Statiunea Balneară Baile Felix

iun. 06, 2019

Despre statiune și localizarea acesteia

Băile Felix este o staţiune balneară vizitată de turişti, atât din ţară cât şi din străinătate. Staţiunea este parte integrantă a comunei Sânmartin din judeţul Bihor şi este poziţionată la 6 km. de Oradea şi la 20 hm. de Vama Borş. Aşezarea favorabilă, la o altitudine de aproximativ 150 m., în câmpia Crișurilor, clima continentală moderată cu influenţe mediterane şi compoziţia apelor sunt factorii ce favorizează turismul balnear de aici. Staţiunea balneoclimaterică Băile Felix are o infrastructură modernă şi dispune de centre de tratament moderne cu băi termale, ştranduri şi aqua park-uri. Investițiile masive din ultimii ani au creat condiţii de relaxare tuturor turiştilor. Eixstă aici piscine, numeroase centre de wellness și facilități moderne de tratament, toate în hoteluri clasate cu 2 până la 4 stele. Deosebit de remarcabile sunt Hotelul Internaţional, Hotelul Complex Termal Nufărul, Hotelul Poieniţa, Hotelul Mureş şi Apollo Felix Ştrand.

Staţiune Balneară Băile Felix
Staţiune Balneară Băile Felix

Izvoarele curative de apă geotermală au fost descoperite încă din antichitate şi au temperatura cuprinsă între 20-49 grade. Apele de aici se disting de celelalte prin faptul că sunt oligometalice, bicarbonate, calcice şi sodice, iar nămolurile au o mare cantitate de hidrosulfură de fier coloidală. Turiştii vin aici în număr mare deoarece există un centru de tratament ce cuprinde instalaţii pentru bai în cadă, facilităţi pentru bai calde cu nămol şi parafină, bazine cu apă termală, instalaţii pentru elongaţii sub apă, facilităţi pentru electro şi hidro terapie, saună, piscine acoperite şi în aer liber sau săli de gimnastică medicală.

Istoric

Perioada descoperirii izvoarelor de la Felix este încă incertă, unii specialişti considerând că a avut loc în anii 1000, alții, în jurul anilor 1200, iar alţi experţi susțin că izvoarele au fost găsite abia după anii 1700. Totuşi, mărturii ale efectelor apelor de aici datează de la începutul secolului al XVII-lea cand călugărul Felix Helcher, administrator al mănăstirii Klosterbrucka înfiinţat primul centru de tratament, sub denumirea de „Baia lui Felix”. Mai apoi, în anul 1885 a fost descoperit un nou izvor, a cărui temperatura era de 49°C.

Baile Felix Istoric
Baile Felix Istoric

Un alt punct de vedere spune că Băile Felix a fost menţionat într-o Diplomă a Vaticanului. Se vorbea în acel document de existenţa unor ape termale din apropierea Cetăţii Oradiei sub numele de Băile Oradiei (Termae Varadienses).

Apele termale de aici sunt analizate pentru prima oară în anul 1731, iar proprietăţile curative ale acestora sunt cunoscute şi până în ziua de astăzi. În 1763, staţiunea este atestată pentru prima oară în nişte însemnări ale unui medic ce voia să construiască un bazin pentru băi. În 1771 au fost amenajate cabine de băi, iar prima clădire a fost ridicată între 1766-1772. Turismul a început să se dezvolte din anul 1885 când a fost realizat primul foraj modern la Izvorul Principal.

Simbolul staţiunii este “Nufărul termal” şi a fost descoperit în 1789 de botanistul P. Kitaibel și denumit 120 de ani mai târziu de J. Tuzson, care asemăna planta cu nufărul de Nil. În anul 1931, nufărul a fost declarat monument al naturii.

Simbolul staţiunii Baile Felix este “Nufărul termal”
Simbolul staţiunii Baile Felix este “Nufărul termal”

Interesant de ştiut este faptul că, în 1896, în cadrul unei expoziții mondiale, apele din stațiunea balneară Băile Felix au fost premiate cu Medalia de Aur și Diploma de onoare.

Demografie și Administrație

Băile Felix este un sat ce se află în componenţa comunei Sânmartin. În plus, pe lângă Băile Felix, comuna Sânmartin are în administraţie încă 6 sate: Sânmartin, Cihei, Haieu, Rontau, Betfia, Cordau şi staţiunea balneară Băile 1 Mai. În comună Sânmartin şi în satele din administraţie exista şcoli pentru învăţământul primar şi gimnazial şi locașe de cult. În ultima perioadă, turismul şi comerţul s-au dezvoltat într-o mare proporţie. În zonă există aici numeroşi meşteşugari care deţin ateliere de prelucrarea lemnului, a pielii şi încălţămintei, mai multe secţii de prestării de servicii, depozite de materiale de construcţii si farmacia Centrofarm. În staţiunea Băile Felix există un dispensar unde lucrează 3 medici generalişti şi o policlinică. Spitalul de recuperare este deschis nu numai pentru locuitorii comunei dar şi pentru cei din ţară. În plus, în Băile Felix există o secţie de poliţie, o poştă, o piaţă agroalimentară, un bazar, o casă de cultură, multe baruri şi restaurante şi numeroase unități cu condiţii foarte bune de cazare.

Transport și Acces

Staţiunea balneară Băile Felix se află în apropierea oraşului Oradea, la aproximativ 6 km distanță de acesta. Accesul este foarte facil, turiştii având mai multe opţiuni de a ajunge în Oradea, iar mai apoi din Oradea până în Băile Felix se pot lua buzuri.

În funcţie de preferinţele turiştilor, se poate urma una din aceste rute:

Cale rutieră:

 • DN 19 - Satu Mare – Oradea
 • E 671 - Timişoara - Arad – Oradea
 • E 60 - Bucureşti - Ploieşti - Braşov - Tg. Mureş - Cluj Napoca-Oradea
 • E 79 - Craiova - Tg. Jiu - Deva - Oradea

Cale feroviară:  În Oradea se poate ajunge și cu trenul. Apoi, din Oradea către Băile Felix se pot lua mijloace de transport în comun. Buzurile circulă pe ruta Oradea - Sânmartin - Băile Felix şi retur la un interval de 15 minute.

 • Ruta Bucureşti – Oradea (650 km);
 • Satu Mare – Oradea (135 km);
 • Timişoara – Oradea (178 km);
 • Episcopia Bihorului – Oradea (6 km);
 • De la Oradea la Băile Felix (11 km)

Cale aeriană: Aeroportul din Oradea a cunoscut o puternică evoluţie. Dacă este cumpărat cu câteva luni înainte, un bilet spre Oradea poate fi cea mai ieftină varianta de acces către Băile Felix.

Apele Termale și Clima

Clima în regiunea Băile Felix este continental-moderată cu influenţe de climă de stepă şi climă deluroasă. Media anuală a temperaturii este de 10 - 11 oC, iar media în luna iulie este de + 20 oC.

Aceasta climă favorizează existenţa unor păduri de foioase întinse, transformând stațiunea într-un loc propice relaxării şi tratamentului. Turiştii vin pentru a se îmbăia chiar şi în anotimpul rece deoarece ploaia sau frigul iernii nu reprezintă un impediment pentru îmbăiere. Staţiunea Băile Felix se remarcă prin resursele de apă minerală termală (20-48°C), oligotermale, radioactive ce conţin sulf, calciu şi sodiu. Apele minerale din staţiunea Băile Felix aparţin grupei apelor akratoterme, adică au o concentraţie minerală de un gram la fiecare litru. Temperatura izvoarelor este cuprinsă între 32° şi 49°:

 • Izvorul Felix (32°)
 • Izvorul Breiner şi Izvorul Balint (49°)

Factorii care au contribuit la dezvoltarea staţiunii şi la creşterea potenţialului balneoclimateric sunt:

 • Compoziţia chimică a apelor izvoarelor à Apele sunt bogate în elemente chimice benefice precum: K, Că, Mg, Fe. Sulfaţii contribuie şi ei la eliminarea Na, ureei şi radicalilor acizi.
 • Efectul termal à Temperatura medie a apei este de 36°-37° şi ajută la îmbunătăţirea sistemului circulator central şi periferic, dar şi a stării generale a metabolismului, musculaturii şi sistemului imunitar.
 • Factorul mecanic à Sistemul locomotor şi cardiovascular este influenţat pozitiv de presiunea hidrostatică a apei din bazine şi piscine.

Beneficiile Terapeutice

Conform specialistilor balneologi, apa termală de la Băile Felix poate fi folosită cu succes pentru cura internă şi cura internă. Apele tratează boli ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, afecţiuni metabolice şi endocrine. În plus, curele cu apă termală au efect antireumatic, împotriva reumatismului inflamator, degenerativ, sechelelor post traumatice şi afecţiunilor neurologice.

Tratamentul din bazele de tratament ale staţiunii folosesc factorii naturali din apa în scop terapeutic. La Băile Felix, turiştii practică 3 tipuri de cura: cura profilactică, terapeutică şi de recuperare. Durata acestor tratamente este cuprinsă între 7-21 de zile, în funcţie şi de tipul de afecţiune ce trebuie tratat.

Apelor termale sunt utilizate în tratamentul următoarelor afecţiuni:

 • Afecţiuni reumatismale inflamatorii, degenerative şi abaticulare
 • Afecţiuni post-traumatice
 • Afecţiuni neurologice periferice şi centrale
 • Afecţiuni ginecologice
 • Afecţiuni asociate
 • Afecţiuni endocrine
 • Afecţiuni nutriţionale

Există şi anumite contraindicaţii. Apele termale de la Băile Felix nu sunt recomandate în tratamentul bolilor infecto-contagioase şi venerice, tumorilor maligne, hemoragiilor sau bolilor psihice.

În această staţiune se pot realiza diverse proceduri precum:

 • Gimnastică medicală
 • Băi de lumină
 • Sauna
 • Cosmetică
 • Kinetoterapie
 • Băi calde cu ape minerale în cazi şi bazine
 • Electroterapie
 • Hidroterapie
 • Aerohelioterapie în bazine deschise cu apă termală
 • Aerosoli

Vegetaţia, Flora şi Faună

În pădurile de foioase din această regiune se găsesc stejari, goruni, stejari pedunculaţi, frasini, carpeni. Stratul de arbuşti este bine reprezentat de specii precum păducelul, sângerul, cornul, alunul şi lemnul câinesc. În ceea ce priveşte stratul ierbaceu, acesta este reprezentat prin: coada cocoşului, laptele cucului şi stânişoara. În regiune, pe lângă păduri există şi pajişti însorite, cu tot felul de plante multicolore: margarete, cicoare albastră, lumânărele galbene, maci roşii şi brânduşe.

Cea mai reprezentativă plantă din Băile Felix şi în acelaşi timp simbol al staţiunii, nufărul termal este o plantă tropicală şi o atracţie turistică pentru turiştii ce vin aici. Această floare este ocrotită de lege şi a fost declarată monument al naturii.

Nufarul Tropical - Baile Felix
Nufarul Tropical - Baile Felix

Pe lângă această specie de nufăr, în Băile Felix se întâlnesc şi câteva specii de Lotus care au fost aduse din India sau Pakistan şi apoi aclimatizate. În lacurile din împrejurimile staţiunii, se găsesc şi multe specii de peşti şi, mai nou, chiar şi broaşte ţestoase. Fauna din regiune este specifică faunei de câmpie. Mamiferele predominante sunt rozătoarele: hârciog, popândăul, bizamul, iepurele. Dintre categoria înaripatelor, cele mai des întâlnite sunt prepeliţa, fazanul, pitpalacul, graurul, ciocârlia şi lăstunul.

Obiective turistice

Atât în staţiune cât şi în împrejurimi, există numeroase obiective turistice ce pot fi vizitate:

 • Lacul cu nuferi este cea mai vizitată atracţie turistică din staţiune. Apariţia acestor nuferi este încă un mister pentru biologi şi se presupune că seminţele nuferilor au fost aduse în această regiune de către păsări călătoare. Temperatura apei lacului este constantă, de aproximativ 30 grade Celsius. Pe lângă nuferi, mai există aici o altă specie rară de melci, broaşte ţestoase din Florida sau tritoni crestaţi. Indiferent de anotimpul în care este vizitat, lacul oferă o privelişte spectaculoasă turiştilor. Nuferii au culoarea albă, iar lotuşii au flori mai mari, de culoare roz.
 • Ştrandurile termale din Băile Felix sunt foarte frecventate de turişti, având rol de tratament dar şi de relaxare. Ştrandul cu apă termală Apollo a fost construit în anul 1900 şi de atunci a fost modernizat şi beneficiază acum de condiţii moderne. Ţinând cont de faptul că temperatura ştrandului are 32 grade Celsius, turiştii pot alege să viziteze Băile Felix şi pe timpul iernii. Chiar lângă ştrand, există posibilitatea de a beneficia de serviciile unui maseur. Un alt ştrand, Ştrandul "Felix" este cel mai mare ştrand deschis doar în perioada caldă a anului (mai - septembrie). Ştrandul a fost renovat în 2009, iar condiţiile sunt conforme cu standardele europene. Ştrandul "Padiş"este destinat persoanelor şi familiilor cu buget mai mic. Tarifele pentru acest ştrand încep de la 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.
 • Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa se află în apropierea staţiunii şi are o suprafaţă de 4 h Rezervaţia pârâul Peţa este situată în staţiunea balneoclimaterică 1 Mai şi găzduieşte floarea albă de nufăr termal care a supravieţuit ultimei ere glaciare în mod natural. Pârâul Peta izvorăşte chiar din Băile 1 Mai, iar temperatura apei izvorului poate atinge şi 30 grade Celsius.
 • Dealul Şimleu este o destinaţie turistică pentru turiştii pasionaţi de urcări montane. Aici se pot vedea formaţiuni carstice specifice zonei şi reliefului. Un astfel de loc este Avenul Betfia, cu o adâncime de 86 m şi un puţ cu o cădere verticală de 54 m. Arheologii au descoperit aici, în sedimente de argila roşie, fosilele unor animale ce datează de mii de ani.
 • Biserica cu Lună din Oradea este un alt obiectiv turistic vizitat din apropiere. Mănăstirea a fost ridicată la sfârşitul secolului XVIII-lea, iar de aici, turiştii pot admira o sferă cu diametrul de 3 mm ce se afla în turla bisericii şi care se deplasează după mişcarea Lunii în jurul Pământului. Turiştii pasionaţi de astrologie şi nu numai pot vedea fazele lunii prin intermediul acestui obiectiv turistic.

Cazare Baile Felix

Cazare Baile Felix
Cazare Baile Felix

Turiştii care vin aici au oportunităţi de cazare diverse, la preţuri începând de la 100 lei/cameră în pensiuni şi hoteluri.

 • Hotel Băile Felix Termal este amplasat la 200 m. de centrul staţiunii, la liziera pădurii. Hotelul are 11 etaje şi 114 camere duble, 58 camere single, 6 apartamente, bar de zi cu terasă, seif şi internet la recepţie, parcare. Camerele sunt dotate cu TV, minibar, telefon, aer condiţionat, grup sanitar propriu, uscător de păr, balcon. În incinta restaurantului, se poate lua masa, iar turiştii pot beneficia şi de un centru de tratament modern, posibilitate de hidromasaj, jacuzzi, băi termale cu infuzie de plante, saună, solar, fitness, masaj, 3 săli de conferinţă, salon de manichiură şi pedichiura.
 • Pensiunea Anthimos**** este situată la marginea pădurii, în stațiunea Băile Felix. Locul este unul liniştit, unde turiştii au parte de linişte şi relaxare. Hotelul are în dotare 9 camere duble, 2 camere twin și 2 apartamente Senior.
 • Complexul Verdi este situat chiar la intrarea în Băile Felix şi este dotat cu o piscină cu apă termală şi restaurant. Complexul Verdi are 18 vile cu o capacitate totală de 200 de locuri şi un restaurant.
 • Hotelul Nufărul a fost renovat complet în anul 2004 şi dispune de toate facilităţile necesare unui hotel de 3* pentru relaxare, odihnă şi tratament
 • Pensiunea Noblesse are 14 camere şi 4 apartamente cu bai proprii, aer condiţionat, balcon, televizoare LCD, cablu Tv, internet wireless, minibar. Camerele au fie paturi matrimoniale, separate sau canapele extensibile. La restaurant, turiştii pot mânca atât feluri tradiţionale cât şi cele feluri de mâncare mai exotică.
 • Vila Crinul este o pensiune cu o capacitate de 16 camere, 4 apartamente modern şi dotate cu cele mai noi utilităţi. Vila este situată aproape de centrul staţiunii şi găzduieşte anual zeci de turişti.