Băile Olănești

baile olanesti iul. 05, 2019

Stațiune balneoclimatică permanentă situată în județul Vâlcea. Altitudine - 450 m.

Așezare

Stațiunea se află în nord-estul Olteniei, pe valea râului Olănești, înconjurată de dealuri înalte, acoperite de păduri de fag și stejar, orientate spre sud .

Istoric

Apele tămăduitoare de la Olănești sunt menționate prima dată într-un hrisov din anul 1760, iar analiza chimică a apelor și primele stabilimente de tratament datează din 1868. La Expoziția Internațională de la Viena din 1873, apele minerale de aici câștigă medalia de aur, iar stațiunea începe sa fie comparată cu marile stațiuni balneare ale lumii.

Clima

Băile Olănești au un climat continental de dealuri, cu veri răcoroase și ierni blânde . Temperatura medie a lunii iulie este de 21,2°C, iar a lunii ianuarie de -2,5°C. Precipitațiile înregistrează o medie anuală de 750 - 800 mm. Umiditatea relativă a aerului atinge valori de 60% în lunile iulie - august și peste 80% în decembrie -ianuarie. Nebulozitatea relativ redusă, se situează la o medie anuală de 5,5 zecimi. Media presiunii atmosferice anuale este în jurul valorii de de 740 ml. Vânturile dominante bat iarna din sud și vara din nord. Briza de munte împrospătează continuu atmosfera.

Factorii naturali terapeutici

Ape minerale sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, unele oligominerale (izvoarele nr. 11, 12, 24), altele hipotone (izvoarele nr. 5, 7, 14) sau izotone (izvoarele nr. 3, 19) - provenite din izvoare naturale. Acestea sunt recomandate în cura internă.

Amplasament: izvoarele nr. 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 - în pavilionul I, pe Valea Tisei, izvoarele nr. 7, 15, 16, 19 - în pavilionul II, pe malul drept al pârâului Olănești, izvoarele nr. 3, 5, 24, 30 - în pavilioane proprii.

Ape minerale hipertone, sulfuroase, clorurate, sodice - provenite din foraje. Acestea sunt recomandate în cura externă. Bioclimat sedativ indiferent (de cruțare), caracterizat prin solicitarea foarte slabă a sistemului nervos central și vegetativ, precum și a glandelor cu secreție internă, favorizând o rapidă aclimatizare a celor ce vin la tratament .

Indicații terapeutice

Afecțiuni renale și ale căilor urinare (litiază renală neoperată sau operată, litiaza căilor urinare, pielonefrită cronică, glomerulonefrită cronică); afecțiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice hipoacide, constipația cronică, colite cronice); afecțiuni hepatobiliare (dischinezia biliară, colecistita cronică necalculoasă sau calculoasă, tulburări după ficat operat, colecistectomie, hepatită cronică, pancreatită cronică); afecțiuni respiratorii (noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene sau virotice, astmul alergic, bronșitele și traheobronșitele cronice, bronșectazia); afecțiuni metabolice și de nutriție (diabet zaharat, stări de hiperuricemii, de hiperlipemii, obezitate); afecțiuni O.R.L. (laringitele cronice, alergia nazo-sinuzală); afecțiuni dermatologice (psoriazis, ihtioze incipiente, cheratodermii, eczeme ßi urticarii cronice, neurodermite, dermatite seboreice, acnee); afecțiuni asociate (afecțiuni reumatismale degenerative și abarticulare, nevroză astenică, boli profesionale, afecțiuni endocrine).

Instalații de tratament

Buvete pentru cură internă cu apă minerală; instalații pentru băi calde cu apă minerală; instalații pentru inhalații și aerosoli; instalații complexe pentru electro, hidro și termoterapie, masaj medical, săli de gimnastică medicală.

Structuri de primire turistică

Hoteluri de 3 și 2 stele, hosteluri de 3 și 2 stele, pensiuni de 4, 3 și 2 stele, vile de 4 și 3 stele, camere de închiriat la 2 stele.