Statiunea Balneară Borsec

borsec iun. 07, 2019

Despre statiune și localizarea acesteia

Borsec este un oraș din județul Harghita, Transilvania, situat în depresiunea intramontană cu același nume din Carpații Orientali. Depresiunea este inconjurată de Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Giurgeu și Munții Ceahlău, la o altitudine de 900 m. Orașul este situat la 120 km de Piatra Neamț, 130 km de Tg. Mureș, 91 km de Bicaz, 125 km de Miercurea Ciuc, 186 km de Brașov și 28 km de Toplița.

Stațiunea Balneara Borsec
Stațiunea Balneara Borsec

Depresiunea Borsec este separată de pintenul dealului Scaunul Rotund în două subunități. Localitatea este alcătuită din două suprafețe care corespund geografic celor două zone depresionare: Borsecul de Sus și Borsecul de Jos. Cea din urmă se situează la sud-vest de-a lungul DN15 la intersecția acestuia cu DJ128 Borsec-Ditrău, pe când Borsecul de Sus (sau stațiunea propriu-zisă) se află pe platoul de la nord-est de așezarea primară.

Economia, în afară de exploatarea turistică, este reprezentată de exploatarea lemnului, a cărbunelui brun, a calcarului și travertinului, prelucrarea lemnului,dar și industria alimentării, îmbutelierea apei minerale.

Istoric

Orașul Borsec are un istoric foarte interesant. În anul 1803, un vienez a avut ocazia să se trateze de o boală incurabilă cu ajutorul apelor minerale din stațiune. Acesta s-a decis mai apoi să arendeze cătunul Borsec și să vândă apa minerală. Împreună cu o rudă de a sa, vienezul revine în țară și începe mica afecere, însă în același timp a început și niște cercetări pentru construcția unei fabrici de sticlă pentru a îmbutelia apa minerală. Astfel, în 1805, orașul s-a dezvoltat treptat, vienezii au construit fabrica respectivă, au construit drumuri, dar și locuințe pentru specialiștii aduși din Polonia, Bavaria, Boemia și din Austria.

După numai un an, primele sticle de apă minerală Borsec, din izvoarele 1 și 2, s-au distribuit până în Viena. S-au îmbuteliat 3 milioane de litri de apă minerală, însă este foarte interesant faptul că îmbutelierea nu se făcea zilnic, ci doar în zilele însorite. Astfel, apa avea un nivel maxim de dioxid de carbon.

În anul 1873 apa minerală Borsec a fost medaliată la Târgul Internțional de la Viena și a fost desemnată “Regina Apelor Minerale”, a fost medaliată cu argint și a primit diplomă de onoare la expozițiile organizate în 1876 la Berlin și în 1878 la Trieste diploma de onoare a Expoziției de la Paris. În scurt timp, micul orășel din Ținutul Secuiesc a ajuns foarte cunoscut în toată lumea grație efectelor benefice ale apelor minerale bogate în calciu, magneziu și sodiu.

Deși efectele benefice ale acestor ape erau cunoscute încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, abia în anul 1953, Stațiunea Borsec a devenit cea mai importantă stațiune balneo-climaterică din Transilvania datorită bazinelor cu ape minerale carbonate, al izvoarelor de apă minerală pentru curele interne, instalațiilor pentru băi fierbinți, aparaturii pentru electroterapie și hidroterapie, împachetărilor cu parafină.

Borsec Istoric
Borsec Istoric

Demografie și Administrație

Conform recensământului efectuat în anul 2011, populația orașului Borsec ajungea la 2.585 de locuitori, în scădere în comparație cu recensământul anterior, cel din 2002, când se înregistraseră 2.864 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt maghiari, 76,29% din populație, cu o minoritate de români 21,74%, iar pentru 1,66% din populație, apartenența etnică este necunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt romano-catolici, în proporție de 71,72%, dar există și minorități de ortodocși, 21,08% și reformați, 3,79%. Pentru 1,74% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Populației stabile i se adaugă și turișii aflați în tranzit. Orașul este o localitate în care conviețuirea este pașnică, stabilă, normală într-o comunitate liberă, și nu există tensiuni între etnii.

Transport și Acces

Accesul în stațiunea Borsec se poate face prin intermediul transportul în comun, personal, sau feroviar.

Accesul auto poate fi realizat:

  • pe DN15 de la Bacău, Piatra Neamț sau Târgu Mureș,
  • pe DN15B de la Târgu Neamț și pe DN17B de la Vatra Dornei - prin intersecția acestora cu DN15 la Poiana Largului.
  • pe DN12 de la Brașov și Sfântu Gheorghe prin intersecția acestuia cu DN15 la Toplița.

Legătura feroviară se face prin stația Toplița.

Drumurile publice DN15 și DJ128 (optimizate doar pentru traficul exploatării masei lemnoase din zonă) fac parte din categoria III, cu două benzi carosabile.

Distanțele rutiere până la orașele cele mai importante din zonă sunt: Toplița 26 km, Gheorghieni 64 km, Reghin 80 km,Târgu Neamț 89 km, Miercurea Ciuc 125 km, Târgu Mureș 119 km, Piatra-Neamț 119 km, Suceava 150 km, Brașov 186 km și Iași 195 km.

În cadrul stațiunii sunt amplasate alei și trasee turistice special amenajate, cu marcaje,majoritatea fiind situate în afara orașului, concepute pentru vizitarea monumentelor naturii din rezervația de la Scaunul Rotund și a zonei Făget (Bükkhavas).

Apele Termale și Clima

Borsecul are un climat răcoros, subalpin. Temperatura medie anuală este de circa 5°C. Media de temperatură a lunii iulie este de 14-15°C, iar cea a lunii ianuarie este de -6°C. Climatul Borsecului este puțin mai blând decât al altor depresiuni apropiate, cum ar fi Toplița sau Joseni, deoarece altitudinea depresiunii este mai mare. Precipitațiile medii anuale ajung la 800 mm, în cantități minime iarna și maxime la începutul verii. Umiditatea relativă a aerului înregistrează o medie anuală de 80%. Vânturile bat în general constant, iar pe timpul iernii cu o intensitate mai mare.

Resursele stațiunii sunt apele minerale (utilizabile atât în cure interne, cât și externe), nămolul terapeutic de turbă și bioclimatul montan, stimulant.

Izvoarele de ape minerale carbogazoase, bicarbonate, alcalino-feroase, hipotone, cu nivel ridicat de calciu și magneziu sunt cunoscute și recomandate pentru acțiunea lor vindecătoare încă din 1594.

Beneficiile Terapeutice

Borsec are peste 15 izvoare cu apă minerală carbogazoasă naturală, cu o compoziție chimică apropiată, stabilă în timp, cu debite variabile. Cele mai importante din punct de vedere calitativ și ca debit sunt izvoarele 1 și 2. Prin compoziția lor, apele minerale au efecte curative asupra afecțiunilor aparatului digestiv, rinichilor și a căilor urinare, dar și asupra sistemului circulator periferic. Aceste afecțiuni sunt tratate prin proceduri de fizioterapie: ionizări, curent dinamic, aerosoli, ultrasunete, raze ultraviolete, electropunctură, vibromasaj. Se fac la stațiunea Borsec băi cu plante, afuziuni, dar și băi cu dioxid de carbon.

Beneficiile terapeutice statiunii balneare Borsec
Beneficiile terapeutice statiunii balneare Borsec

Izvorul nr. 3 are o apă carbogazoasă, bicarbonată, mixtă și cu un conținut ridicat de Calciu, Magneziu și Sodiu. Este indicată pentru tratarea gastritei hiperacidă, constipații ușoare, piatră la rinichi și ficat. La fel este și apa izvorului nr. 5, fiind indicată și pentru colite cronice, obezitate și artrism.

Izvorul nr. 6 are o apă bicarbonată calcică, sodică, magneziană, hipotonă, ușor sulfuroasă, carbogazoasă, benefică pentru ameliorarea gastrinelor hiperacide, colitelor spastice cu constipație, scade secreția gastrică, mai ales dacă apa este încălzită sau degaseifiată.

Apa izvorului nr. 11 este carbogazoasă, bicarbonată, mixtă și conține Calciu, Magneziu, Litiu, Sodiu. Este benefică în tratarea gastritei hiperacide, hipocalcemie, insuciență paratirodiană.

Vegetaţia, Flora şi Faună

Situată în marea verde a pădurilor de molizi,brazi,fagi, mesteacăn, stațiunea Borsec posedă o bogată floră și faună constituind minuni ale naturii. Grota Urșilor este una dintre acestea, iar aici se regăsește grupul de molid numit “Șapte Gemeni”. Tot aici, cercetările botanice au făcut cunoscută existența a încă două specii de plante socotite de asemenea ca fiind monumente ale naturii;este vorba despre mesteacănul pitic (Betulia nana) și de un strămoș al mesteacănului (Betulia borgmata), dar și alte trei varietăți de arbuști-ienupri,și salcia pitică (Salex repens). O altă plantă foarte interesantă este vârtejul pământului (Medicago falcata)  având o tulpină înaltă de 50-70 m.

Depresiunea Borsec
Depresiunea Borsec

Depresiunea găzduiește specii rare și flori fosile bogate, identificate în argilele și marnele cu cărbuni de vârstă levantină și pleistocenă. De asemenea, răspândită esteși vegetația ierboasă de pășune și fânețe montane secundare, în locul pădurilor de molid, în care predomină păiușul și țepoșica, dar și o vegetație de mlaștini eutrofe și oligotrofe (tinoave) cu o vegetație caracteristică.

Pădurile de fag montane se întâlnesc mai frecvent în partea sudică a zonei, spre râul Mureș, printre care și specii de pin, fag, mesteacăn, stejar, carpen. La acestea se adaugă arțarul, specii ierboase, cum ar fi spânzul, mierea ursului, vioreaua, crinul de pădure , anemonele, gălbenelele de munte, omagul, măcrișul iepurelui, piciorul cocoșului, busuiocul sălbatic, iarba câmpului, trifoiul sălbatic, mușchi și ferigi.

Clima rece, pădurile și vârfurile stâncoase ale zonei constituie un habitaclu propice pentru o faună bogată. Astfel, se pot întâlni animale precum ursul brun, cerbul carpatin, căprioara, lupul, mistrețul, dar și pisica sălbatică, râsul, veverița. De asemenea, se regăsesc și numeroase specii de păsări precum cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn, alunarul, uliul păsărar, mierla, dar și diferite specii de rozătoare, pești (păstrăv), reptile (vipere sau tritoni), nevertebrate (lepidoptere, insecte) și altele.

Grota Urșilor Borsec
Grota Urșilor Borsec

Obiective turistice

Stațiunea Borsec este localizată în inima naturii și deține o multitudine de atracții turistice. Astfel, turiștii pot vizita „Peștera de gheață”, formată într-o grotă a masivului de travertin. Este denumită astfel deoarece infiltrațiile de apă îngheață sub forma unor stalactite și stalagmite care se îngroașă pe timp de iarnă și se topesc primăvara târziu, sau vara. Are o lungime de 60 m, însă doar porțiunea de la intrare este accesibilă turistic.

Un alt obiectiv turistic îl reprezintă Poiana Zânelor, un anasamblu de izvoare minerale amenajate dub formă de bazine în aer liber cu garderobă și puncte de repaos, folosite în principal în cură externă. Tot aici se regăsesc puncte de belvedere și locații de picnic sau plajă.

Obiective turistice in Borsec
Obiective turistice in Borsec

„Peștera cu stalactite” sau Peștera Scaunului Rotund este situată spre vârful Dealului Scaunul Rotund și este cea mai lungă cavitate formată în tuf calcaros din România. S-a format pe diaclaze și fracturi tectonice, având o dezvoltare totală de 235 m. Numai porțiunea inițială de 15 m se poate vizita, aceasta fiind parțial luminată natural prin deschideri ale tavanului. În galeriile și sălile de prăbușire ale peșterii se găsesc stalactite , depuneri de montmilch si coralite. Intrarea este realizatăprintr-o dolină adâncă de 4–5 m.

Peștera cu stalactite
Peștera cu stalactite

„Grota urșilor” reprezintă o formație de coridoare adânci, formate prin fenomenul de eroziune naturală a rocilor calcaroase sub acțiunea apelor de infiltrație. Aspectul este cel al unor culoare înguste cu aspect de defileu care duc către capătul unei peșterii fără tavan. De-a lungul culoarelor se regăsesc mai multe trasee de escaladă.

În apropiere se află o formațiune carstică similară, numită „Cerdacul Iadului”.Aici se găsesc câteva peșteri mai mici sau adâncituri în stâncă, accesibile pentru turiști. Traseul este de asemenea accesibil pe tot parcursul anului, gradul de dificultate este unul ușor, iar distanțele de parcurssunt destul de mici. Astfel, traseul devine oportun în vederea curei de teren inclusiv pentru turiștii vârstnici.

Pârtia de schi, care este formată din trei piste:

  • principală cu nocturnă - Speranța –cu o dificultate medie, amenajată complet, ce asigurată de un teleschi monopost, o mașină de bătut zăpada și tunuri de zăpadă.
  • secundară pentru începători - Prichindel - cu dificultate mică, este încă în amenajare și deservită de același teleschi.
  • secundară pentru avansați - Raza Soarelui - de dificultate medie, aflată încă în amenajare, asigurată de același teleschi

Muzeul Apei Minerale de la Borsec a fost finanţat de primărie şi fabrica de îmbuteliere a apelor minerale din localitate.Într-un spaţiu special este prezentată istoria zonei, dar și cea a exploatării apei minerale.Turiştii au posibilitatea să vadă peste 100 de obiecte şi fotografii, de la etichete de pe sticlele de apă minerală, până la recipientele în care se transporta apa, în urmă cu 200 de ani. Cel mai vechi exponat din muzeu este o sticlă care a fost folosită pentru păstrarea apei minerale, datează de la sfârşitul anilor 1800.

Izvorul Pierre Curieeste situat pe poteca care duce spre Cetatea Bufniţelor, dincolo de Izvorul Străvechi, la o distanţă de aproximativ 1800 m de centrul staţiunii. Izvorul a fost descoperit în anul 1932 şi a poartă numele de Pierre Curie după savantul francez care a descoperit radiul.Compoziţia chimică a acestui izvor este identică cu cea a izvoarelor din Gastein, având cea mai radioactivă apă minerală din staţiune.

Cazare Borsec

În stațiunea Borsec cazare se poate găsi atât la hoteluri, la vile dar și la pensiuni. Unele dintre acestea sunt situate în apropierea stațiunii și oferă confort sporit la un preț accesibil.

La Borsec, cazare se face laVila Riki, aflată la doar 100 m de viitoarea bază de tratament și la aproape 750 m de pârtia de schi. Oferă oaspeților 20 de camere duble, cu pat matrimonial sau 2 paturi twin, baie privată cu duș, internet WiFi gratuit. Complexul dispune de un restaurant cu terasă și bar de zi. Oferă servicii de masaj, saună, închirieri de echipamente sportive.

Pensiunea Korona*** este situată foarte aproape de centrul orașului Borsec, lângă drumul principal. Dispune de 10 camere spațioase și luminoase, cu vedere panoramicăspre centrul localității. In curte există spatiu de joacă pentru copii și restaurant care servește mâncăruri specific ardelenești.

Chiar dacă stațiunea prezintă o gamă largă de pensiuni și vile, hotelurile stațiunii Borsec oferă servicii ireproșabile turiștilor, la prețuri accesibile. Spre exemplu, Hostel Fitness **, dispune de 16 camere, reprezintă o oază pentru cei care caută liniștea și panorame minunate la ferestre. Curtea este privată, spațioasă, cu multe foișoare și iarbă verde, teren de joacă, parcare, dar și o sală de gimnastică.