Afecțiuni tratate la Slănic Moldova

Cuprins

Despre stațiunea balneară Slănic Moldova

Înconjurată de păduri de foioase și conifere, stațiunea balneară Slănic Moldova se află pe versantul din est al Carpaților Orientali, în masivul Nemira, la o înălțime de 530 m. Pârâul Slănic este lângă stațiune, orașul fiind amplasat pe o zonă depresionară. Râul Slănic este afluentul râului Trotuș, din județul Buzău, aflat la poalele munților. Municipiul Buzău se află la 84 km de stațiune. Stațiunea este deschisă pe tot parcursul anului. Clima este favorabilă, de tip depresionar cu tendințe montane, cu un aer curat, bogat în aerosol de rășinoasă și în ioni negativi. Stațiunea este renumită atât în zona Moldovei cât și în restul țării pentru apele minerale naturale bogate în proprietăți benefice organismului uman, dar și pentru nivelul de salinitate ridicat.

Scurt istoric

Orașul a aparținut generației așezărilor moderne care au apărut la începutul secolului al XIX-lea. Orașul a început să se dezvolte odată cu descoperirea celor două izvoare minerale principale de către un serdar, numit Mihăilucă. De atunci orașul s-a dezvoltat prin turism, reușind la câteva decenii după să se organizeze stațiunea balneară, care a adus avantaje noi în spațiul economic și social al localității. Așezarea care avea mai multe izvoare minerale și era înconjurată de pădure a fost cumpărată de mai mulți oameni de afacere care au exploatat sursele acesteia fără să manifeste prea mult interes în dezvoltarea stațiunii balneare. Acesta este un motiv pentru care la acea perioadă localitatea Slănic nu apărea în hărțile din Moldova. Prima menționare a orașului are loc în anul 1757.

Vizita lui Carol I, din 1889, care a rămas impresionat de calitățile apelor minerale a dus la dezvoltarea stațiunii, reușind să devină cea mai cunoscută stațiune balneoclimaterică din țară până în anul 1916. Aceasta a avut de suferit în primul război mondial, fiind distrusă complet. După finalizarea războiului a intrat în refacere la câțiva ani după, fiind în plină dezvoltare de atunci. S-au construit mai multe hoteluri în zona stațiunii, cu condiții favorabile turiștilor și cu baze pentru tratament proprii.

Afecțiuni tratate la stațiunea Slănic Moldova

În ceea ce privește criteriile de selecție ale stațiunilor balneare, unul dintre principalele elemente de bază este potențialul balneoclimatic al acestora care iese în evidență prin intermediul naturii și debitului sau capacității resurselor.

Un alt criteriu de referință este existența unor factori terapeutici pentru cură care duce la organizarea a trei tipuri de asistență medicală, cea profilactică, curativă și cea de recuperare. În cazul stațiunii Slănic Moldova, principalul potențial îl reprezintă calitatea apelor minerale care au o înaltă valoare terapeutică, dar și o capacitate aferentă a debitelor, apreciate ca și rezerve, care au oferit stațiunii imaginea unei stațiuni cu profil balnear.

Principalele proceduri care se regăsesc în cadrul tratamentului balnear pentru afecțiuni ale pacienților la stațiune sunt curele externe și interne cu apă minerală. Cea externă este benefică, în special pentru cei care suferă de boli ale reumatismului, cardiovasculare și respiratorii.  Cura internă, de recomandat ar fi, să se facă în izvoarele cu nr. 1 și nr. 8 (care se află în același pavilion), dar și ăn izvoarele cu nr. 3 și nr. 10 (aflate într-un alt pavilion).

Indicațiile terapeutice și afecțiunile tratate la Slănic Moldova

Stațiunea balneară Slănic Moldova asigură tratament pentru mai multe tulburări și afecțiuni, cum ar fi:

  • afecțiunile digestive;
  • afecțiuni ale glandelor anexe;
  • boli ale aparatului respirator;- boli de nutriție și de metabolism.
  • tulburări ale sistemului digestiv ( gastrita cronică hipo și hiperacidă, ulcerele gastrice și duodenale)
  • bolile hepatobiliare ( dischinezia biliară, colicistita cronică, stările după operații ale bolilor ficatului)
  • bolile metabolice și nutriționale (diabetul, melitusul, formele ușoare și intermediare, obezitatea);
  • bolile rinichiului și urinare ( stările de după tratamentul infecțiilor urinare).

De asemenea, gazele mofetice întâlnite în cadrul stațiunii sunt și acestea benefice organismului uman, chiar dacă sunt cu o intensitate scăzută. Gazele care se află în compoziția apelor minerale se datorează, în principiu, dizolvării în ape a gazelor care se află în porii rocilor, dar și se  datorează și procesului de formare a azelor pe cale biochimică.

Concluzii despre afecțiuni tratate la Slănic Moldova

Stațiunea este cunoscută în zona Moldovei pentru calitățile oferite de proprietățile curative ale apelor minerale, dar și pentru frumusețea peisajelor din jur, a mâncării tradițional moldovenești și a atmosferei plăcute créate de oamenii modești. Aceasta este supranumită ca fiind “Perla Moldovei”.

Este una dintre cele mai importante atracții turistice din această zonă și e de apreciat faptul că are un istoric destul de compelx în spate, fiind distrusă total în perioada Primului Război Mondial și readusă la viață la câțiva ani după, reușind să se lupte cot la cot cu celelalte stațiuni balneare. Hotelurile de aici s-au dezvoltat după această perioadă, acestea având propriile lor baze de tratament, reușind astfel să ofere cele mai bune oferte turiștilor și pacienților interesați în tratament balnear.

Partajeaza:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Postări Asemănatoare

afectiuni tratate la techirgiol
Afecțiuni tratate la Techirghiol

Despre stațiunea balneară Techirghiol O stațiune balneară aflată pe litoralul românesc, cu o istorie frumoasă, frecventată de-a lungul timpului de cetățenii români și de către

afectiuni tratate la Neptun
Afecțiuni tratate la Neptun

Despre stațiunea balneară Neptun Una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul românesc, stațiunea balneară Neptun aparține județului Constanța, având o altitudine cuprinsă între

afectiuni tratate la Saturn
Afecțiuni tratate la Saturn

Despre stațiunea balneară Saturn Una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul românesc, stațiunea balneară Saturn stârnește interes pentru mii de români anual datorită

afectiuni tratate la Mangalia
Afecțiuni tratate la Mangalia

Despre stațiunea balneară Mangalia Mangalia este cea mai sudică sațiune de pe litoralul românesc, fiind cunosută de secole întregi. Aceasta este renumită la nivel național

Afectiuni Tratate la Vața de Jos
Afecțiuni tratate la Vața de Jos

Despre stațiunea balneară Vața de Jos Aflată în partea central-nordică României, stațiunea balneară Vața de Jos este cunoscută la nivel național pentru tratarea afecțiunilor în