Statiunea Balneară Baile Herculane

baile herculane mai 28, 2019

Despre statiune și localizarea acesteia

Băile Herculane este un oraș-stațiune situat în județul Caraș-Severin, Banat, România. Amplasarea pe râul Cerna, între Munţii Mehedinţi şi Munţii Cernei îi conferă un avantaj din punct de vedere cultural și geografic. Orașul este localizat într-o zonă de confluenţă geografică și culturală bănăţeană, oltenească şi transilvăneană.

Băile Herculane se află în apropierea graniţei cu Serbia, la aproximativ 2 ore distanță de la aeroportul internațional Traian Vuia și la aproximativ 30 minute de Orșova, orașul de pe malul Dunării. De asemenea, în apropierea orașului Băile Herculane se află două mari orașe, Drobeta-Turnu Severin, la 41 km. și Reșița la 106 km. Orașul Băile Herculane este situat pe Valea Cernei și reprezintă una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din țară, frecventată încă de pe vremea romanilor. Din capitală, se poate ajunge pe calea rutieră pe DN 6 (E70) și calea ferată internațională București — Timișoara — Moravița. Pe calea Dunării, sunt disponibile două opțiuni: cea dinspre est: Sulina — Galați — Brăila — Drobeta Turnu-Severin — Orșova sau dinspre vest: Viena — Budapesta — Belgrad — Orșova.

Coordonate (latitudine longitudine): 44°52′43″N 22°24′51″EPopulația (2002):6.019 locuitoriSuprafața orașului:105,48 km²Altitudine :168 m.Atestare documentară: 153 d.CAcces:Rutier: 5 km față de D.N. 6 (E 70) ce leagă vestul țării de București (la o distanță de 380 km).
Feroviar: calea ferată internațională București –Timișoara – Budapesta, gara Herculane.
Aerian: Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebeș (80 km), Craiova (160 km) și Timișoara (170 km).

Statiunea Balneara Băile Herculane
Statiunea Balneara Băile Herculane

Istoric

Orașul Băile Herculane are o istorie de aproape 2 milenii. Cunoscut pe atunci sub denumirea de  Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras), orașul era considerat un loc sfânt închinat zeilor Hercules, Aesculap și Hygieia. Therme Herculi este atestat documentar încă din anul 153 d.C. În timpul romanilor, stațiunea Băile Herulane era principalul punct de atracție de pe Valea Cernei și loc de relaxare pentru aristocația Romei Antice. Tot romanii au fost aceia care și-au dat seama de puterea tămăduitoare a apelor termale care vindecau rănile soldaților din timpul luptelor. Perioada romanilor a fost o perioada glorioasă pentru stațiune. Din acea perioadă au rămas importante vestigii. În Băile Herculane, băile termale ale romanilor există chiar  și în zilele noastre și sunt vizitate anual de sute de turiști.

Orașul Băile Herculane - Istoric
Orașul Băile Herculane – Istoric

O mare parte din acele vestigii rămase de la romani au trecut mai târziu, în perioada ocupării hapsburgice în patrimoniul Austriei și pot fi văzute în Viena. Denumirea de Herculane vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus si al Elenei pe care romanii îl considerau patron al apelor termale și figura mitologică ce întruchipează echilibrului dintre forța fizică și cea spirituală. După aproape un secol, armata romană se retrage din Valea Cernei, iar băile sunt distruse de barbari, urmând să fie reconstruite de către austrieci, câteva secole mai târziu.

Baile Herculane in perioada Imperiul Austro-Ungar
Baile Herculane in perioada Imperiul Austro-Ungar

Timp de aproape 300 de ani, regiunea Băilor Herculane s-a aflat sub dominația turcilor care însă nu au exploatat potențialul curativ al apelor și le-au lăsat în ruine. Abia la începutul secolului al XVIII-lea, după cucerirea Banatului de către Imperiul Austro-Ungar, băile sunt reconstruite și are loc renașterea stațiunii.

Primii care s-au bucurat de efectul apelor termale au fost soldații care erau trimiși la băi pentru refacerea puterilor, iar mai apoi orașul a fost gazda unor oaspeți de seamă precum împăratul Francisc I al Austriei, Francisc Iosif I,  Împărăteasa Elisabeta, Regele Carol I al României sau Alexandru I, regele Serbiei. Începând cu anul 1801, băile au fost reconstruite și s-a decis ridicarea unor hoteluri (1824 – hotelul Severin, 1861 – hotelul Regele Ferdinand I) și Biserica Romano-Catolică (1838). Statuia de bronz a lui Hercule datează tot din acea perioadă, din anul 1847, când ducele austriac Carol o donează ostașilor care păzeau granițele imperiului.

Statuia lui Hercule de la Baile Herculane
Statuia lui Hercule de la Baile Herculane

În perioada interbelicã și postbelică se construiesc în stațiunea Bãile Herculane alte hoteluri, cu o arhitectură aparte, iar turiștii sunt din ce în ce mai numeroși. În această perioadă s-a construit și Hotelul Hercules (1968), restaurantul Hercules (1971), restaurantul Grota Haiducilor (1973), Hotelul Roman (1975), Hotelul Diana (1977), Hotelul Afrodita (1979), Hotelul Minerva (1985), precum și hotelurile Domogled (1973) și Dacia (1982).

Din 1990 și pânã în prezent, stațiunea trece printr-o perioadă mai puțin înfloritoare. Principalele investiții le reprezintă reabilitarea  Hotelului Ferdinand și a Bãilor Diana și reintroducerea lor în circuitul turistic. De atunci, sub deviza „Stațiunea renaște!”, mai multe hoteluri și pensiuni urmează să fie restaurate sau reconstruite total.

Demografie și Administrație

La recensamântul realizat în 2002, populația orașului Băile Herculane era de 6019 persoane, din care 47,9 % – bărbați și 52,1% – femei. Dintre naționalitățile minoritare, putem enumera maghiarii, rromi, germanii și sârbii. Din punct de vedere administrativ, Băile Herculane cuprinde două localităţi, oraşul propriu-zis şi satul Pecinişca  ce ocupă o suprafaţa administrativă de 10.544 ha.

Tot din punct de vedere administrativ, oraşului Băile Herculane poate fi  înglobat în cele două zone cu regimuri administrative şi de protecţie a mediului  diferite şi anume:

Oraşul propriu-zis, situat în Depresiunea Herculane în care principala ocupație se regăsește în sectorul turistic și balnear. Astfel, oraşul este administrat de către Primăria și Consiliul Local pe baza Planului Urbanistic General și a legislaţiei în vigoare.

Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei este arie naturală protejată ce înconjoară oraşul. Parcul este administrat de RNP ROMSILVA – Administraţia Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei RA. Pădurile ce se află în protejarea statului sunt administrate de Ocolul Silvic Herculane. Parcul Național Domogled-Valea Cernei este cel mai mare parc național din România și se întinde pe suprafața a trei județe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj. Masivele muntoase prezente aici sunt Munții Cernei, Godeanu, Vâlcan și Mehedinți. Acest parc se caracterizează prin peșteri unice, vârfuri calcaroase, izvoare termominerale, lacuri de acumulare montane, pajişti subalpine. Tot aici, turiștii pot alege să urmeze unul din cele 30 de trasee montane.

Transport și Acces

Magistrala rutieră DN6 are o lungime de 639 km. și trece și pe lângă localitatea Băile Herculane. Drumul național pornește din Bucureşti, străbate 7 județe și ajunge în vestul țării, până în Curtici. Finalizată în anul 1970, magistrala reprezintă principala cale de acces spre Băile Herculane

Magistrala feroviară Bucureşti-Timişoara este și ea folosită din ce în ce mai des de către turiști. Trenul oprește în gările Valea Cernei, Topleţ şi Băile Herculane. Pe această magistrală circulă trenurile inter city, internaţional, accelerat și personal.

În Băile Herculane, reţeaua stradală grupează aproximativ 30 km de străzi. În cele mai multe cazuri, nu există locuri de parcare amenajate. De reținut este faptul că pe perioada verii în special, traficul este intens. Acest oraș beneficiază și de transport în comun pe un traseu ce străbate întreg orașul: gară –centru – retur. Autobuzele circulă din 20 în 20 de minute la orele de vârf și la fiecare 30 de minute în restul zilei.

Apele Termale și Clima

Poziţia sud-vestică a acestui oraș-stațiune, protejată de Carpați determină climatul temperat –continental, bănăţean, cu influenţe submediteraneene. Masele de aer maritime duc la veri ploioase, cu o umiditate mare și iarna, masele de aer umede și călduțe ale Atlanticului de Nord determină ierni blânde, mai călduroase decât în restul țării. În Băile Herculane, temperatura medie anuală este de 9.5 grade C, iar în timpul sezonului rece, aceasta scade la -2 grade C.

În stațiunea Băile Herculane, se găsesc izvoare cu:

  • ape minerale, termale, clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase cu o mineralizare cuprinsă între 0,5-2,6 gil şi o temperatură ce variază între 38,5-53,5°C;
  • ape minerale, termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare cuprinsă între 0,6-3,5 gil şi o temperatură ce variază între 46-56°C;
  • ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate şi sulfuroase cu o temperatură ce atinge chiar și 62°C şi o mineralizare între 3,87-7,93 gil.

Ceea ce este particular acestor izvoare este concentraţia mare de hidrogen sulfurat, ce ajunge uneori și la 60 mgil. În împrejurimile staţiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, înşirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape patru km. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, astfel obţinându-se sporuri importante de debite (peste 4.000 mc în 24 de ore). izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy sau Mont Dore.

Dintre izvoarele principale, cele mai cunoscute sunt: Izvorul Neptun – 54°C; Izvorul Diana – 55°C; Izvorul Hebe – 41°C; Izvorul Ileana Apollo 1 – 46°C; Izvorul Iosif – 54°C,  Hercules – 67°C, Hygeea – 48°C.

Beneficiile Terapeutice

În această zonă, o alternativă la tratamentul cu apele termale o reprezintă aeroionizarea naturală. Aeroionii acţionează asupra organismului prin pătrunderea în plămâni odată cu aerul inspirat sau prin acţiunea directă asupra pielii. În urma acestui tip de tratament tratament cu ioni s-a observat o îmbunătățire a stării generale a organismului. Prin aeroionizare pot fi tratate afecțiuni precum hipertensiunea, tulburările endocrine, durerile de cap sau insomniile. Apa termală tratează boli ale sistemului locomotor, nervos, de nutriție, ale tubului digestiv. Apele termale pot fi folosite atât în cure interne cât și în cure de tratament externe.

Vegetaţia, Flora şi Faună

Munţii Cernei, Mehedinţi, Almăj și Semenic ce înconjoară stațiunea au efect de baraj natural și împiedică apariția maselor de aer rece. Totodată, prezența ciclonilor din Marea Mediteraneeană determină creșterea temperaturilor şi precipitaţii abundente începând din septembrie până în martie. Activitatea ciclonilor meditearaneeni provoacă schimbări bruște de temperatură, mai ales în perioada sezonului rece, dar şi restul anului. Curenții de aer tropicali duc la vreme instabilă, dar totodată călduroasă, cu descărcări electrice şi precipitaţii de lungă durată pe timpul verii. Activitatea anticiclonuli siberian își face simţită prezența mai ales iarna în februarie când temperaturile sunt minime. Regiunea depresionară protejată de masive muntoase înalte îi conferă orașului un regim climatic şi topoclimatic cu nuanţe de adăpost, favorabil turismului.

Rețeaua hidrografică a orașului este formată din Râul Cerna ce străbate orașul, numeroasele izvoare termale și Lacul de acumulare Herculane. Râul Cerna are o lungime de aproximativ 90 km cu un bazin asimetric, alungit și destul de îngust. Denumirea inițială dată de romani râului a fost Tierna, mai apoi s-a trecut la Dierna, iar câteva secole mai târziu, slavii au denumit râul Cerna, nume păstrat și până azi. Lacul de acumulare Herculane se întinde pe 4 km și a fost format artificial, prin construirea barajului de la Herculane în scopul producerii de energie electrică. În albia lacului de acumulare s-a construit o centrala hidroelectrică, cu o putere de 33,9MW. Lacul are de asemenea rol important în menţinerii echilibrului apelor subterane din staţiune.

În zona stațiunii, pe Valea Cernei, predomină pădurile de foioase, iar arborii sunt diverși printre care fag, frasin, tei sau ulm. În acest areal, chiar în Băile Herculane mai există o specie, Pinul Negru de Banat, componentă forestieră exotică, rar întâlnită. Pinul Negru este prezent în regiunea Banatului datorită influențelor mediteraneene.

Vegetatia, flora și fauna in Baile Herculane
Vegetatia, flora și fauna in Baile Herculane

Animalele care trăiesc aici sunt urșii, cerbii, mistreții, caprele negre, lupii și râșii. Tot în Valea Cernei, în apropiere de Băile Herculane întalnim și vulpi, veverițe, jderi și bursuci. Influențele submeditareneene au creat mediul propice dezvoltării unor mari diversități de reptile, șopârle și vipere. Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt vipera cu corn, sarpele de sticlă, șarpele lui Esculap, scorpionul sau chiar broaște țestoase.

Obiective turistice

Gara feroviară, în stil baroc a fost construită în 1886 sub îndrumarea arhitectului A.D. Serres. Se pare că arhitectul s-a inspirat de la castelul de vânătoare al împărătesei Maria Tereza, din apropierea Vienei pentru această clădire. Inițial, gara a fost casa de vânătoare a împăratului Franz Iosif al Austriei, urmând ca apoi să fie folosită pe post de gară.

Gara feroviară Baile Herculane
Gara feroviară Baile Herculane

Clădirea Cazinoului a fost Construită între anii 1862 – 1864 în stil baroc austriac după planul arhitectului Wilhelm von Doderer. Cazinoul era renumit pentru coloanele lui și în topul destinațiilor aristocraţiei imperiale a vremii. Clădirea cazinoului este una impresionantă, cuprinzând o sală de spectacole, un restaurant şi un chioșc. Faimoasă este și Sala de Argint, unde, in urmă cu un secol se juca ruleta şi alte jocuri de noroc. Astăzi, clădirea funcționează ca muzeu
Cazinoul din Băile Herculane era celebru și pentru faptul că găzduia baluri şi valsuri imperiale.

Băile Imperiale Austriece se află chiar în apropierea Cazinoului. Edificiul a fost construit sub îndrumarea arhitectului Ignac Alpar. Construit și amenajat între anii 1883 – 1886, acest loc era pe vremuri unul din cele mai vizitate și mai moderne construcții balneare din Europa. Deși în momentul de față, clădirea este într-o stare avansată de degradare, încă se mai pot vedea fostele cabine și bazinele din marmură roșie.

Statuia lui Hercule, turnată în 1847 în bronz este un monument istoric donat de către arhiducele moștenitor Carol al Austriei ofițerilor ce păzeau teritoriul și granița Imperiului Austro-Ungar. Considerată simbol al orașului, statuia îl reprezintă pe Hercules purtând pe umărul stâng pielea leului din Nemeea și o măciucă.

Cazare Baile Herculane

Dacă te afli în stațiunea Băile Herculane, cazare găsești cu mare ușurință. Prețurile încep chiar și de la 60 lei/noapte/persoană iar condițiile sunt acceptabile. Dacă preferi cazare la hoteluri, Băile Herculane are alternative pentru toate bugeturile. Astfel, turiștii pot alege între un hotel frecventat de personalitățile regale de acum 130 de ani precum Hotelul Ferdinand sau Hotelul Diana. Dacă rezervați cu mai mult timp înainte, puteți beneficia de prețuri speciale chiar și la hoteluri foarte elegante precum Hotel Sara’s Sons ***, Pensiunea Select *****, Hotel Geta ***sau Pensiunea Belladonna ***. Unele pensiuni și hoteluri au amenajări modern în ceea ce privește kinetoterapia, masajele terapeutice, de relaxare, anticelulitice, drenaj sau infiltrații în țesut moale. La cele mai multe dintre hoteluri din Băile Herculane, turiștii se pot bucura de terapii bazate pe acupunctură, reflexoterapie sau aromaterapie.