Stațiunea balneoclimatică Buziaș

iul. 07, 2019

Unde se afșă stațiunea balneară Buziașă?

Stațiunea se află în Câmpia Banatului, la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu, pe cursul inferior al pârâului Valea Salciei, în Depresiunea Buziașului, la o distanță de 25 km (pe DJ 592) și 28 km (pe cale ferată) de Lugoj și de 34 km (pe DJ 592) și 37 km (pe cale ferată) de Timișoara.

Istoric

Apele minerale au fost valorificate pentru tratament încă din anul 1811. Buziașul este declarat oficial stațiune balneară în anul 1819, când erau exploatate 5 izvoare. În 1840 începe îmbutelierea apei, în anul 1874 are loc primul foraj tubat, se creează primul ștrand cu apă termală, numit „Notatoriul”, iar cantitatea de apă îmbuteliată ajunge la 15.000 de sticle pe an, comercializate la Budapesta, Timișoara, Lugoj, Sibiu, Caransebeș. Fabrica de îmbuteliere a apei minerale este inaugurată în 1907. La expoziția de la Bratislava (1908), apele minerale Buziaș - Muschong primesc medalia de aur a expoziției.

Clima

Buziașul are un climat de câmpie, cu un caracter continental moderat, influențat de masele de aer de origine submediteraneană. Temperatura medie anuală este de cca. 11°C (media lunii iulie este de 20,8°C, iar a lunii ianuarie de 0,1°C). Precipitațiile, în general moderate, înregistrează o medie anuală de 650 mm. Umiditatea relativă a aerului atinge o medie anuală de 75%. Nebulozitatea medie anuală se situează la 5,6 zecimi. Media presiunii atmosferice anuale este cuprinsă între 750 - 755 mm. Vânturile predominante bat din direcția sudică. Primăvara bate slab foen-ul, care aduce aer uscat din sud-est.

Factori naturali terapeutici

Ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate, sodice, calcice, magneziene hipotone, cu o mineralizare totală de 2,0 - 6,6 g/l. Majoritatea acestora este folosită cu deosebire în cura externă. Apa minerală extrasă prin forajul Apemin se îmbuteliază; mofeta de la sonda nr.4. Bioclimat sedativ de cruțare, cu slabe influențe excitante.

Indicații terapeutice

Afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct, în stadiul de post- convalescență, cardiopatie ischemică, insuficiență mitrală și aortică compensată, hipertensiunea arterială, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice); afecțiuni reumatismale degenerative (spondiloze cervicale, dorsale și lombare, artroze, poliartroze); afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrita scapulohumerală); afecțiuni posttraumatice (redori articulare post- traumatice, stări după entorse, luxații și fracturi); afecțiuni neurologice periferice și centrale (pareze ușoare și sechele tardive după hemipareze și după pareze); afecțiuni asociate (afecțiuni respiratorii, afecțiuni ginecologice, afecțiuni metabolice și de nutriție, nevroză astenică, boli profesionale).

Instalații de tratament

Instalații pentru băi calde la căzi cu apă minerală carbogazoasă; instalații pentru mofete; instalații pentru aerosoli și inhalații; instalații complexe pentru electro și hidroterapie; sală de gimnastică medicală, masaj medical.