Salina Praid - Romania!

sept. 18, 2019

Localitatea Praid este o staţiune balneară din judeţul Harghita, situată la o altitudine de cca. 500m. şi locul unde există o celebră mină de sare. Praid se învecinează cu localităţi turistice cunoscute, precum Sovata şi Corund. De-a lungul timpului, Praid şi-a creat un renume în turismul balnear, fiind un loc ce îmbină farmecul rustic al satului secuiesc cu complexe moderne şi facilitaţi balneare şi de agrement. Staţiunea Praid găzduieşte izvoare hipertermale sărate şi un munte imens de sare cu lapiezuri şi izvoare sărate. Statiunea din bazinului Transilvaniei s-a format la baza masivului Gurghiu, sub forma unui triunghi. Localitatea Praid se afla la o distanţă de 6 km de staţiunea balneară Sovata, 35 km de Odorheiul Secuiesc şi 44 km de oraşul Gheorgheni.

Salina Praid - Romania!

Din punct de vedere turistic, oraşul Praid este în strânsă legătura ca staţiunea Sovata, ambele aflându-se în imediată apropiere. În plus, din Praid se poate porni către Cheile Bicazului, cetatea Sighişoarei, bisericile transilvănene sau Vârful Bucin, de unde se poate merge în drumeţii sau se pot practica sporturi de iarnă. Zona este locuită de persoane de mai multe naţionalităţi: românii, ungurii, secuii, nemţii ce trăiesc în armonie şi-şi păstrează şi particularităţile tradiţiilor şi ale portului popular. Specificul regiunii este reprezentat şi de activităţile de meşteşugărit: olărit, împletituri din răchită, cusături populare, artizanat. Aşezarea strategică a staţiunii Praid într-o regiune atractivă, bogată în factori terapeutici au dus la înmulţirea numărului de turişti în ultimii ani. Ceea ce ar trebui să cunoască turiştii este faptul că în zona Praid, există numeroase festivaluri şi sărbători, unde pot cunoaşte tradiţiile zonei, pot mânca sarmale sau pot afla poveştile minerilor. Astfel, la finalul lunii august are loc Ziua Minerilor, o serbare şi o fanfară a minerilor din stațiunea balneară Praid. Din punct de vedere culinar, turiştii se pot delecta cu bucate la Festivalul Internaţional al Sarmalelor, la finalul lunii septembrie. Sarmalele cele mai gustoase sunt premiate. Pe perioada estivală, numărul persoanelor ce vizitează mina şi se tratează aici ajunge chiar la 2500 - 3000/zi. Sălile din subteran au în dotare un sistem de iluminat, bănci pentru odihnă, un bufet, o capelă ecumenică, teren de joacă pentru cei mici, mese de biliard, mini terenuri de jocuri sportive, o bibliotecă, pentru a face şederea bolnavilor cât mai agreabilă. Tratamentul speleoterapie şi climatoterapic este folosit cu succes în cazul bolilor sistemului respirator (boli astmatice, bronşitice şi alergii).

Salina Praid Romania

Oamenii ce se tratează aici au între 2-60 ani, iar efectul băilor sărate este relaxant fizic şi psihic, calmant, vasodilatator, sterilizator de piele şi mucoase, cicatrizant, antiinflamator. Se recomandă ca durata băii să nu depăşească 30 minute. Temperatura apei este de 36 grade C la început, iar după 2-3 zile, se poate urca până la 37-38 grade C. Un astfel de tratament constă în 10-14 băi calde fără întrerupere. Bine de ştiut este faptul ca nu toți cei ce vin aici o fac pentru tratament. Frumusețea şi ineditul minei atrage turiştii de peste 35 de ani. Accesul în mină se face pe jos, coborând 250 de trepte abrupte, o probă de rezistență, în special pentru cei mai învârstă.

Istoric

Despre Salina Praid se ştia încă din epoca romană, când romanii cuceresc Dacia şi practică mineritul de suprafaţă în această zonă. Mai apoi, la adâncime, când mineritul devenea mai dificil şi în zonă se acumula apa, romanii întrerupeau mineritul şi se mutau în alt loc. S-au produs astfel găuri mari în pământ. Localitatea Praid a fost atestată documentar pentru prima oară în 1567. Până în 1500, secuii deţineau dreptul liber la sare, însă 12 ani mai târziu, regele Janos Zsigmond a sechestrat salina, privându-i pe ţărani de acest drept. În secolul al XVIII-lea, Salina a început să fie exploatată la suprafaţă, dar din păcate, domnia austro-ungară a diminuat dezvoltarea dinamică a economiei a regiunii. Ani mai târziu, a intervenit o schimbare şi în comerţul cu sare: comercianţii de sare s-au înmulţit în acea perioadă şi pe baza izvoarelor istorie, aflăm că unii erau chiar turci, musulmani. Salinele au avut un rol important în dezvoltarea teritoriului, satele din împrejurimi câştigând numeroase beneficii şi devenind localităţi libere, independente. Localităţile Dej, Cluj, Turda au primit statutul de oraş şi au cunoscut o dezvoltare rapidă tocmai datorită acestor saline.


Cantitatea de sare maximă exploatată 6972 tone/an fost obţinută în 1931, dar până în anul 1939 a scăzut la mai puţin de jumătate. Mai apoi, în anii ’60, în subteran, în mina Doja s-a înfiinţat o bază de tratament pentru bolnavii de astm bronșic, iar în 1980 s-a amenajat un complex modern de sănătate şi recreere, ce folosea potenţialul microclimatului specific prin prezenţa aerosolilor salinii într-un cadru arhitectonic inedit, la orizontul „50 “, la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Distanța de 1250 m de la intrare până la baza de tratament era asigurată de autobuzele salinei.

Distanța de 1250 m de la intrare până la baza de tratament era asigurată de autobuzele salinei.

Anul 1985 este marcat de un accident tragic, în urma căruia au murit trei mineri, dar şi de proiectul de cercetare de amploare realizat pentru a afla forma şi adâncimea zăcământului.În 1991 a fost deschisă o nouă mină - mina Telegdy, iar în anul 1993 s-a sfinţit capela ecumenică de sub pământ, din salină, ca refugiu pentru cei care caută vindecare fizică şi pentru protecţia celor ce lucrau acolo. Începând cu 1996, s-a încercat o revitalizare a producţiei, o mare parte din ea fiind exportată către țări precum Ungaria, Serbia, Bosnia, Croaţia şi Bulgaria.

Administraţie

Potrivit recensământului realizat în 2002, localitatea Praid are o populație de 6.837 locuitori, iar etnia majoritară a acestora (96,92%) este maghiară. Din punct de vedere al religiei, majoritatea locuitorilor sunt de religie reformată (66%), urmaţi apoi de minoritățile romano-catolice (21%), martori ai lui Iehova (4%) și creștini după evanghelie (1%). Pentru 5% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională. Din punct de vedere administrativ, primăria Praid are în administraţie şi satele: Praid, Ocna De Sus, Ocna De Jos, Becaş. Chiar dacă Praid este o localitatea învecinată cu Sovata, aceasta aparţine administrativ şi teritorial de judeţul Harghita, iar Sovata este administrată şi aparţine de Mureş.

Transport

La Praid, se poate ajunge uşor, din toate părţile ţării.

·       cale rutieră: DN 13 A Bălăușeri - Sovata - Praid - Miercurea Ciuc sau DN 13 B Praid - Gheorgheni.

·       calea ferată: Gara Praid, punctul terminal al liniei Blaj - Bălăușeri - Sovata – Praid, ce accede la magistrala feroviară Brașov - Sighișoara - Teiuș - Blaj - Cluj-Napoca - Satu-Mare – Oradea.Transportul este asigurat de Regiotrans

·       cale aeriană: aeroportul internațional Târgu Mureș

Apele termale şi clima

În urma analizelor realizate de experţi, efectul terapeutic al salinei se regăseşte în următorii factori:

Aerul subteran pur, lipsit de alergeni este o caracteristică a microclimei peşterilor şi a orizonturilor de mină închise exploatării. În oraşele mari, „numărul de germeni” din aer poate depăşi chiar 1000db/cm3, în timp ce în grotele subterane, acesta poate coborî şi sub 100. La nivelul la care se fac tratamente balneare, acest nivel variază între 180-270, găsindu-se aici un anumit tip ciuperci, folosite pentru producerea antibioticelor.

Temperatura de 16 grade Celsius,
Constantă în mare parte a aerului favorizează şi ea turismul balneoclimateric De obicei, în grotele subterane, la o distanţă mai mare de intrare, temperatura aerului rămâne constantă, cu o divergenţă de câteva zecimi de Co. Această temperatură corespunde şi cu temperatura medie anuală la suprafaţă, având caracterul constant.

Aerosolilor reci şi temperatura relativ scăzuta din galeriile şi camerele Salinei are efect stimulant asupra “receptoarelor tusogene “.

Concentraţia ridicată de bioxid de carbon a aerului
observată în peşterile şi minele active are efect stimulator asupra centrul respiratoriu, şi duc la aerisirea plămânilor.

Ionizarea negativă ridicată din unele grote subterane este extrem de mare, în comparaţie cu ionizarea de la suprafaţă. Cel mai important factor al radioactivităţii din Salină este izotopul Ra 222, datorită căruia sunt emise radiaţii gamma şi beta, în timp ce gradul de ionizare creşte.

Circulaţia scăzută a aerului este insesizabilă pentru organism, iar astfel nu provoacă senzaţia frigului. Viteza de circulaţie a aerului din Salină se măsoară între 0,2-0,3 m/s, şi este independentă de relaţiile atmosferice ale suprafeţei.

Conţinutul mare de NaCl din aer ce atrage lichidele din ţesuturile ce se găsesc pe peretele sistemului bronhitic.

Valoarea scăzută a PH-ului din aer duce la micşorarea florei bacteriale.

Indicaţii terapeutice

Factorii climatici din această staţiune au numeroase indicaţii terapeutice precum:

·       astm bronşic (extrinsec, intrinsec, mixt);

·       bronşită

·       sinuzită

·       emfizem pulmonar obstructiv,

·       silicoză,

·       bronşiectazie

·       angine,

·       faringita,

·       traheobronşita,

·       pneumonie

În cadrul acestei saline, tratamentul propriu-zis se referă la inhalarea aerului terapeutic din mină. Persoanele care vin pentru tratament petrec un anumit număr de ore într-o încăpere de mari dimensiuni amenajată special. Unele tratamente includ şi apele minerale. Condiţiile din salină au rol important în refacerea sistemului neurovegetativ.

Proceduri realizate aici:

·       Într-o încăpere cu o mare suprafaţă, amenajată la 120 m adâncime pacienţii îşi pot trata afecţiunile respiratorii, inhalând aerul.

·       Pacienţii şi turiştii petrec un număr de ore conform indicaţiilor medicului, timp în care pot vizita mina, participă la slujbe religioase, iar copiii se pot juca în spaţiile special amenajate

Vegetaţia, flora şi fauna

În împrejurimile masivului de sare de la Praid există numeroase zone cu terenuri împădurite, cu o floră şi o faună deosebită. Vegetaţia tipică acestui ținut este cea halofilă, cantonată în jurul izvoarelor sărate şi în vecinătatea masivelor saline: "floarea sării", de culoare mov, iarba sărată violetă sau verde, trandafir de toamnă, iarba sărată, pelin salifer, floare sărată. Condiţiile fizico–geografice au dus la crearea unei vegetaţii etajate, astfel: etajul molidişurilor pure (la altitudini de peste 1000 – 1100m). Vegetaţia specifică acestui etaj este reprezentată de arbuşti, ferigi, anin alb, molid, câteva specii de afin, mesteacăn, rogoz. Mai apoi, etajul montanla peste 1000m, unde se dezvoltă molidul, fagul, ulmul şi paltinul de munte, socruşul, mesteacănul şi pinul silvestru.

În această regiune, fauna este reprezentată de biotipurile din pădurile răşinoase şi foioase, aici răspândindu-se mamifere precum: ursul, cerbul, căprioara, cerbul, mistreţul, vulpea, lupul, râsul şi iepurele sălbatic. Dintre rozătoare, cele mai reprezentative regiunii sunt veveriţa, iepurele, pârșul şi dihorul. Din categoria reptilelor, amintim vipera comună, şopârla de munte, tritonul carpatic, salamandra. Cele mai des întâlnite păsări din zonă sunt cocoşul de munte, ciocănitoarea de munte, ciocănitoarea, cioara grivă, fazanul, turturica, huhurezul, vulturul şi vrabia de câmp.

Obiective turistice

Lacul Ursu este un monument unic în Europa, cel mai mare lac sărat şi helioterm din Europa, cu o suprafaţă de peste 40.000 mp, o circumferinţă de 1180 m şi o adâncime maximă ce depăşeşte 18 m.Aria protejată ce cuprinde Lacul Ursu este amplasată pe teritoriul intravilan al oraşului Sovata, în staţiunea turistică şi are rol în conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Centrul ceramicii populare Corund este centrul transilvănean al ceramicii populare, ce reflectă unele din principalele meserii ale sătenilor de aici, olăritul, prelucrarea iascăi şi a lemnului. Corundul este cunoscut şi pentru izvoarele minerale (Izvorul Diómal, Izvorul Szolomál, Izvorul Elisabeta, Izvorul Trosnitor), mina aragonit, Târgul de ceramică de la Árcsó. Corund se întinde pe drumul naţional 13/A, la 10 km de Praid. Turiştii pot cumpăra de aici suveniruri precum produse din ceramică, produse din lâna, din lemn sau decorative.

Obiective Turistice in Salina Praid

Muzeul Pălăriilor de Paie din Crişeni a fost inaugurat în anul 2001, înfiinţat într-o casă ţărăneasca tradiţională şi este primul şi unicul muzeu de acest gen din România. Scopul este acela de a păstra tradiţiile împletirii pălăriilor de paie.
Aici este expusă şi cea mai mare pălărie purtabilă din ţara, cu un diametru de 2 m, o greutate de 2,65 kg, iar la realizarea acesteia s-au folosit 500 m de împletitura de paie şi 1,5 km de aţă. Muzeul este deschis zilnic, iar intrarea este liberă.

Capela ecumenică din subteran este o raritate cu o capacitate de 500 locuri, unde se oficiază serviciul religios. Aceasta capelă a fost construită într-una din camerele centrului de tratament şi este loc de rugăciune pentru turişti şi pentru oamenii ce lucrează aici. Edificiul a fost sfinţit în cursul anului 1993 de către preoţii a trei confesiuni - ortodox, romano-catolic şi reformat şi are hramul Sfântului Ioan de Nepomuk. În interiorul capelei, există şi o statuie a acestui sfânt, sculptată în sare, iar altarul, la rândul lui, este de asemenea sculptat în sare.

Galeria Vinurilor Europene este de fapt o cramă subterană din Salina Praid ce găzduieşte 275 tipuri de vin, a 25 crame aparţinând mai multor ţări europene. Crama se află la o adâncime de 100 m de la suprafaţă. Turiştii care vin aici pot degusta un pahar de vin din cramă şi pot fi martori ai unei prezentări interesante despre vinuri. Preţul unui astfel de tur este de 15 lei/persoana iar la final, degustătorii pot şi achiziţia aceste vinuri sau pot participa la un curs de iniţiere în cultura vinului.

Galeria Vinurilor Europene 

Cazare Stațiunea Praid

În staţiunea Praid, turiştii pot găsi cazare la preţuri începând cu 70 lei/noapte la pensiuni sau hoteluri. Praid este o stațiune unde se poate găsi cazare cu ușurință, iar amenajările sunt moderne.

Altus Hotel & Spa asigură 77 locuri de cazare în 31 de camere şi apartamente cu baie proprie. Hotelul este una din cele mai noi şi mai moderne unităţi de cazare din staţiune, fiind locul ideal pentru un sejur în confort. În plus, turiştii pot gusta aici din preparatele tradiţionale zonei.

Hotelul Praid este situat în centrul staţiunii, lângă şoseaua principală ce tranzitează localitatea, la doar 300 m de Salina Praid şi 500 m de ştrandul sărat şi băile sărate Praid. Hotelul are o capacitate de 300 locuri în 2 saloane interioare şi terasa de vară.

Natura Chalets este o unitate de cazare ce se află la 700 de metri de ştrandul din Praid. Toate camerele sunt dotate cu TV prin satelit, iar unele din ele au şi terasă şi/sau balcon.

Natura Chalets

Pensiunea Andrei şi Denis este situată în centrul localităţii Praid, a fost finalizată în 2014, este amplasată la cca. 100 metri de salină și 150 metri de vestitul ștrand cu apă sărată. Pensiunea este o construcție modernă care totodată poartă arhitectura specifică zonei, oferind confortul și condițiile ideale pentru un sejur de neuitat. Pensiunea are o capacitate de 2 camere cu baie proprie, televiziune prin cablu şi wifi