Despre stațiunea balneară Lacul Sărat din județul Brăila 2020

Despre Stațiunea Lacul Sărat

Stațiunea Lacul Sărat se află în judeţul Brăila, în Câmpia Bărăganului. Staţiunea este cunoscută în întreaga lume pentru beneficiile terapeutice, fiind şi locul unde se trata chiar voievodul Vlad Țepeș. Stațiunea Lacul Sărat se află pe raza localităţii Chișcani, la doar 5 kilometri distanță de municipiul Brăila. Staţiunea şi oraşul Brăila sunt legate prin intermediul unei linii permanente de tramvai ce datează încă din anul 1900 și printr-o linie de autobuz.

Stațiunea Lacul Sărat se află în judeţul Brăila, în Câmpia Bărăganului. Staţiunea este cunoscută în întreaga lume pentru beneficiile terapeutice, fiind şi locul unde se trata chiar voievodul Vlad Țepeș. Stațiunea Lacul Sărat se află pe raza localităţii Chișcani, la doar 5 kilometri distanță de municipiul Brăila. Staţiunea şi oraşul Brăila sunt legate prin intermediul unei linii permanente de tramvai ce datează încă din anul 1900 și printr-o linie de autobuz.

Lacul s-a format pe un vechi curs al Dunării şi este înconjurat de 70 hectare de pădure, care atenuează climatul de stepă și contribuie la crearea unui loc relaxant, natural, potrivit pentru recreere. Adâncimea apei lacului este cuprinsă între 0,6 și 1,80 metri, iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafață de un nămol terapeutic, cu un grad foarte mare de mineralizare. Se pare că din descompunerea anaerobă a unei specii de nevertebrate, artemia salinas, a rezultat o cantitate mare de iod în nămolul ce este folosit în tratarea a numeroase afecţiuni. Suprafața acestuia este de 1,72 kilometri pătrați.

  S-a vorbit despre proprietăţile terapeutice ale apei și nămolului din Lacul Sărat încă din anul 1879, când I.C. Apostolescu, în lucrarea să “Băile de la Lacu Sărat” din 1884, aminteşte despre un pacient care, la sosirea în stațiune, nici nu putea să se dea jos din trăsură și, după aproximativ 15 băi, reuşea să parcurgă zeci de km. pe jos. După câteva zile petrecute în stațiune, Nicolae Iorga scria despre „Amplasarea pitorească și parcul vechi ce se întinde până departe cu înguste cărări și desișuri pe care nopțile de vară le vor fi umplând de o fermecătoare taină”. În Lacul Sărat, băi se fac încă din anul 1875, când în stațiune exista deja un complex balneoclimateric cu stabiliment de băi reci și calde, dușuri cu apă dulce, băi individuale sau comune, cabinete de hidroterapie, fizioterapie, masaje și băi electrice și moașă pentru tratament ginecologic. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în staţiune se construise și un cazino modern, un parc englezesc unde cânta fanfara, o sală de popice și croquet, vile mici și cochete, printre care Vila Regală, Vila Popescu, Vila Nisipianu și restaurante moderne ca Untaru și Cazacu.

În ultima perioadă, în Lacul Sărat s-au manifestat două fenomene extreme: în 2009, lacul a secat în proporţie de 90% din suprafață, iar din 2010 şi până azi, în fiecare iarnă, îngheață și se transformă într-un patinoar natural. În prezent, stațiunea are o capacitate de 250 locuri și este deschisă în toate anotimpurile, oferind facilități pentru băi calde în ape minerale, aplicări de nămol cald și rece, hidroterapie și kinetoterapie. În apropierea lacului, există şi o plajă amenajată, iar intrarea se face pe baza unui bilet care costă 5,5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru copii. Toţi aici, un șezlong se poate închiria cu 9 lei. În apropierea lacului, există şi o zonă numită „La purcica”, unde brăilenii merg pentru a se unge cu nămol şi pentru profita de razele soarelui.

Care este istoria stațiunii Lacul Sărat?

Staţiunea Lacul Sărat are şi o legendă. Aceasta spune că în timpul domniei lui Vlad Țepeș, acesta a încercat să pedepsească mai mulți soldați turci ţinându-i în acest lac. Legenda spune că, după o săptămână în care au stat în lac, soldaţii otomani aveau mai multă putere, rezistând torturilor la care au fost supuşi de Ţepeş.

Văzând aceasta, voievodul a decis ca soldaţii şi caii lor să încerce apele de aici, iar efectele au fost uimitoare. Rănile s-au vindecat foarte repede, luptătorii prinzând puteri noi. Deci, din punct de vedere istoric, despre lac se ştia încă din secolul XIX, fiind considerat o mină de aur împreună cu nămolul vindecător din împrejurimi. În urmă cu un secol, apele Lacului Sărat se întindeau pe aproape un milion m.p., iar compoziţia apelor lor era faimoasă pentru materiile minerale şi organice, nemaiîntâlnite în asemenea concentraţie în nicio altă staţiune din străinătate.

Pentru locuitorii Brăilei, staţiunea era considerată un fel de “cartier” al Brăilei. În 1884, în ziarul local “Lacu Sărat”, dr. I. G. Apostoleanu, medic la Spitalul Brăila, scria o lucrare foarte bine documentată despre lac şi despre proprietăţile miraculoase ale acestuia.

Acum aproximativ un secol, staţiunea era frecventata în special de lumea bună a Brăilei, ce venea în weekend la Lacul Sărat cu tramvaiul electric până în staţiune, încă din anul 1900. Douăzeci de ani mai târziu, turiştii cunoşteau foarte bine atât proprietăţile curative ale nămolului, cât şi bolile ce puteau fi tratate aici, sub supravegherea medicilor. Bine de ştiut este faptul că staţiunea este unul din cele mai valoroase zăcăminte de sare din ţară, fiind o “oază de verdeaţă” în stepa Bărăganului. Zona Lacului Sărat este unul din locurile cu cel mai mare număr de ore de strălucire a soarelui, circa 2.200 de ore pe an.

Demografie și Administrație

Din punct de vedere administrativ, staţiunea Lacul Sărat aparţine de comuna Chișcani, împreună cu reședința Chișcani și satul Vărsătura. Potrivit recensământului din 2011, populația comunei Chișcani era de 5.340 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 5.383 de locuitori. Cea mai mare parte a locuitorilor sunt români (91,05%), cu o minoritate de romi (3,48%). Majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,5%), existând aici şi o minoritate de penticostali (2,27%) iar pentru restul de 5,41% din populație, apartenența confesională nu este cunoscută.

Transport și Acces

Pentru a putea ajunge în staţiune, turiştii au mai multe opţiuni la dispoziţie:

    •  Cale feroviară – ruta Bucureşti-Galaţi, stația CFR Brăila, iar apoi, până în Lacul Sărat se poate lua tramvaiul sau autobuzul
    •  Cale rutieră din toate direcțiile – căi de acces către Brăila: DN 2b-București, DN22 – Rm. Sărat, DN 21 –Slobozia, DN23 – Focșani.

Vegetaţia, flora şi fauna din zona Lacului Sărat

Vegetaţia şi fauna din zona Lacului Sărat au un potenţial turistic ridicat. Vegetaţia naturală specifică zonei de stepă a fost înlocuită în proporţie de 90-95% cu plante de cultură, iar fauna a fost şi ea influenţată de activitatea umană, prin desţelenirea stepei, îndiguirea şi desecarea Bălţii Brăilei, crearea sistemelor de irigaţii, ce au dus la reducerea sau dispariţia unor specii precum dropia, pelicanul, lupul, la migrarea unora în alte zone și la adaptarea altora la noile condiţii de viaţă. Dintre mamifere, pot fi văzute în această zonă: căprioara, vulpea, dihorul, nevăstuica, mistreţul.

Obiective turistice in Lacul Sărat Brăila

Zona Bărăganului prezintă numeroase atracţii turistice, printre care:

Mănăstirea Lacul Sărat este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă – clopotniţă  de 24 metri. Interiorul bisericii este decorat cu icoane pictate din secolul al XIX-lea.

Mănăstirea Lacul Sărat

Muzeul Brăilei a fost înființat în 1881, sub conducerea regelui Carol I. În cadrul muzeului, turiştii pot vedea vase și reprezentări figurative ce aparţin neoliticului, piese de podoabă și prestigiu din epoca bronzului, inventarul mormântului de la Găvani, atelierul unui bijutier de la Grădiștea, vase de sticlă romane. Muzeul cuprinde secţiuni de istorie, arheologie, artă, ştiinţe ale naturii şi etnologie. Muzeul găzduieşte cărţi vechi și rare, manuscrise și documente, fotografii de epocă și clișee pe sticlă.

Grădina Zoologică din Brăila se află pe șoseaua de centură la mică distanţă faţă de centrul Brăilei. Parcul Zoo este unul dintre cele mai frumoase şi vizitate obiective turistice din zonă. Parcul Zoo din Brăila funcţionează din 1983, se întinde pe o suprafaţă de 4,6 hectare, în care se găsesc 49 de specii cu 325 de exemplare de animale, din care 29 de specii de mamifere şi 17 specii de păsări. Acest loc este prevăzut cu parcare auto, loc special amenajat pentru fumători, trei locuri de joacă pentru copii şi manej pentru echitaţie.

Grădina Zoologică

Insulă Mică a Brăilei este o rezervație zoologică și botanică naturală unde turiştii pot profita de ocazie pentru a se plimba cu vaporașul. Zona se aseamănă cu Delta Dunării şi se află la doar câţiva kilometri de Brăila. Insula este o oază de linişte pentru turişti, având un peisaj de vis, cu o biodiversitate specifică zonei de o bogăţie impresionantă. În aria protejată sunt identificate peste 150 de specii de plante şi 200 de specii de păsări dintre care 60 % se află în zone forestiere. Natura aici este încă neatinsă pe alocuri, exploatarea turistică fiind menţinută sub control pentru a nu deteriora farmecul şi habitatul unor specii.

Cazare Lacul Sărat

Staţiunea Lacul Sărat deţine câteva hoteluri şi pensiuni, chiar în apropierea centrului balnear.

Vila Nufărul are o capacitate de 51 adulți şi oferă servicii de cazare într-un loc relaxant, cu dotările şi confortul pe placul turiştilor turiştilor. Preţurile încep de la 80 lei/noapte.

Complexul hotelier Edy’S Royal este în Brăila, la mică distanță de stațiune, este clasificat la 4 stele şi dispune de camere single şi double, apartamente cu pat matrimonial, restaurant pe 2 nivele, terasă, cramă, sală de conferinţe, bar, catering, rent a car. Hotelul are o capacitate de 19 locuri de cazare, iar camerele sunt dotate cu telefon, aer condiţionat, TV prin cablu, minibar şi grup sanitar propriu cu cadă sau dus. Hotelul are în dotare un restaurant cu o capacitate de 74 de locuri, renumit în zona pentru bucatele delicioase romaneşti şi internaţionale pe care le oferă. În plus, hotelul pune la dispoziţia clienţilor sai multiple facilitaţi, superioare standardului la care este clasificat, precum jacuzzi în camerele deluxe şi room service nonstop. Locaţia are şi o sală de conferinţe pentru 60 de persoane ce oferă un cadru optim evenimentelor Corporate.

La capitolul hoteluri, Lacul Sărat are 2 mari centre de cazare,  ce oferă servicii de calitate, la prețuri rezonabile.

Hotelul Rebis este o unitate de cazare de 3 stele, ce oferă o gamă largă de servicii de cea mai înaltă calitate din staţiune. Hotelul Rebis Internaţional este destinaţia ideală pentru recreere, realizarea de tratamente şi pentru orice sejur sau întâlniri de afaceri.

Un alt hotel din staţiune este Hotelul Lacul Sărat cu o capacitate totală de 158 de persoane în 77 camere duble şi 2 apartamente. Complexul balnear ce aparţine de hotel funcţionează tot timpul anului şi oferă cazare, mese servite în restaurantul propriu, teren de fotbal, tenis. În plus, turiştii cazaţi aici pot lua masa la Restaurantul Flora, situat în Complexul Balnear Flora, la aproximativ 100 m distanţă de hotel.

Exploră Stațiunile Balneare keyboard_arrow_right

Comentarii

mood_bad
  • Nici un comentariu încă.
  • Adăugarea unui comentariu