Obiective și atracții turistice de vizitat la Băile 1 Mai

Table of Contents

Stațiunea Băile 1 Mai se enumeră printre cele mai importante obiective și atracții turistice de vizitat de la noi din țară, atât pentru frumusețea ei cât și pentru proprietățile benefice organismului uman. Apele bogate în sulf, calciu, bicarbonat și alte substanțe chimice, cu un debit mare, constituie principalul element care aduce an de an mii de turiști în stațiune. Aceasta este amplasată în județul Bihor, în apropiere de orașul Oradea și la doar 2 km de stațiunea Băile Felix. Fiind o zonă bine dezvoltată pe plan turistic, aici veți găsi cazare la un preț foarte accesibil, iar condițiile meteo sunt favorabile pe tot parcursul anului.

Lacul cu Nuferi

Lacul cu Nuferi

Lacul cu Nuferi este una dintre cele mai importante atracții turistice de la noi din țară, fiind unică la nivel european datorită speciei rare de nufăr “Nymphaea Lotus Thermalis”. Lacul s-a format cu ajutorul pârâului Peța care izvorăște din Stațiunea Băile 1 Mai și care găzduiește pe tot parcursul anului mai multe specii rare de plante și animale care sunt protejate prin lege. Lacul are o temperatură ridicată pe tot parcursul anului datorită izvorului termal, iar nufărul este principala atracție din această zonă, fiind considerată chiar simbolul stațiunii deoarece acest tip de nufăr, de regulă, nu crește în zonele de climat temperat, ci în zonele de climat tropical. Acesta poate fi văzut și în stațiunea Băile Felix, aflată la doar 2 km de stațiunea Băile 1 Mai.

Cetatea Oradea

Una dintre atracțiile turistice pe care nu trebuie să le ratezi în cazul în care te afli prin zonă este Cetatea Oradea. Aceasta a fost cunoscută ca fiind emblema orașului care îi poartă numele și una dintre singurele cetăți bastionare din țară. În trecut cetatea a avut un rol foarte important, fiind construită în secolul al XI-lea, într-un loc de mlaștină fiind un punct foarte important din punct de vedere strategic. În ziua de astăzi, cetatea este recondiționată. Lucrările au început din anul 2015 și sunt în curs de desfășurare, fiind considerată una dintre cele mai importante atracții istorice din Transilvania. Este situată în orașul Oradea, la o distanță scurtă de stațiune, așadar este un pont bun pentru turiștii aflați în zonă pasionați de istorie.

Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Țării Crișurilor

O altă atracție turistică aflată în orașul Oradea este Muzeul Țării Crișurilor. Acesta este un muzeu de artă și de știință. Acesta a fost inaugurat la începutul anilor 70’, după resturarea unei clădiri vechi a Palatului Baroc, care era cunoscut înainte și ca Palatul Episcopal. Pentru cei pasionați de artă, știință și istorie, acest muzeu cuprinde în patrimoniul său peste 200.000 de piese din aceste domenii, fiecare având o poveste interesantă în spate. De asemenea, designul specific al clădirii atrage turiștii an de an prin frumusețea lui, fiind cel mai amplu și important edificiu baroc de pe teritoriul țării noastre. Stilul este unul italian, datorită faptului că aceștia au avut o influență considerabilă în perioada secolelor XV-XVI în zona Transilvaniei.

Dealul Ciuperca

Dealul Ciuperca

Dacă ești pasionat de poze cu un peisaj frumos pe fundal, Dealul Ciuperca este locul perfect pentru asemenea evenimente. Acesta se află tot în apropierea orașului, iar oamenii din zonă preferă să vină aici atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte pentru a admira frumusețea orașului Oradea. Tot aici puteți întâlni o mulțime de oameni care stau întinși pe iarbă sau chiar cupluri care își fac ședința foto pentru nuntă. Tot aici puteți mânca la un restaurant cu vedere la panorama orașului, mai ales pe timpul nopții când puteți admira frumusețea acestuia în timp ce vă aflați la o cină romantică cu persoana iubită.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Pentru cei pasionați de religie și practicanți de pelerinaje, Catedrala Adormirea Maicii Domnului este locul potrivit în care poți să mergi să vizitezi sau chiar să participi la o slujbă. Designul acesteia este deosebit și este cunoscută și sub numele de Biserica cu Lună. A fost construită în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acest nume se datorează mecanismului care nu mai este găsit și în alt loc din Europa, plasat pe turla bisericii, care pune în mișcare o sferă cu diametru de 1m, sub forma lunii, vopsită jumătate în negru și cealaltă jumătate în auriu. Sfera este unică deoarece se mută în funcție de mișcarea de rotație a Lunii în jurul axei Pământului, indicând astfel, toate fazele Lunii.

Muzeul orașului Oradea

Muzeul orașului Oradea

Acest muzeu este o atracție turistică pentru toate categoriile de vârsta, atât copii cât și bătrâni și este unul dintre cele mai frecventate muzee din această zonă datorită numărului mare de elemente din patrimoniul acestuia, dar și prin importanța expozițiilor din interiorul acestuia. Acest complex aparține de Cetatea Oradea și intră în componența Muzeului Țării Crișurilor. Foarte interesant este faptul că atunci când iei la pas interiorul muzeului și urmărești fiecare bucată de poveste expusă pe perete, vei lega mai multe povești aranjate în ordine cronologică și cu siguranță, dacă te vei dedica în totalitate și vei acorda destul timp pentru informație, vei rămâne cu o poveste frumoasă și interesantă. Aici poți întâlni o mulțime de expoziții permanente și vei putea explora galerii de artă atât pentru cei de vârstă mică cât și pentru cei adulți.

Postari Asemanatoare

Abonează-te la newsletter!

Beneficiază în mod regulat de informații actuale despre statiuni balneare, tratamente si oferte speciale. Abonează-te la newsletterul nostru și nu mai rata noutățile: