţii pentru efectuarea procedurilor de electroterapie şi hidroterapie, aerosoli şi inhalaţii, împachetări cu nămol mineral cald şi cu parafină şi săli de gimnastică medicală şi de fitness.

Oraşul Sângeorz-Băi este situat într-o zonă de dealuri şi coline, unde predomină pădurile de brad, molid, fag şi pin. Iniţial, la descoperirea acestor izvoare, s-a amenajat staţiunea numită „Băile Hebe”. Cu timpul, prin forarea şi captarea unor noi izvoare, dar şi prin investiţii masive, staţiunea a fost modernizată. În perioada interbelică, apa minerală de aici a fost îmbuteliată, iar staţiunea s-a promovat printr-o etichetă inedită la acea vreme în care apărea zeiţa Hebe.

Staţiunea Balneara Sângeorz-Băi
Staţiunea Balneara Sângeorz-Băi

Istoric

Deşi staţiunea a fost atestată încă de la începutul secolului al XIII-lea, în 1770, numele staţiunii a apărut oficial pe harta Imperiului Austro-Ungar, ca o locaţie unde izvoarele aveau efecte curative. Câţiva ani mai târziu, în 1839, statisticile arătau că numărul turiştilor din Sângeorz-Băi era de aproximativ de 500 persoane, urmând să se dubleze 40 ani mai târziu. În acea perioadă, administraţia oraşului a împrumutat 4000 florini de la Fondul Grăniceresc din Năsăud pentru a achiziţiona un cazan cu aburi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Hebe a exploatat izvoarele de apă minerală din zonă pentru o perioadă de 30 ani şi a exportat 30.000 litri de apă minerală pe an. În timpul perioadei interbelice, staţiunea începuse să fie din ce în ce mai cunoscută. După 1945, staţiunea a trecut în proprietatea statului şi a fost administrată de Ministerul Sănătăţii. În acea perioadă, staţiunea era vizitată de oameni din păturile de mijloc ale societăţii. În anul 1960, Sângeorz-Băi a devenit oraş şi a urmat o dezvoltare puternică a staţiunii. S-a construit apoi Hotelul Someş, în care puteau fi cazate 600 persoane, iar Hotelul Hebe avea o capacitate de aproximativ 900 persoane.

Demografie și Administrație

Populaţia oraşului Sângeorz-Băi este de 9413 locuitori. Sângeorz-Băi este al doilea oraş ca mărime din judeţ, iar teritoriul administrativ al orașului, situat în partea de nord a județului este cuprins între Someșul Mare și Munții Rodnei. Teritoriul este determinat în cea mai mare parte de văile Cormaia și Valea Vinului și cuprinde vârfuri montane de peste 1800 m altitudine: Nedeia Taranului, Rablă, Laptelui, Mihăiasa. Teritoriul administrativ al orașului este de aproximativ 15.000 ha, din care 389 ha, teritoriul intravilan. Distanța până la Bistrița este de 50 km, iar față de Năsăud sunt 28 km. Orașul Sângeorz-Băi este delimitat la nord de județul Maramureș, la est de comuna Maieru și comuna Poiana Ilvei, la sud de comuna Ilva Mică şi comuna Feldru şi la vest de comuna Parva.

Transport și Acces

Staţiunea Sângeorz-Băi este situată în partea nord-estică a județului Bistrița-Năsăud, într-un bazin depresionar pe Someșul Mare, la o altitudine de 435 m. Turiştii care vor să viziteze staţiunea pot alege între calea rutieră, pe DN 17D care face legătura cu celelalte oraşe importante ale României şi cu alte judeţe. Accesul către reședința de oraș și localitățile apropiate (Cormaia și Valea Borcutului) se realizează prin drumurile comunale. În plus, turiştii pot veni la această staţiune şi alegând ruta feroviară. Dacă se vine pe traseul Ilva Mica- Rodna Veche, turiştii pot opri la Gara Sângeorz-Băi, iar dacă se optează pentru linia Suceava – Vatra Dornei, turiştii pot opri la gara Ilva Mică, iar de acolo există buzuri care duc către staţiune.

Apele Termale și Clima

Staţiunea Sângeorz-Băi este aşezată într-o regiune cu climat subalpin, cu veri răcoroase şi ierni blânde. Temperatura medie anuală este de aproximativ 6 grade Celsius. În această regiune, vânturile au o intensitate moderată, cu mase de aer puternic ionizate negativ. În ceea ce priveşte precipitaţiile atmosferice, acestea au valori mai ridicate primăvară şi iarna, verile având caracter sărac în precipitaţii, iar sezonul toamnei este lung şi puţin ploios.

În oraşul Sângeorz-Băi există numeroase izvoare de apă minerală despre care s-a constatat că tratează anumite afecţiuni. Staţiunea Sângeorz-Băi are numeroşi factori naturali de cură precum izvoare cu ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurosodice, calcice, magneziene, uşor feruginoase. PH-ul are un nivel de 6- 7, iar conţinutul de dioxid de carbon este între 1 – 1,9 gr. /litru şi mineralizarea totală este de 8- 10 gr.

În plus, în această staţiune există nămol mineral terapeutic.
În Sângeorz-Băi se găsesc 9 izvoare de apă minerală, obţinute prin captare şi foraj hidrologic. Izvoarele au un debit foarte mare, iar specialiştii recomandă ca aceste ape medicinale să fie băute la temperatura corpului, adică 36 de grade, pentru a avea efectul maxim. Iniţial, în staţiune s-au descoperit cinci izvoare, iar în anul 1961 s-a amenajat un al al şaselea izvor, cu denumirea de Hebe, denumire dată şi celui mai mare hotel din staţiune. În momentul de faţă, în staţiune sunt cunoscute 9 izvoare cu apă medicinală, din care doar 8 dintre acestea sunt funcţionale.

Beneficiile Terapeutice

Apele minerale din această staţiune sunt apreciate de experţi şi căutate de cei care au diverse afecţiuni sau vor doar să-şi îmbunătăţească sănătatea şi să se relaxeze. Staţiunea găzduieşte sute de turişti anual, iar preţul tratamentului este unul modic. Compoziţia chimică a apelor de aici este recomandată pentru tratarea bolilor tubului digestiv (gastrita cronică, ulcer duodenal, colita cronică, constipaţie cronică), al afecţiunilor hepato-biliare (dischinezie biliară, colicistită calcaroasă, stări postoperatorii ale ficatului, hepatită, pancreatita), dar şi pentru bolile metabolice și de nutriţie (diabet, hiperuricemie, obezitate, gută).

Aceasta staţiune este cunoscută încă din vremuri îndepărtate pentru eficienţa în tratarea gastritei, a ulcerului sau al refluxului. Totuşi, există şi alte afecţiuni care pot fi tratate de aceste ape, ca de exemplu alergiile sau conjunctivitele. Pentru alergii, se recomandă turiştilor să utilizeze apa Izvorului 9 iar cura trebuie ţinută în minim 10 zile.

Pentru tratarea gastritei, este recomandată apa Izvoarelor 3 şi 7. Astfel, înainte de masă, cu o oră înainte, se bea câte 50 ml din apa de la Izvorului 7 iar după masă, apa de la Izvorul 3. Treptat, doza trebuie crescută la 75 şi apoi la 100 ml. În plus, e bine de ştiut că apă trebuie să fie la temperatura corpului pentru a avea efectul dorit. O altă afecţiune ce poate fi tratată cu apa de aici este conjunctivita, pentru care se foloseşte apa de la Izvorul 8. Se recomandă spălarea ochilor dimineaţa cu această apă.

Staţiunea dispune de instalaţii moderne pentru realizarea procedurilor de electroterapie şi hidroterapie. În plus se pot face cure cu aerosoli şi inhalaţii, împachetări cu nămol mineral cald şi cu parafină, mofete. Baza de tratament se află în apropierea Hotelului Hebe, unde există şi sala de gimnastică medicală sau fitness. Bine de ştiut este faptul că, în această staţiune se acorda bilete de tratament subvenţionate de stat. În cea mai mare parte, procedurile balneare se realizează în cadrul bazei din Hotelul Hebe, unde există 3 mari secţii: electroterapie, hidroterapie şi termoterapie.

Baza de tratament din Hotelul Hebe
Baza de tratament din Hotelul Hebe

Centrul de hidroterapie deţine aparatura pentru:

 • bai minerale
 • duș subacval

Centrul de termoterapie este dotat pentru realizarea procedurilor cu:

 • parafină
 • solux

Centrul de electroterapie este foarte modern şi se pot realiza aici următoarele proceduri:

 • ionogalvanizari
 • raze ultrascurte
 • băi galvanice
 • magnetodiaflux
 • curenţi Trabert
 • curenţi interferenţiali
 • curenţi tens
 • raze ultraviolete
 • raze infraroşii
 • curenţi diadinamici
 • ultrasonoterapie

În plus, tot în cadrul centrului se mai realizează şi injecţii cu apă minerală, masaje, acupunctură sau aerosoli. Tratamentul în această staţiune este contraindicat pentru persoanele care suferă de afecţiuni cronice în perioada de exacerbare, tumori maligne, boli venerice sau infecţioase.

Vegetaţia, Flora şi Faună

Staţiunea balneoclimaterică Sângeorz-Băi se află la poalele Munţilor Rodnei. Astfel, chiar în apropierea staţiunii, se află peste 1100 de specii de plante, unele şi pe cale de dispariţie. Reprezentative pentru regiune sunt pădurile de conifere formate din molid şi brad şi pajişti formate din iarba câmpului, păiuş roşu, luceafărul. La altitudini mai mari, se găsesc numeroase tufărişuri de afin, bujori de munte, ierburi precum Hypericum maculatum, Calamagrostis villosa, Scorzonera rosea şi Deschampsia caespitosa, Oreochloa disticha, Potentilla ternata, Festuca airioides, Festuca nigrescens, Juncus trifidus, Oreochloa disticha. Cele mai apreciate plante sunt azaleea de munte, iar dintre plantele ocrotite de lege tisa, smirdarul, zimbrul, zada, floarea de colţ, narcisa, bulbuci de munte, ghinţura galbenă, crucea voinicului, vulturica, opaiţa şi laleaua pestriţă.

Vegetaţia, flora şi fauna in Sângeorz-Băi
Vegetaţia, flora şi fauna in Sângeorz-Băi

Dintre animale, cele mai reprezentative pentru această zonă sunt vestita capră neagră, marmota, cerbul carpatin, mistreţul, râsul, lupul, ursul, jderul de copac, căpriorul. În plus, în ceea ce priveşte înaripatele, zona găzduieşte specii rare de păsări precum cocoşul de mesteacăn, cocoşul de munte, acvila de munte, etc, iar din categoria reptilelor, şopârla de munte.

Obiective turistice

Deşi este o localitate mică, turiştii pot vizita numeroase obiective turistice din împrejurimi. Turiştii pot merge la cinematograf, există terenuri de tenis sau pot merge în expediţie în Dealul Prihodiste-Marcus, loc faimos pentru mofeta sonoră naturală. Zilele oraşului se sărbătoresc între 15-17 august, iar în luna septembrie se organizează festivalul „Sărbătoarea străbunilor alesul” unde turiştii pot participa la concerte de muzică folclorică sau se pot aproviziona cu produse tradiţionale bio ale zonei. În ceea ce priveşte obiectivele ce pot fi vizitate, turiştii au la dispoziţie următoarele opţiuni.

Parcul Naţional Munţii Rodnei - Aflat chiar în apropierea oraşului, Parcul Naţional Munţii Rodnei este un loc cu o floră şi o faună bogată şi este recomandat amatorilor de alpinism sau celor interesaţi de trasee de dificultate medie. În acest areal, pot fi văzute plante şi animale foarte rare, dar şi lacuri glaciare şi izvoare.

Parcul Naţional Munţii Rodnei
Parcul Naţional Munţii Rodnei

Cascada Cheilor - Valea Cormaia - Situată la doar 4 km de staţiune, cascada este un loc cu o legendă interesantă, iar accesul către ea este unul facil. Se spune că această zonă minunată a  adăpostit tătarii şi caii lor.

Lacul Lala este cel mai întins lac glaciar din Munţii Rodnei şi este un loc unic din cadrul parcului, cu o privelişte deosebită. Traseul este recomandat celor experimentaţi deoarece nu este foarte uşor de ajuns. În plus, turiştii care vor să se rămână peste noapte aici au oportunitatea de a se caza chiar lângă lac.

Lacul Lala
Lacul Lala

Vârful Ineu are o altitudine de 2279 m şi este al doilea cel mai înalt vârf din Munţii Rodnei. Traseul poate fi parcurs în aproximativ o zi, iar priveliştea este deosebită.

Stâna din Putredu, Sângeorz-Băi - Aceasta Stâna este un loc foarte ospitalier, ce păstrează cultura acestei zone, obiceiurile şi tradiţiile. Stana oferă şi şansa turiştilor de a se aproviziona cu produse naturale direct de la sursă. De-a lungul vremii, numeroşi turişti au călcat pragul acestui loc pentru a trăi şi ei experienţă unui loc uitat de timp.

Stâna din Putredu, Sângeorz-Băi
Stâna din Putredu, Sângeorz-Băi

Muzeul de artă comparată din Sângeorz-Băi este un obiectiv ce nu trebuie uitat, mai ales pentru iubitorii de artă. Acest spaţiu combină armonios elemente etnografice cu elemente ale artei contemporane. Colecția muzeului cuprinde lucrări de artă contemporană: sculpturi, picturi, fotografii, obiecte din ceramică, porțelan, teracotă. Muzeul include şi o bibliotecă formată din cărţi, articole importante, înregistrări, fotografii, CD-uri.

Casa Memorială Liviu Rebreanu se află în apropiere de staţiune, în oraşul Prislop, unde scriitorul şi-a petrecut o bună parte din copilărie. Edificiul a fost reconstruit după planul original şi aici se află masa de scris, cafea şi tutunul scriitorului.

Turiştii care se află în zona mai pot vizita Casa Memoriala George Coşbuc sau Muzeu Grăniceresc Năsăudean

Cazare Sângeorz-Băi

Deşi este o localitate relativ mică, staţiunea dispune de locuri de cazare diverse, după bugetul şi gustul fiecăruia. Cele mai importate locuri de cazare sunt:

Popasul Verde este o casă de vacanţă construită din materiale ecologice, cu diverse decoraţiuni tradiţionale. Edificiul nu are o capacitate foarte mare, şi de aceea este recomandată rezervarea cu mai mult timp înainte pentru a fi siguri că veţi prinde un loc.

Popasul Verde
Popasul Verde

Vila Decorale are 25 camere, din care 20 camere cu pat matrimonial şi 5 camere cu două paturi. Camerele sunt dotate cu plasmă şi frigobar. Vila are propriul restaurant de unde turiştii pot comanda bucate tradiţionale zonei.

Hotel Hebe găzduieşte şi cel mai important centrul balnear din zonă, unde se tratează diverse afecțiuni și se realizează cele mai moderne proceduri. Hotelul are 10 nivele, o capacitate de 215 camere duble, lift şi 5 apartamente.

Hotel Someş se află chiar în centrul staţiunii şi are o capacitate de 110 camere duble.

Unele poze si informatii sunt preluate de pe site-ul www.singeorzbai.com