Obiective și atracții turistice la Ocna Sibiului

Ocna Sibiului (denumit în germană Salzburg și în maghiară Vizakna) este un oraș din județul Sibiu, Transilvania, format din localitatea componentă Ocna Sibiului (reședința) și din satul Topârcea și este situat la 17 km distanţă de Sibiu.

Ocna Sibiului este situată pe valea pârâului Visa. Este prima stațiune balneară, înființată în anul 1845. De atunci și-a atras renumele datorită lacurilor heliotermice formate pe locul unor vechi mine de sare surpate. Mai este denumită și  “Litoralul Ardealului”, situată la altitudinea de 408 m față de nivelul mării, într-o regiune înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de stejar. Stațiunea dispune de numeroase lacuri saline, iar unele dintre acestea au fost declarate monumente ale naturii.

Istoric

Localitatea Ocna Sibiului este atestată documentar încă din anul 1263, sub denumirea de Terra Wiz. Cele mai vechi dovezi de pe teritoriul localităţii despre viaţa şi activitatea oamenilor pe aceste meleaguri datează din paleolitic, în zona saliferă la Lacul Verde şi în Pârâul Sărat. Staţiunea balneo-climaterică este menționată într-un document amintindu-se de  faptul că în anul 1598, ambasadorul împăratului Rudolf  ÎI, în drumul pe care-l făcea la Constantinopol, s-a oprit la Ocna Sibiului pentru a face băi sărate.

S-au descoperit fragmente ceramice încă din perioada romană, dar și așezări dacice ce au rezistat în timp. Existența zăcămintelor de sare, dar și necesitatea exploatării acesteia indispensabilă traiului, au dus la locuirea continuă pe teritoriul Sibiului, dar și în împrejurimile acestiua, încă din cele mai vechi timpuri. Încă de pe vremea dacilor s-a practicat exploatarea sării prin săpare, formându-se niște văi (de unde și denumirea de “Între Groape”), iar pe timpul romanilor, până la colonizarea sașilor, exploatarea s-a făcut sub formă de clopot, până spre finalul secolului al XVIII-lea, când s-a făcut trecerea la exploatarea prin camere ogivale.

În anul 1820, Pataky Samuel a fost primul medic care a analizat compoziția chimică a apelor și a dovedit astfel şi ştiinţific existenţa diferitelor elemente terapeutice, deci puterea tămăduitoare a apelor.  În anul 1900, L. Kaleczinski face niște cercetări minuțioase și descoperă fenomenul de heliotermie.

Stațiunea devine din ce în ce mai renumită prin efectele benefice ale apelor sărate, iar la începutul secolului al XX-lea, autoritățile decid să întocmească un plan de dezvoltare al stațiunii la standarde cât mai moderne.

Obiective turistice

În inima întregului ansamblu salin de la Ocna Sibiului se situează Complexul Balnear cu cele trei lacuri şi izvoare – Horia, Cloşca şi Crişan – cu reputaţie naţională şi internaţională.

Biserica Ortodoxă Ocna Sibiului este una dintre cele mai vechi biserici din judeţ şi datează încă de pe vremea lui Mihai Viteazul (1599). Biserica este restaurată de Constantin Brâncoveanu între anii 1699-1700, de aceea mai este cunoscută şi sub numele de „Biserica lui Constantin Brâncoveanu”.

Biserica Ortodoxă Ocna Sibiului

Grădina Zoologică din Sibiu a fost inaugurată în 1929 și este prima grădină zoologică din România. A fost fondată de către inginerul Szekely în cadrul Întreprinderii de electricitate. Această idee a fost pusă în practică după ce inginerul a găsit nişte vulpi pe când lucra la repararea barajului de la Sadu. După înfiinţare, Grădinii i-au fost donate mai multe animale şi păsări: o pisică sălbatică, o lupoaică din partea Regelui, un lup din partea  Asociaţiei „Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vânătorii din Talmacel, mistreţi, și multe altele. Grădina zoologică din Sibiu are o arie de 15 ha, din care 10,3 ha au fost atribuite din Pădurea Dumbrava pentru extindere.

Palatul Brukenthal din Sibiu a fost construit între anii 1778–1788 de către baronul Samuel von Brukenthal, guvernatorul  Marelui Principat al Transilvaniei. Palatul a fost înălțat în etape, scopul era să-i servească drept reședință oficială baronului von Brukenthal, dar și sediu al colecțiilor sale. Acesta este situat în partea de vest a Pieței Mari, cu adresa Piața Mare nr. 4.

Biserica din Biertan, care şi-a conservat foarte bine aspectul iniţial, se ridică pe un deal în mijlocul comunei, în centrul văilor transversale cu margini acoperite de culturi de viţă-de-vie, porumb şi de păduri. Complexul bisericesc şi de apărare a fost construit de-a lungul secolelor XV-XVI în stilul goticului târziu, cu elemente caracteristice Renaşterii. Timp de aproape 300 ani, Biertanul a fost sediul Episcopiei Evanghelice (1572 -1867).

„Old Town” este situat în Piaţa Mică, în inima centrului istoric, în cea mai veche şi romantică piaţă a oraşului, într-o clădire monument istoric. Are o vechime de 450 de ani,  arcade renascentiste, iar la parterul acesteia se afla Muzeul de Istorie a Farmaciei, cea mai veche din Transilvania.

Vegetația, flora și faună

Relieful este predominant muntos și cu zone deluroase. Astfel, circa 34,6% din teritoriul judeţului este acoperit de păduri (foioase și conifere). Vegetația specifică etajului subalpin este reprezentată de pajiști întinse, iar în zona Munților Lotru, suprafețele întinse sunt acoperite de pășuni alpine. Pe dealurile din zona Târnavelor predomină  pădurile de foioase și plantațiile de viță de vie. Fâneţele şi păşunile oferă o priveliște coloristică  minunată pe timpul verii. Pajiştile sunt bogate, cu diverse specii de plante, multe dintre acestea dispărute în Europa Centrală. Așadar, relieful și condițiile climatice asigură condiții favorabile faunei şi vegetației.

Fauna este foarte bogată, iar o mare parte dintre mamifere, păsări, reptile sau insecte sunt protejate atât naţional, cât şi internaţional. În această zonă regăsim mamifere precum lupul, vulpea, ursul, căprioara, pisica sălbatică, mistrețul,  capra neagră, râsul, cerbul carpatin, chiar și veverița. Pădurile sunt populate cu păsări prădătoare şi cântătoare, precum mierla, vulturul pleșuv, acvila de munte, corbul și cocoșul de munte . Fauna acvatică este reprezentată de specii precum păstrăvul în râurile de munte, mreana, cleanul și crapul în râurile de deal.

Cazare la Ocna Sibiului

Când vine vorba de  hoteluri, Stațiunea Ocna Sibiului  se poate mândri cu clădiri moderne care sunt amplasate în apropiere . Acestea oferă condiţii de cazare pe tot parcursul anului.

Astfel, în stațiunea Ocna Sibiului cazare se găsește la Hostelul Lacul Verde***, care este situat la 10 km de aeroport şi 14 km de centrul Sibiului, la 150 m fata de lacurile sărate, 1,5 km de centrul oraşului Ocna Sibiului. Hotelul a fost construit între anii 2008-2009, dispune de 12 camere duble, 3 camere junior și două camere family. Fiecare cameră are baie proprie, televizor, frigider și balcon. Este unul dintre cele mai cunoscute din zonă.

La Ocna Sibiului cazare se mai poate face la Casa Iulia***. Este situată la intrarea în oraş şi este amplasată la 1 minut de lacurile sărate ale staţiunii balneoclimaterice. Pune la dispoziţie un număr de 16 camere cu baie proprie, un total de 32 de locuri de cazare. Clădirea este nou construită în stil rustic şi are în dotare și o cramă cu o capacitate totală de 70 de locuri.

Vila Salzburg*** este situată lângă intrarea principală a lacurilor naturale din staţiunea balneoclimaterică, dipune de un living spaţios şi elegant, are o capacitate de 16 persoane, 8 camere duble cu baie proprie, TV și mini bar.