Despre Lacul Sfanta Ana

iul. 20, 2019

Despre Lacul Sf. Ana am tot auzit la orele de geografie; știm că este singurul lac de origine vulcanică din România, că este situat în județul Harghita, însă pe lângă asta, lacul mai are multe de revelat turiștilor. Lacul se întinde pe fundul craterului unui vulcan stins, mai exact Ciomatu Mare. Vulcanul din acest munte adăpostește un crater dublu: în unul din ele se află Lacul Sf. Ana, iar în celălalt, se află mlaștina Tinovul Mohoș, zonă formată pe locul unui fost lac. Turiștii pot vedea în această zonă animale precum șopârle de munte, vipere sau rațe sulițar. În cazul în care v-ați plănuit un concediu aici, ar trebui să știți și că zona este des frecventată de urși.

Cercetătorii din domeniu au ajuns la concluzia că sedimente ale lacului arată că acesta are vârsta de aproape 9000 de ani. Forma lacului este una circulară, având diametrul mediu de aproximativ 500 m.

Pentru a ajunge la Lacul Sf. Ana din Băile Tușnad, turiștii au mai multe alternative: cei mai curajoși o pot lua pe cărări abrupte, iar cei care nu sunt foarte siguri de condiția lor fizică pot alege un drum modernizat care ocolește muntele, foarte ușor de parcurs. Dacă alegeți prima alternativă, traseul nr. 3 sau 3/A, marcajul cu cruce roșie vă va ghida până la cabană, iar durata traseului este de aproximativ 3 ore și jumătate la urcare. Este important de știut că acest traseu trebuie evitat pe timpul iernii deoarece riscul de alunecare este foarte mare. Traseele 4 și 6 duc spre același obiectiv, sunt practicabile tot timpul anului și sunt recomandate turiștilor de toate vârstele.

Pe lângă priveliștea uimitoare pe care o oferă lacul, turiștii se mai pot plimba cu barca. În timpul verii, unii turiști profită de ocazie și chiar se scaldă în apele lacului sau fac plajă. În unele zone ale lacului, adâncimea ajunge chiar și la 6,5 metri. Surprinzător la acest lac este faptul că este alimentat doar de precipitații. Chiar în apropiere, se pot observa plante din cele mai rare precum faimoasa plantă carnivoră, roua cerului, rogoz sau tinov cu mușchi.

Lacul Sf. Ana oferă turiștilor nu numai un loc de relaxare si odihnă ci și un loc de liniște spirituală. Aici, există o capelă de piatră construită încă din sec. al XVI-lea care a devenit cu timpul loc de pelerinaj. Se spune că, după o astfel de călătorie, femeilor li se îndeplinește dorința de a avea un copil iar tinerii necăsătoriți își găsesc jumătatea. De asemenea, localnicii și turiștii ce vizitează lacul Sf. Ana au propria lor metodă de a prognoza vremea. Astfel, dacă aerul emanat de fisurile muntelui din apropiere au miros înțepător, e semn că vine ploaia.

În cazul în care vă plănuiți să poposiți peste noapte, aveți ocazia de a sta la cabana de lângă lac, sau chiar vă puteți campa în zona de lângă. Puteți dormi fără grijă căci, mai nou, campingul este împrejmuit cu un gard electric. Un alt aspect pe care trebuie să-l luați în calcul este faptul că aria lacului este strict protejată de lege și părăsirea traseului este interzisă deoarece pune în pericol siguranța turiștilor.