Stațiunea balneară Geoagiu-băi

Geoagiu-băi iun. 25, 2019

Stațiune balneoclimatică permanentă situată în județul Hunedoara. Altitudine - 350 m.

Așezare

Stațiunea se află în partea de sud-est a Munților Apuseni, la poalele Munților Metaliferi, între culmile împădurite ale acestora, în apropierea culoarului Mureșului, la confluența râului Geoagiu cu Mureșul. Localitatea se află la o distanță de 19 km de Orăștie și 46 km de Deva.

Istoric

La Germisara, romanii amenajează termele, captând izvoarele prin tuburi de teracotă. În 1935, la săparea bazinului mic din actualul ștrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe Esculap și Egeea. În epoca feudală este consemnată refacerea băilor la mijlocul secolului al XVI-lea de către regina Isabela, soția lui Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungariei. Utilizarea apelor a devenit sistematică mai ales la începutul secolului al XX-lea, când au fost amenajate primele instalații balneare.

Clima

Clima este continental moderată, de depresiune . Temperatura medie anuală este de cca. 9°C (media lunii iulie fiind de 20°C, iar a lunii ianua- rie, între -2 ßi -3°C). Precipitațiile, relativ reduse, însumeazå aproximativ 550 mm anual. În timpul verii sunt caracteristice ploile de scurtă durată, sub formă de averse. Stațiunea este protejată de vânturi și beneficiază de o încălzire timpurie primăvara datorită foen-ului prezent în zonă. Vegetația naturală bogată din zona înconjurătoare (păduri de fag, stejar și brad) favorizează păstrarea aerului ozonat, purificat și reconfortant.

Factorii naturali terapeutici

Ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, slab radioactive (4,14 MmC), hipotone, mezotermale (29-33°C).
Acestea au o mineralizare totală de 1,l - 1,4 g/l și se utilizează atât în cura externă, cât și în cura internă. Bioclimat sedativ de cruțare .

Indicații terapeutice

Afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală
și lombară, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale inflamatorii; afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendinoze, tendoperi- ostoze, periartrită scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după fracturi, entorse, luxații); afecțiunineurologice periferice (pareze ușoare, sechele după polineuropatii); afecțiuni ginecologice (tulburări minore de pubertate și menopauzå); afecțiuni asociate (metabolice și de nutriție, dermatologice, nevroză astenică, boli cardiovasculare, boli profesionale).

Instalații de tratament

Instalații pentru băi calde cu apă minerală în căzi și bazine; instalații
de electro și hidroterapie; buvete pentru cură internă cu ape minerale; bazine în aer liber cu solarii pentru aerohelioterapie; sală de gimnastică medicală; masaj medical.