Despre stațiunea Pucioasa

pucioasa iul. 20, 2019

Pucioasa este un oraș în județul Dâmbovița, Muntenia, format din localitățile Bela, Diaconești, Glodeni, Malurile, Miculești, Pucioasa (reședința) și Pucioasa-Sat. În trecut, localitatea era numită Podurile, însă odată cu dezvoltarea băilor, și-a însușit numele de Pucioasa.

Pucioasa este așezată pe cursul superior al râului Ialomița, între Miculești și Zărăfoaia, la 20 km distanță de Târgoviște. De asemenea, este situată în zona dealurilor subcarpatice, o zonă dominată de coline împădurite,la o înălțime de aproximativ 600 metri. Orașul este situat în zona colinară centrală a județului Dâmbovița, la 81 de km față de limita sudică și la 42 de km față de limita nordică.

În Pucioasa au fost descoperite izvoare de ape minerale slab mineralizate, bicarbonatate, sulfuroase, sulfatate, calcice, sodice clorurate care au fost exploatate încă din sec. XIX. Astfel, localitatea a căpătat statut de stațiune turistică de interes național, fiind o stațiune balneoclimaterică de tip integrat cu echipamente specifice.

Istoria orasului Pucioasa

Localitatea s-a format în jurul anului 1760 prin unirea așezărilor Șerbănești, Podurile de Jos și Podurile de Sus și satul Zărăfoaia. Însă în 1968, acestea au fost desființate și incluse în orașul propriu-zis, iar Pucioasa a devenit oraș al județului Dâmbovița.

Prima atestare documentară a orașului datează încă din anul 1649, figurând ca “Piatra Pucioasă”. Mai apare în documente în anii 1759 și în 1790 pe o hartă austriacă, iar în 1835 pe o hartă rusească.

După anul 1828, când izvoarele sulfuroase au fost descoperite de către un medic militar rus, Pucioasa s-a dezvoltat ca stațiune balneoclimaterică, căpătând această denumire datorită apelor minerale sulfuroase concentrate de aici, numite popular pucioasă. Procesul de amenajare a băilor a continuat în 1873 odată cu participarea la Expoziția de la Viena. Atunci au avut prilejul de a fi analizate de specialiști austrieci. În 1875, Consiliul Județean a cumpărat un teren pentru amenajarea unor spații publice și patru ani mai a început construcția stabilimentului.

Staţiunea Pucioasa a devenit cunoscută pe harta ţării datorită apelor ei tămăduitoare, intrate în circuitul european. Academicianul Bernarth Lendwai Alfred le popularizează cu ocazia Expoziţiei de la Viena, din anul 1873, staţiunea noastră ocupând primul loc prin faptul că intregistra procentul cel mai mare de substanţe minerale la litru. Odată cu descoperirea acestor ape minerale, interesul pentru utilizarea lor a crescut constant, fiind în atenţia atât a medicilor şi chimiştilor romani, cât şi celor străini.

Vremea în stațiunea Pucioasa

Localitatea are un climat continental, cu veri răcoroase și ierni blânde. Temperatura medie anuală este cea de 9°C (media lunii iulie, 19°C, iar a lunii ianuarie, -3°C). Umiditatea relativă a aerului înregistrează o medie anuală de 76%, cu un maximum de 85% în intervalul decembrie - ianuarie și un minimum de 65% în august. Râul Ialomița și lacul artificial creat de albia sa, furnizează o cantitate mare de vapori de apă, în special în sezonul cald. Nebulozitatea are valori destul de ridicate în tot cursul anului. Precipitațiile ating în medie 750 mm anual. Curenții de aer au direcția dominantă din nord și nord - est.

Tratament la stațiunea Pucioasa și indicațiile sale terapeutice

Apele minerale din stațiunea Pucioasa sunt indicate în afecțiuni precum:

 • Afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroze, poliartroze)
 • Afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală)
 • Afecţiuni reumatismale inflamatorii
 • Afecţiuni post-traumatice, ca de exemplu: redori articulare posttraumatice, stări după operații pe articulații, stări după fracturi, entorse, luxații
 • Postoperatorii ale aparatului locomotor
 • Afecţiuni respiratorii
 • Afecţiuni neurologice periferice şi centrale
 • Afecţiuni respiratorii
 • Afecţiuni ORL
 • Afecţiuni dermatologice

De asemenea, aici se tratează şi boli de nutriţie, de metabolism şi afecţiuni specifice unor boli profesionale.

Se fac la Pucioasa băi calde cu apă minerală la cazi şi la bazine, băi de plante la cadă, împachetări cu parafină, băi galvanice, termoterapie, parafangoterapie, inhalaţii şi aerosoli cu apă sulfuroasă, electroterapie cu curenţi cu frecvenţă  joasă, medie şi înaltă, hidroterapie, duș subacval, aerosoli, masaj segmentar, regional şi reflex, kinetoterapie individuală, cu manipulări pentru articulaţii, tracţiuni articulare şi vertebrale.

Stațiunea Pucioasa oferă următoarele instalații de tratament:

 • Apă minerală în cură externă - instalații pentru băi calde cu ape minerale
 • Bazine pentru kinetoterapie
 • Instalații pentru parafangoterapie
 • Instalații pentru inhalații și aerosoli
 • Instalații pentru electro și hidroterapie
 • Săli de gimnastică medicală, masaj medical