Băile Ocna Şugatag

ocna-sugatag sept. 22, 2019

Staţiunea balneară Ocna Șugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la o altitudine de 490 m, chiar la poalele masivelor vulcanice Țibleș și Gutin, pe DN 18 Baia Mare – Ocna Șugatag. Staţiunea se afla la 20 km de municipiul Sighet, 10 km de Vadul Izei, iar izvoarele minerale clorosodice au dus la o dezvoltare puternică a turismului în ultimii ani. Localitatea se afla într-un decor natural şi beneficiază de factori climaterici prielnici dezvoltării turismului balnear. Izvoarele de aici s-au format în urma surpării unor vechi mine de exploatare a sării. Staţiunea funcţionează permanent, fiind recomandată de medicii balneologi pentru tratarea afecţiunilor reumatismale şi ginecologice. Comuna Ocna Şugatag se bucură de o afluenţă turistică impresionantă, fiind una din cele mai căutate staţiuni balneare din ţară și un spaţiu ce valorifică resursele naturale ale apelor cloro-sodice şi beneficiază de factori climaterici favorabili.

Staţiunea este benefică pentru judeţul Maramureş, fiind o destinaţie importantă a turiştilor care practică tratamente balneoclimatice. În Ocna Şugatag, există hoteluri pentru cazare cu dotările moderne, baze de tratament unde se pot realiza proceduri complexe, cantină, locuri de practicare a unor activităţi sportive, bazine acoperite şi în aer liber, plaje, spaţii comerciale şi parcuri de agrement. Circuitul turistic al acestei staţiunii cuprinde şi lacuri antroposaline: Lacul Gavril, cel mai mare lac de acest tip din ţară sau Lacul Tăul fără Fund. Chiar în apropierea acestor lacuri, a fost amenajată şi o bază de agrement cu terase, plaje şi duşuri. Tot de aici, se pot închiria hidrobiciclete, bărci şi ski-jeturi.

Apele Termale şi Clima

Clima staţiunii este caracteristică depresiunilor intramontane, cu veri răcoroase şi ierni reci. Aerul curat şi răcoritor este şi el un factor de cură şi contribuie la starea de bine a numeroşilor pacienţi ce vin aici pentru tratament. Experţii spun că apele minerale sodice şi clorurate din staţiune au o concentraţie de sare de 119 g/l. Vechile Băi, situate în apropierea lacurilor antroposaline au devenit zona preferată pentru turiştii veniţi cu cortul. Lacul cel mai adânc (33 de metri) este Tăul fără Fund, însă atracţia zonei este Lacul Gavril (adâncime de 33 de metri), cel mai mare lac antroposalin din România ce se întinde pe o suprafaţă de 2,35 hectare. O raritate a lacului este stratul de apă dulce de la suprafaţă, ce-l face habitatul ideal pentru vieţuirea peştilor.


Beneficiile/Indicaţii terapeutice

În staţiunea Ocna Şugatag se pot trata afecţiuni reumatismale degenerative şi abarticulare, afecţiuni neurologice periferice (pareze) sau afecţiuni ginecologice. Baza de tratament din apropiere permite efectuarea de băi calde în cădiţe, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie şi masaj medical. Baza de tratament funcţionează de 42 de ani şi găzduieşte anual mii de turişti. Baza de tratament are cinci bazine cu apă sărată, cu apă încălzită la 37 de grade.

Staţiunea dispune de echipamente moderne, pentru a realiza cele mai noi şi eficiente proceduri:

  • ape minerale clorurate, sodice şi calcinate;
  • două bazine mari şi unul mic cu apă minerală rece pentru bai şi aerohelioterapie;
  • instalaţii pentru electroterapie;
  • două bazine şi trei văni cu ape minerale încălzite;• instalaţii pentru fizioterapie;
  • împachetări cu parafină;
  • duș subacval şi băi galvaniceș• instalaţii cu aerosol;