Obiectivele și atracțiile turistice la Geoagiu-Băi

Despre Geoagiu-Băi

Geoagiu-Băi este un sat ce aparține orașului Geoagiu din județul Hunedoara, Transilvania, situat la o distanță de 6 km de oraș, 18 km nord de Orăștie și 46 km nord-est de Municipiul Deva, într-o zonă deluroasă. Satul este situat la o altitudine de 350 m, în depresiunea Geoagiu la poalele sud estice ale Munților Metaliferi, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul.

Localitatea este cunoscută încă de pe timpul romanilor, când  purta numele de Germisara și mai apoi denumirea de „Termele Dodonei“. A fost atestată documentar în anul 1805.

Staţiunea Geoagiu-Bai este bogată în ape termale, bicarbonate, mezotermale, calcice şi magneziene cu conținut redus de fier şi hidrogen sulfurat, carbogazoase şi cu o uşoară radioactivitate.

Obiective și atracții turistice

Băile Romane de la Geoagiu sunt prezente la de doua milenii. Era o destinație luxoasă pentru cei bogați. Zeci de mii de turiști vizitează anual Băile Romane.

Băile Romane de la Geoagiu

Cetatea Devei reprezintă un monument istoric cu arhitectură laică. A fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetăţii, pe locul unei aşezări dacice şi este menţionată documentar în 1269 cu numele de „Castrum Deva“. A fost una dintre cele mai importante cetăţi ale Transilvaniei. Aceasta a avut rol de apărare împotriva tătarilor, a fost refugiu pentru nobili, reşedinţa nobiliară, închisoare şi garnizoană, a asigurat protecţia călătorilor şi a comercianţilor. Cetatea a fost reşedinţa voievodală începând din 1307, iar în secolele XIV şi XV a fost district militar valah. Începând cu 1453 a fost transformată de către Iancu de Hunedoara în castel nobiliar, și a ajuns astfel printre cele mai puternice cetăţi ale Transilvaniei.

Cetatea Devei

Cascada Clocota este situată pe râul Clocota, la intrarea în stațiunea Geoagiu Băi cu o diferență de nivel de aproape 20 m pe firul apei. Acest lucru se datorează existenței unei rupturi abrupte  a terenului. Căderea de apă a spălat rădăcinile unor copaci situați în partea de sus a platoului care s-au prăbușit și au fost cuprinși parțial sau total în depunerile recente de travertin ale cascadei. Apa Clocoţei adună toate izvoarele termominerale din zonă și datorită temperaturii cresc plante specifice apelor termale. Tot aici trăiesc animale din specia salamandrelor, care nu se mai găsesc în alte părți.

La cascadă se poate ajunge prin două modalități: din centrul stațiunii, pe strada Școlii (în 15 minute) sau pe potecă ce coboară din drumul ce duce spre orașul Geoagiu (în aproximativ 40 minute).

Cascada Clocota

Lacul de acumulare Cincis se găseşte în Munţii Poiana Rusca, la circa 10 km de municipiul Hunedoara, într-o zonă pitorească, aparte,  care atrage mii de turişti. Lacul a fost amenajat pe amplasamentul satului Cincis, în anul 1962. Acesta are o suprafaţă de 867 ha. Când nivelul apelor este scăzut, în extremitatea barajului se mai văd încă ruinele fostei biserici, atestată documentar în anul 1360, și care a fost doborâtă de ape.

Lacul de acumulare Cincis

Biserica Santa Maria Orlea a fost construită între anii 1270-1280 în stil romanic târziu, pentru a deservi o comunitate de colonişti catolici din apropierea Hategului. Apoi, pentru câteva sute de ani (până în anii 1555) aceasta a aparţinut creştinilor ortodocşi, care au pictat-o în stil bizantin. Biserica reprezintă un monument medieval de o valoare deosebită, atât prin arhitectura sa, cât şi prin pictură murală.

Biserica Santa Maria Orlea

Mănăstirea Prislop este situată la o altitudine de 640 m şi la o distanţă de aproximativ 15 km de localitatea Haţeg. Are o vechime de 500 de ani și adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, dar şi icoanele pictate de părintele Arsenie Boca. Mănăstirea a fost construită de către Părintele Nicodim. Situată la poalele Munţilor Parâng şi Prislop, mănăstirea se numără printre cele mai vechi şi mai renumite aşezări monahale din Transilvania.

Mănăstirea Prislop

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei. Reprezintă unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. A fost ridicat în secolul al XV-lea de către Ioan de Hunedoara pe o stâncă la poalele căreia curge pârâul Zlași.  Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume.

Castelul Hunedoarei

Vegetația, flora și fauna la Geoagiu-Băi

Relieful Municipiului Hunedoara favorizează o largă dezvoltare a vegetaţiei naturale , doar 13% din suprafaţa reprezentând terenuri arabile.

Vegetaţia lemnoasă înaltă se întâlneşte repartizată în subzone de păduri. În subzona pădurilor, reprezentată prin areale mai retrase în zona superioară a municipiului, se regăseşte gorunul care se instalează pe coastele sudice fiind mai luminoase și fagul, care se întâlneşte mai rar și predomina pe crestele estice. Aceste două specii cresc până la o altitudine de 600-800 m. În acest subetaj mai exista carpen , tei , paltin.

Trecerea la etajul coniferelor se face prin păduri amestecate de fag şi răşinoase. Aceste păduri se dezvolta pe suprafeţe mai mici și au altitudini începând de la 700-1000-1300 m. Pădurile de foioase şi de conifere adăpostesc o serie de animale, unele constituind obiect al turismului cinegetic. Astfel, se regăsesc  ursul, lupul, vulpea, râsul, pisica sălbatică, viezurele, Jderul , ursul cenuşiu, mistreţul, iepurele, căprioară , cerbul, veveriţa și multe altele.

Între păsările caracteristice pădurilor regăsim cucul, ciocănitoarea, gaiţa, Corbul, cinteza și fazanul.

De amintit sunt și păstrăvii, întâlniţi până nu demult în apele râului Cerna şi chiar în Runc şi Zlasti, care s-au retras în susul râului , mai sus de hotarele municipiului şi chiar a comunelor suburbane. În lacul de acumulare Cincis a fost aclimatizat păstrăvul curcubeu , cu origine nord-americană , dar care a fost alungat din lac spre izvoarele Cernei , în zona Topliţa, de către alte specii de peşti.

Cazare la Geoagiu-Băi

Când vine vorba de hoteluri, Geoagiu-Băi le permite vizitatorilor să se cazeze în apropierea staţiunii și să beneficieze de servicii ireproşabile la preţuri accesibile.

Cazare se găseşte la Germisara Hotel Resort Spa ****. Hotelul este situat în staţiune, în apropierea ștrandului şi asigură tot confortul necesar odihnei. Acesta dispune de 144 camere, restaurant, doua baruri, centru wellness & spa, piscina acoperită, piscina cu apa termală, SPA, solar, sala de fitness, parcare proprie, cameră de bagaje.

Tot la Geoagiu-Băi cazare se mai poate găsi și la Hotelul Diana care este situat în incinta stațiunii, la o altitudine de 360 m. Hotelul oferă turiștilor 158 locuri de cazare, dispuse în 74 de camere duble, 2 camere single și 4 apartamente. Dispune și de un restaurant cu o capacitate de 160 de locuri, bar și terasă, dar și de piscină acoperită cu apă termală.

Hotel Aida *** oferă servicii la prețuri accesibile și pune la dispoziția turiștilor 44 de camere, dotate cu TV, acces la internet și baie în cameră, dar și de hotel.

Turiștii pot opta și pentru Vila Mihu, care este situată tot în centrul stațiunii, ce dispune de 22 de locuri, în 11 camere ce au în dotare baie proprie, terasă, bucătărie utilată, living, curte interioară și terasă.