Obiective și atracții turistice de vizitat la Ocna Şugatag

Despre stațiunea Ocna Şugatag

Staţiunea balneară Ocna Șugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la o altitudine de 490 m, chiar la poalele masivelor vulcanice Țibleș și Gutin, pe DN 18 Baia Mare – Ocna Șugatag. Staţiunea se afla la 20 km de municipiul Sighet, 10 km de Vadul Izei, iar izvoarele minerale clorosodice au dus la o dezvoltare puternică a turismului în ultimii ani. Localitatea se afla într-un decor natural şi beneficiază de factori climaterici prielnici dezvoltării turismului balnear. Izvoarele de aici s-au format în urma surpării unor vechi mine de exploatare a sării. Staţiunea funcţionează permanent, fiind recomandată de medicii balneologi pentru tratarea afecţiunilor reumatismale şi ginecologice. Comuna Ocna Şugatag se bucură de o afluenţă turistică impresionantă, fiind una din cele mai căutate staţiuni balneare din ţară și un spaţiu ce valorifică resursele naturale ale apelor cloro-sodice şi beneficiază de factori climaterici favorabili.

Staţiunea este benefică pentru judeţul Maramureş, fiind o destinaţie importantă a turiştilor care practică tratamente balneoclimatice. În Ocna Şugatag, există hoteluri pentru cazare cu dotările moderne, baze de tratament unde se pot realiza proceduri complexe, cantină, locuri de practicare a unor activităţi sportive, bazine acoperite şi în aer liber, plaje, spaţii comerciale şi parcuri de agrement. Circuitul turistic al acestei staţiunii cuprinde şi lacuri antroposaline: Lacul Gavril, cel mai mare lac de acest tip din ţară sau Lacul Tăul fără Fund. Chiar în apropierea acestor lacuri, a fost amenajată şi o bază de agrement cu terase, plaje şi duşuri. Tot de aici, se pot închiria hidrobiciclete, bărci şi ski-jeturi.

 Obiective turistice

Pe lângă tratamentele pe care le pot urma, turiştii veniţi aici se pot bucura de deplin de frumuseţea peisajelor, pornind în mici drumeţii pe Valea Izei sau pe Valea Iehudului, unde pot vedea farmecul maramureşean al caselor şi porţilor din lemn, celebre în întreaga ţară. De asemenea, există în împrejurimi lăcaşurile de cult din lemn, cu turle şi arhitectura populară tradiţională precum: Biserica de lemn din Breb, Biserica Sârbi, Biserica Budeşti Şuşani, Biserica Budeşti Josani sau Biserica Călineşti.

Rezervația naturală Pădurea Crăiasa se întinde pe o suprafață de 44 hectare și este o arie protejată începând cu anul 2000, ce are ca scop conservarea diversității biologice. Aceasta se află la o altitudine medie de 485 de metri, în partea nordică a staţiunii, pe DJ 109 F. Aici pot fi găsite câteva din cele mai impresionante exemplare de gorun din întreaga țară (din subspecia Stejar de Ronișoara), dar și zadă (larice) – un conifer cu frunze căzătoare.

Rezervația naturală Pădurea Crăiasa

Cimitirul Vesel este un cimitir din Săpânța, județul Maramureș, cunoscut pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile ce reprezintă scene din viața și ocupația persoanelor îngropate. Pe câteva dintre cruci există şi versuri umoristice inspirate din viaţa persoanele respective. Ceea ce este special la acest cimitir este diferenţa față de cultura populară, ce vede moartea ca un eveniment trist. Se spune că Stan Ioan Pătraș s-ar fi inspirat din cultura dacilor, ce socoteau moartea ca un eveniment vesel. Începând cu anul 2009, cimitirul este chiar motivul festivalului anual „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”. Multe din cruci sunt pictate pe ambele părţi, pe una din ele fiind descrisă viaţa celui îngropat şi pe cealaltă, este descris felul în care persoana a murit.

Cimitirul Vesel

Lacul Morărenilor este o rezervație naturală, ce leagă municipiul Zalău de orașul Carei. Lacul are o adâncime de 20 de metri şi se întinde pe o suprafață de 0,45 hectare. Aria naturală cuprinde păduri și pajiști, iar flora conţine specii precum alunul, şocul negru, salcia aurită, aninul negru, aninul verde, aninul alb, sau fagul, iar fauna este reprezentată de specii precum păsări (rață sălbatică, corcodel mic) și reptile (salamandră carpatică, șopârlă, viperă).

Lacul Morărenilor

Rezervația Naturală Tăul Chendroaiei este situată pe teritoriul comunei Ocna Șugatag, chiar în apropierea localității Hoteni. Rezervaţia are aspectul unei mlaștini compusă din mușchi, pe care au crescut pernițe de merișor, afin vânăt și răchițele.

Rezervația Naturală Tăul Chendroaiei

Biserica de lemn din Breb are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril“ şi exista încă din 1622. Lăcaşul de cult are unul dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate turnuri de biserică din ţară, iar pictura murală din 1626 a fost păstrată. Totodată, colecția de icoane este ceva mai recentă şi datează din secolele XVII, XVIII și XIX.

Biserica de lemn din Breb

Biserica de lemn din Șugatag cu hramul “Cuvioasa Paraschiva“, datează din 1642 din lemn de stejar, având stilul arhitectonic al bisericilor de lemn maramureșene. Pictura bisericii s-a păstrat încă din anul 1753.

Biserica de lemn din Șugatag

 Vegetaţia, flora şi faună

Vegetaţia se constituie din pădurile de foioase: stejar, tei, carpen, arţar, frasin, fag, plop, alun şi de conifere: molid, brad şi pin. Flora este cea specifică zonelor montane, însă fără exemplare deosebite. În ultimii ani, populaţia locală s-a specializat în explorarea ciupercilor şi în colectarea plantelor medicinale. Zona Maramureşului cuprinde 30 de zone naturale protejate, cu pajişti pline de iarbă pe durata verii şi de zăpadă în durata iernii, munţi acoperiţi de păduri înverzite, care se oglindesc în ape limpezi, de cristal.

Rezervaţia Pădurea Crăiasa are rol de conservare a diversităţii biologice şi se află în comuna Ocna Şugatag, cu suprafaţa de 44, 00 hectare. Vegetaţia caracteristică acestei rezervaţii este reprezentată de arborele de gorun şi larice – o specie de conifer cu frunze căzătoare.  În ceea ce priveşte fauna, aceasta estebogată, alcătuită în mare parte din animale de talie mijlocie şi talie mare precum lupul, ursul, cerbul său exemplare de talie mică: nevăstuica, dihorul sau vidră.

Cazare Ocna Şugatag

În ceea ce priveşte cazarea, Ocna Şugatag deţine numeroase hoteluri, dar mai ales pensiuni, pentru care preţurile încep chiar şi de la 80 de lei/noapte. Cât despre hoteluri, Ocna Şugatag are mai multe unitati de cazare, clasificate la 3 stele, dintre acestea, cele mai frecventate fiind:

Hotelul Salina este situat chiar în staţiunea balneară şi este locul ideal pentru o vacanţă reuşită. Hotelul are în dotare şi o piscină cu apă sărată, inaugurată la începutul lui 2009, special pentru turiştii ce poposesc la Hotel Salina.

Hotelul Crăiasca este situată într-o locaţie liniştită în Ocna Şugatag şi are oferă acces la 3 piscine cu apă minerală, un restaurant cu bucate tradiţionale româneşti şi internaţionale. Camerele cu TV, zonă de relaxare, minibar, baie cu duş şi, contracost o saună şi terenuri de tenis şi handbal.

Pensiunea Marea Alpina oferă cazare în Ocna Şugatag în camere ce includ TV cu ecran plat, cu zonă de relaxare şi baie privată. Această proprietate este are un raport calitate/preţ bun şi deţine şi un complex în care turiştii pot juca tenis de masă.

Pensiunea Teleptean se află la ieşirea din Ocna Şugatag şi oferă condiţii de cazare foarte bune de relaxare şi de petrecere a timpului liber. Pensiunea deţine 13 camere duble şi 3 apartamente şi este locul ideal de plecare în circuite şi vizite în împrejurimile maramureşene.

Pensiunea Popasul din deal se află în centrul Maramureşului şi are o capacitate de 30 de locuri. Pensiunea are următoarele facilitaţi: restaurant, terasa acoperită, parcare proprie, loc de joacă pentru copii, internet, salon pentru servirea mesei, terasă acoperită, grătar în aer liber.

Pensiunea Larisa are un raport calitate/preţ bun, oferind următoarele facilitaţi şi servicii: tratament la piscină cu apă sărată încălzită, extrasă din ocnele saline, duşuri, bucătărie, sală de mese, vestiar de schimb.

Pensiunea Vidra are o capacitate de 19 locuri în 2 apartamente, 6 camere duble şi una single.